You are here

Reţelele de Transfer, un Laborator de Învățare pentru creșterea capacităților şi promovarea coeziunii în Europa

Edited on

17 July 2018
Read time: 5 minutes

S-ar putea să nu vă așteptați ca Twitter să fie locul dezbaterilor aplicate despre viitorul politicii de coeziune a UE. Însă v-aţi putea înşela. În zgomotul de fundal al acestei platforme de socializare se dezvoltă o varietate fascinantă de schimburi.

Investind în abilităţi şi competenţe

Săptămâna trecută, câteva dintre subiectele sensibile la nivel European au făcut obiectul discuţiilor. În primul rând, John Bachtler, Directorul Centrului de Cercetare pentru Politici Europene din cadrul Universităţii Strathclyde a transmis un tweet despre importanţa Fondului Social European şi a competenţelor în contextul lacunelor interregionale. Apoi Andrés Rodiguéz Pose (London School of Economics), profesor şi autor al unei influente lucrări recente despre locurile aflate în declin, a intervenit, reacţionând la o publicaţie recentă a Băncii Mondiale asupra viitorului Politicii de Coeziune ca instrument de a răspunde inegalităţilor existente de-a lungul teritoriului Europei.

Raportul Băncii Mondiale este o lectură interesantă. Una dintre principalele sale concluzii se referă la consolidarea capacităţilor şi, în special, la necesitatea de a investi în capacitatea administraţiilor publice.

O a doua implicație pentru o abordare mai orientată căre regiuni este că, odată cu responsabilitatea locală trebuie să vină şi consolidarea capacităţilor, pentru a permite actorilor locali să planifice și să deruleze politica regională. Lipsa capacității la nivel local este o problemă majoră atât pentru etapa de planificare, cât şi pentru implementare. A fost subliniat faptul că în mai multiple regiuni mai puţin dezvoltate, capacitatea la nivel regional şi local în ceea ce priveşte planificarea este slabă”.

Ideea de investiţie în capacităţile şi competenţele funcţionarilor publici, odată cu dezvoltarea organizaţională, a acumulat un interes crescut în ultimult timp. Într-un paisaj dominat de cercetare şi activitate, unele dintre cele mai atrăgătoare contribuţii au venit din partea Demoshelsinki, OECD şi NESTA. De asemenea, ideea a fost regăsită în mod recurent în procesele de planificare a acţiunilor pentru Parteneriatele UE din cadrul Agendei Urbane – de exemplu Tranziţia Digitală şi Locuri de muncă şi Competenţe. Consolidarea capacităţilor este, de asemenea, una dintre principalele elemente propuse în cadrul Iniţiativei Urbane Europene, cuprinsă în noul proiect de Regulament FEDR.

Este prea devreme să afirmăm dacă aceasta reprezintă o schimbare de perspectivă pentru cultura externalizării şi a dependenţei faţă de expertiza externă, care a avut loc în acest domeniu în ultimii douăzeci de ani în multe părţi ale Europei. Mai probabil este vorba despre o reechilibrare. După ani de zile în care autorităţile oraşelor au încercat să atragă şi să îşi păstreze talentul, există un sentiment că pendului s-a oprit, ba chiar că poate să se mişte încet către direcţia opusă.

15 ani de sprijinire a creşterii capacităţilor funcţionarilor publici de a dezvolta soluţii integrate de planificare urbană prin URBACT

Această schimbare este încurajatoare. Cu toate acestea, există un drum lung de parcurs. Deși este bine să vedem mai multe dezbateri cu privire la importanța consolidării capacităților și a recunoașterii valorii acesteia, nu există atât de multe exemple de bună funcționare în practică. În contextul acestei dezbateri privind Politica de Coeziune, Programul URBACT deţine o contribuție importantă. De mai bine de cincisprezece ani, a sprijinit orașele de toate dimensiunile pentru a formula în mod eficient soluţii de dezvoltare urbană integrată durabilă. Care sunt mesajele cheie pe care trebuie să le împărtășiți din această experiență?

O mare parte din această experienţă a conturată prin modelul Reţelelor pentru Planificarea Acţiunilor (APN). Aceste reţele au o experienţă vastă în construirea capacităţii municipale de a elabora şi implementa planuri integrate durabile.

Iată câteva lecții importante care au modelat această abordare:

1. Ascultaţi oraşele şi implicaţi-le în design-ul programelor


URBACT are o relație de lucru extrem de strânsă cu orașele participante - aproximativ 500 în perioada actuală de programare. S-a format o continuă relaţie bazată dialog și schimb, relație care include utilizarea grupurilor de interese, chestionarelor și a altor instrumente.

2. Subliniaţi importanţa învăţării de tip peer-to-peer

Experiența noastră sprijină eficacitatea învățării reciproce și a egalității între parteneri din mediul urban. Având ocazia de a merge în pantofii cuiva care derulează o activitate similară într-un alt oraș reprezintă o mare oportunitate de învățare. Rețelele URBACT – dar și evenimentele cheie de consolidare a capacităților, cum ar fi Şcoala de Vară URBACT - oferă o structură de susținere a acestui aspect.

