Programul Festivalului Oraselor URBACT 2018 este disponibil online
Edited on
30 October 2018Programul Festivalului Oraşelor URBACT 2018 este acum online pe website-ul evenimentului: 2018cityfestival.urbact.eu
Indiferent dacă v-aţi înscris sau nu la Festival, vă invităm să aruncați o privire asupra varietății de subiecte care vor fi discutate la URBACT City Festival 2018.
Aceste subiecte vor fi explorate sub multiple forme, precum walkshops, sesiuni plenare, laboratoare și training-uri.
Imaginați-vă că vă pregătiți pentru o plimbare plăcută și inspirată în oraș, iar aici sunt excursiile de dezvoltare urbană integrată la care vă puteți alătura:
EGALITATEA DE GEN, PRINCIPIU URBAN: Cum pot înțelege și reduce orașele inegalitatea de gen
De ce este egalitatea de gen importantă pentru orașe? Această sesiune va efectua o analiză live a spațiului public al Lisabonei pentru a ne ajuta să înțelegem dimenisunea egalitatii de gen in peisajul urban. Va fi urmată de o prezentare și de discuții despre ce pot face orașele pentru a îmbunătăți egalitatea între femei și bărbați în ceea ce privește temele cheie și competențele orașelor în dezvoltarea urbană, în mobilitate, planificare, reprezentare, cu exemple din Portugalia și oportunitatea de a se gândi la acțiuni imediate ce le pot lua acasă.
PREȚURI ACCESIBILE PENTRU LOCUINȚE: Experiențe din Europa, exemplul Lisabonei
Veţi explora cartierul Alcantara și veţi studia proiectul Housing First, concetrat pe tematica persoanelor vulnerabile. În urma filozofiei de reducere a riscurilor, procesul de adaptare a acestora în contextul locuințelor este strâns legat şi de incluziunea beneficiarilor în comunitate. Prin asigurarea caselor pentru persoanele fără adăpost, (re)integrarea în comunitate este promovată prin extensie. Veţi discuta cu reprezentanții Parteneriatului pentru locuințe al Agendei Urbane a UE, pentru a vedea cum această abordare se compară cu alte bune practici europene pentru locuințe.
PLACEMAKING-UL, CATALIST PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA SPAȚIILOR PUBLICE: Cum să însuflețim orașul
Adesea judecăm succesul unui centru urban prin modul în care oamenii se adună și interacționează în spațiile publice. Uneori vedem zone publice goale şi degradate și ne întrebăm de ce sunt nu sunt locuri pline de viață. Acest walkshop va explora modalități prin care locuitorii pot lua inițiativa în inițierea îmbunătățirii spațiilor publice, designului, dar și în privinţa activităților de îngrijirie în aceste domenii.
CRIZA PATRIMONIULUI ORAȘULUI: Reconcilierea turismului și nevoilor locale în cartierele de patrimoniu
Alfama este un cartier istoric important din Lisabona, care riscă să fie pierdut în favoarea turismului. Această sesiune va explora modul în care nevoile locale (în ceea ce privește locuințele, transportul etc.) pot fi echilibrate cu cele din industria turismului. Cum să păstrăm cartierul autentic și să evităm disneyificarea? Cum să găsim noi utilizări pentru clădirile vechi și abandonate? Cum să stimulăm restaurarea clădirilor și să păstrăm calitatea? Rolul crucial al sectorului cultural și creativ în revitalizarea urbană va fi, de asemenea, atins în timpul sesiunii.
VIITORUL ORAȘULUI DIGITAL: ADAPTARE SAU DISPARIȚIE: Cum se pot dezvolta zonele urbane pentru a face să prospere ecosistemul antreprenorial al industriei tech
Ce pot face orașele pentru a dezvolta start-up-uri digitale și cât de importante sunt spațiile urbane pentru un ecosistem de afaceri antreprenorial înfloritor? Acest walkshop va explora componentele-cheie ale unui ecosistem de antreprenoriat tech și modalităţile pe care le pot aborda orașele pentru dezvoltarea acestuia, printr-o vizită în centrul orașului Lisabona. Reflecțiile și discuțiile se vor baza pe legătura cu actorii relevanți din mediul urban și modul în care ar putea contribui la un mediu de succes.
