You are here

Globala mål för lokala prioriteringar: Agenda 2030 på lokal nivå

Edited on

08 May 2019
Read time: 1 minute

Som en del av programmet Generation 2030 presenterar Nordregio en analys av hur Agenda 2030 implementeras på lokal nivå i Norden. Rapporten identifierar 27 nordiska kommuner som är föregångare i arbetet med Agenda 2030 och beskriver deras prioriteringar och verksamheter. Den tar också upp utmaningar och framgångsfaktorer i arbetet med hållbarhetsmålen.

Rapporten visar att det finns många angreppssätt för att inleda arbetet med Agenda 2030 i en lokal kontext. Vissa kommuner prioriterar utvalda hållbarhetsmål. Andra strävar efter att bygga upp en allmän kultur där Agenda 2030 beaktas i alla rutiner och processer som helhet. Några kommuner betonar starkt engagemanget av unga i sitt arbete med hållbarhetsmålen, medan andra involverar företag eller ideella organisationer.

Många kommuner i Sverige implementerar redan Agenda 2030. Ett förhållandevis stort antal av de svenska kommunerna som ingår i rapporten arbetar på ett holistiskt sätt med hållbarhetsmålen. Exempelvis anpassar de ledningssystem och lokala mål till Agenda 2030 eller genomför agendan genom sin stadsplanering. Det gäller enligt rapporten främst i Malmö, Uppsala, Örebro, Helsingborg, Växjö och Åtvidaberg

Andra svenska kommuner följer ett mer riktat angreppssätt i arbetet med Agenda 2030. I Umeå var hållbarhetsmål 11 en startpunkt för arbetet med att integrera de globala målen lokalt. Genom att relatera de globala målen till redan pågående arbete inom stads- och infrastrukturplanering kunde kommunen relativt enkelt få ett driv i att anpassa Agenda 2030 till den lokala kontexten. Gotland betraktar samtliga hållbarhetsmål som relevanta och tar mål 17 om globalt partnerskap som kärnan kring vilken de övriga 16 globala målen snurrar.

Rapportens syfte är att ge lokala myndigheter idéer för hur de kan genomföra Agenda 2030 samt informera experter och politiska beslutsfattare på nationell och regional nivå om hur de kan stödja kommunernas arbete. Kommunerna rekommenderar en tydligare kommunikation av nationella prioriteringar och aktiviteter inom Agenda 2030, vägledning för arbete med de 17 hållbarhetsmålen och hjälp med att följa upp framstegen. Stöd inom dessa områden skulle underlätta de lokala myndigheternas insatser för att nå hållbarhetsmålen.

Läs hela rapporten här

Bakgrund:
Den 25 september 2015 antog FN:s generalförsamling Agenda 2030 för hållbar utveckling och 17 Globala hållberhetsmål. Kommunerna har en nyckelroll i genomförandet av agendan och målen, eftersom de står närmast invånarna, de lokala företagen och civilsamhällets organisationer.