You are here

Ce se intampla cand un oras isi implica cetatenii?

Edited on

18 July 2019
Read time: 3 minutes

Baia Mare (RO) își propune să își restructureze economia, de la industrie la servicii și producție, cu ajutorul BoostInno

Baia Mare (RO) își restructurează economia dinspre industrie spre servicii și producție. Încurajarea inovării sociale a fost o provocare. Ca parte a Rețelei URBACT BoostInno, orașul a experimentat noi instrumente pentru a stimula implicarea cetățenilor, începând cu un buget participativ.

Situat la poalele munților Carpați, lângă granițele cu Ungaria și Ucraina, Baia Mare este un oraș renumit, fiind unul dintre cele mai frumoase aşezări urbane din România. Deși poziția sa oferă un mare potențial ca centru pentru turism și logistică, orașul s-a confruntat cu probleme economice, sociale și de mediu, multe dintre acestea datorandu-se activitătii miniere intensă a zonei în perioada comunistă. Baia Mare a lucrat deja cu URBACT pentru a aborda câteva dintre aceste probleme foarte importante. În 2008, de exemplu, ca parte a rețelei LUMASEC, orașul a abordat poluarea în interiorul zonei urbane, dar și în jurul acesteia. În 2013, au adoptat o politică de utilizare a terenurilor mai eficientă ca parte a rețelei USEAct.

Într-o oarecare măsură, mulțumită succesului acestor inițiative și datorită experienței dobândite pe parcurs, având în vedere dificultățile întâmpinate, prioritățile municipalității s-au schimbat. Astăzi, orașul este preocupat de încurajarea inițiativelor educaționale, economice și culturale. "Am obținut rezultate importante în activitatea noastră anterioară aferentă programului URBACT, dar lucram cu o abordare de sus în jos care nu a funcționat", a spus Dorin Miclaus, expert în dezvoltarea durabilă a municipiului. "Cu rețeaua BoostInno am vrut să implementăm o abordare de jos în sus". Formarea primăriilor și alegerea lui Cătălin Cherecheș ca primar și șef al coaliției cetățenilor au marcat două încercări recente de descentralizare a procesului politic. Cu toate acestea, BoostInno a fost prima încercare strategică a municipiului de a încuraja o implicare activă a cetățenilor.

 

Orice idee este mai bună decât nicio idee

Cea mai mare descoperire pentru orașul Baia Mare a apărut atunci când orașul a găzduit, în martie 2017, o întâlnire transnațională a orașelor partenere BoostInno ce a durat trei zile. Împreună cu funcționarii publici, această întâlnire a fost condusă de reprezentanți ai ONG-urilor, întreprinderilor și sectorului educației. Unii au călătorit din orașul universitar din apropiere Cluj-Napoca pentru a participa. Profesoara Dancu Natalia și studenții ei au prezentat istoria regiunii din jurul Maramureșului, în timp ce artizanii și artiștii de toate vârstele au expus mâncăruri tradiționale, meserii și dansuri. Chiar daca partenerii ar fi trebuit să împărtășească doar bunele practici, aceștia au fost rugați să prezinte și să propună soluții specifice privind modul de încurajare a participării civice la Baia Mare, printre acești acționari locali. "Această colaborare a fost un impuls enorm de încredere", spune domnul Miclăuș, "Înainte de această colaborare, oamenii nu aveau încredere în ei înșiși ca să se implice. Acesta constituie un punct de cotitură. Un grup de copii care a făcut o prezentare și au hotărât să-și asume rolul de ghid turistic în timpul verii. "

"În urma întâlnirii, Baia Mare a elaborat un plan integrat de acțiune numit "Orașul și cetățenii". Acest lucru a fost și produsul instrumentelor URBACT. "Sense mapping", de exemplu, a permis participanților din grupul local URBACT să vizualizeze relațiile părților interesate într-un mod cu totul nou și să teoretizeze căi de a realiza sinergii între lucrătorii muzeului, presa locală, școli și start-up-uri. În cadrul reuniunilor au fost propuse o serie de soluții diverse, bazate pe domeniile prioritare ale patrimoniului cultural, ale tineretului și ale educației. Unele soluții puteau fi aplicate la scară redusă, cum ar fi plantarea pomilor fructiferi și construirea alocațiilor. Altele, precum crearea unei rețele de cartiere inteligente, au fost concepute ca inițiative pe termen lung. Cele mai populare propuneri au fost comunicate unui public mai larg într-o serie de discuții dedicate BoostInno.

Din analiza în amănunt la analiza de ansamblu

Din cauza constrângerilor financiare și de timp, multe dintre cele mai ambițioase planuri din Baia Mare rămân la stadiul prototip sau urmează să fie testate. O excepție importantă a fost primul buget participativ din istoria orașului. Ideea fusese pusă în practică de câțiva ani, însă întâlnirile BoostInno au oferit impulsul pentru implementarea reală a schemei în septembrie 2017. Cetățenii au fost încurajați să participe pe o platformă online, transmițând idei pentru inițiative și apoi votând pentru inițiativele favorite. Ca rezultat, au fost propuse 35 de proiecte și 2 428 voturi exprimate. Cel mai popular a fost "Laboratorul de idei", un proiect care are ca scop transformarea unei clădiri vechi a școlii într-un centru de informare și documentare pentru a îmbunătăți educația și a împiedica plecarea tinerilor.

Procesul în sine a fost un pas important pentru oraș și va fi dezvoltat în viitor. "Platforma a fost folosită în principal de către oamenii din cadrul proiectului sau care au făcut alte proiecte în trecut", spune domnul Miclăuș, "deci provocarea este acum să ne extindem." Mulțumită BoostInno, infrastructura pentru a face acest lucru este acum în vigoare. În primăvara anului 2018, primarul a anunțat că dorește să transforme orașul Baia Mare într-un oraș creativ și participativ.

Între timp, Grupul Local URBACT s-a transformat într-un organism numit "Baia Mare Activă!" care va servi ca broker pentru reinventarea orașului. Pentru a sprijini în continuare acest proces, municipalitatea încearcă, de asemenea, un sistem de panouri districtuale pentru a completa participarea la primăriile existente. Pe măsură ce orașul solicită o finanțare europeană suplimentară, aceste inițiative inspirate de URBACT reprezintă o bază solidă pentru a dezvolta un ecosistem mai complex al inovării sociale.

 

 

***

Mai multe informaţii sunt disponibile în publicaţia Cities in Action - Stories of Change .