INTEGRAREA MIGRAŢIEI: Nu este vorba numai despre învățarea limbii sau locuri de muncă
Faceți o scurtă excursie în Amadora, un oraș aflat la marginea orașului Lisabona, construit pe valuri succesive de imigrație, care are o istorie lungă de lucru în domeniul politicilor de integrare. Amadora, care a condus rețeaua Arrival Cities, împărtășește în prezent bunele practici cu privire la importanța demistificării prejudecăților față de noii veniți. Vizita se va desfășura în locuri reprezentative ale abordării orașului privind integrarea și incluziunea migranților. Veți întâlni și veți auzi de la cei de la fața locului practicile pentru facilitarea accesul la servicii, locuințe și proiecte care vizează minorii aflați în situații sociale vulnerabile.
REVITALIZAREA SECTORULUI RETAIL: Revigorarea magazinelor locale în orașele mijlocii din UE
Acest walkshop va duce participanții în jurul zonei Baixa-Chiado din Lisabona, unde vor avea ocazia să culeagă informații despre modul de abordare a lipsei de oferte de retail în centrul orașului. Participanții se vor reflecta în jurul provocării revitalizării magazinelor locale din orașe prin ascultarea testimonialelor și prin împărtășirea soluțiilor practice, transferabile și integrate care au fost puse în aplicare.
PRODUSE ALIMENTARE LOCALE ÎN PRODUCȚIE URBANĂ: Cum poate producția agroalimentară să sprijine incluziunea socială
Producția agroalimentară este o industrie matură care joacă un rol important în ceea ce privește PIB-ul, ocuparea forței de muncă și durabilitatea mediului, scopul principal al walkshop-ului fiind acela de a împărtăși cunoștințele proiectelor Agri-Urban și Semear. Participanții vor vizita SEMEAR na Terra din Oeiras și vor afla mai multe despre cele două proiecte și câteva exemple concrete care pot evidenția rolul strategiilor de alimentare a orașelor în stimularea soluțiilor sociale și de mediu.
O ABORDARE INTEGRATĂ PENTRU UN CARTIER DEFAVORIZAT: Cum poate o zonă defavorizată să beneficieze de un proiect de cartier ecologic
Municipalitatea de la Lisabona a lansat Boavista Ambiente + ca model integrat pentru inovare durabilă și sustenabilă, în parteneriat cu diferite părți interesate. Activitățile au fost dedicate reconversiei și calificării spațiului public; implementarea măsurilor de îmbunătățire a performanței energetice; remodelarea echipamentului public; și promovarea conștientizării. Acest proiect aflat încă în curs de dezvoltare, face parte din programul BIP-ZIP. Așa că fiţi pregătiți să vă puneți căștile și să vizitați și un șantier de construcții!
REDUCEREA SĂRĂCIEI URBANE DE LA BAZĂ: Împuternicirea comunităților locale este cel mai puternic instrument împotriva inegalităților
Comunitățile locale au un rol esențial în planificarea și modelarea eforturilor orașului de eradicare eficientă a sărăciei. Vizitând un cartier prioritar BIP / ZIP – Marvila – vom explora modul în care Lisabona abordează zonele defavorizate prin dezvoltarea comunității, pentru a reabilita piețele deschise, a reutiliza clădirile publice, a reactiva comerțul local și a utiliza graffiti pentru a construi o nouă poveste. Vom analiza, de asemenea, modul în care politica națională poate alimenta activitatea URBACT pe acest subiect.
Doriți să aflați mai multe ? Puteți vedea programul integral pe website-ul:
Submitted by Simona Arghire on