3. Creaţi spaţii sigure pentru a învăţa, consolida încrederea şi experimenta

Serviciile publice sunt supuse presiunii de a inova și a economisi, în același timp. Ce provocare! Funcționarii publici sunt în atenția publicului, iar greșelile lor nu sunt întotdeauna privite cu amabilitate. URBACT oferă un spațiu sigur pentru părțile interesate de la nivelul orașului - în primul rând pentru funcționarii publici - pentru a învăța de la colegii de încredere din alte state membre și pentru a aplica aceste lecţii în spații sigure.

4. Asiguraţi sprijin şi acces la instrumente şi resurse

URBACT oferă o metodologie testată și aplicată pentru a sprijini învățarea și consolidarea capacităților. Aceasta include Setul de instrumente URBACT, tradus în mai multe limbi ale UE, oferind o serie de sfaturi practice menite să obțină rezultate mai bune. De asemenea, include evenimente de învățare la îndemână cum ar fi Universitatea de Vară URBACT, unde stakeholderii colaborează cu omologii lor pentru a genera soluții adresate problemelor urbane.

5. Promovaţi şi sprijiniţi municipalităţile în implicarea stakeholderilor de impact

Din ce în ce mai mult, colaborarea devine cheia succesului în rezolvarea provocărilor urbane. În Europa, funcţionarii publici lucrează în parteneriat cu alți actori locali pentru a proiecta și implementa noi soluții. Cu toate acestea, capacitatea și experiența de a lucra în acest mod sunt inegale. Consolidarea încrederii și capacității angajaților de la nivelul municipalității pentru a se angaja diferit față de cetățeni, ONG-uri și alte părți interesate din mediul urban reprezintă o dimensiune-cheie a activității URBACT.

Oraşele conduc adaptarea şi transferul de Bune Practici către alte oraşe din Europa

Începând din aprilie 2018, programul a extins această experiență prin lansarea unui nou tip de rețea, rețele de transfer de bune practici, care vor duce mai departe elementele de învățare și consolidare a capacităților.

În centrul acestor rețele se află un exemplu stabilit de bună practică urbană. În următorii 2 ani și jumătate, orasele de bună practică vor conduce o rețea a cărei prioritate va fi adaptarea și transferul acestor practici către alte orașe din Europa. După finalizarea parteneriatului, aceste rețele vor consta într-o reţea echilibrată de parteneri în ceea ce privește nivelurile de dezvoltare regională. Reducerea inegalităților și acordarea spațiului pentru învățarea reciprocă între orașele de toate dimensiunile rămâne un principiu URBACT important.

Peer to Peer

În acest nou model de rețea, paradigma de învățare peer-to-peer a fost modificată. În cazul în care, în mod tradițional, partenerii intră în căutarea unei rezolvări adresată unei probleme comune, aici un partener intră cu o soluție gata făcută. Alți parteneri împărtășesc problema pentru care a fost proiectată această soluție. Cu toate acestea, în ciuda acestei distincții, învățarea și consolidarea capacităților vor avea loc pe mai multe niveluri pentru toți participanții.

Învățarea va avea loc la trei niveluri principale: personal, organizatoric și urban. În plus, este posibil ca fiecare rețea să deprindă propriile experiențe unice de învățare în cadrul parteneriatului.

Învăţare la nivel individual

La nivel individual, așteptăm ca participanții acestor rețele să obțină beneficii semnificative din punct de vedere al dezvoltării profesionale. Unul dintre punctele forte ale modelului este că personalul implicat învață direct de la colegii lor internaţionali. Angajaţii municipalităţilor împărtășesc propriile perspective, dezbat provocări familiare și discută modalități de a le rezolva. Dincolo de aceasta, alți actori importanți din mediul urban fac același lucru.

Învăţare la nivel organizaţional şi urban

Unul dintre proiectele de transfer pilot a fost axat pe transferul unei politici publice integrate în domeniul alimentației publice, realizat cu succes în Sodertajle, Suedia. Această bună practică a implicat o lungă listă de contribuabili cheie, de la aleșii locali, până la ofițerii de achiziții publice, producătorii locali de alimente și personalul din cantina școlii.

În schimburile rezultate, fiecare a participat la internalizarea experiențelor colegilor din alte orașe. Feedback-ul sugerează că această cartografiere precisă a părților interesate a reprezentat un factor important care a contribuit la succesul proiectului - adoptat la scară largă în alte orașe ale UE.

Acest grup eclectic de stakeholderi va fi probabil o caracteristică a acestei noi generații de Rețele de Transfer. După cum sugerează și numele, rețeaua Bee-path, condusă de Ljubljana, plasează apicultura în inima unui nou concept - ecologie urbană. Apicultorii, ofițerii responsabili cu politica de mediu și experții în domeniul mobilității se pot regăsi printre părțile interesate în fiecare oraș. Între timp, proiectul Culture for Climate Change din Manchester explorează modalitățile prin care sectoarele creative și culturale pot contribui la reducerea emisiilor de carbon. Artiştii, ONG-urile și personalul muzeelor pot fi încadrate aici. În orașul Badalona, Reteaua Silver Cities reunește persoanele în vârstă şi profesioniștii din domeniul sănătății pentru a transfera un model de sprijin acordat seniorilor pentru a trăi o viață independentă.

Un spaţiu deschis şi de încredere

Aceste schimburi au loc într-un spațiu deschis şi de încredere creat de rețele. Nimeni nu vinde nimic și partenerii de transfer ascultă povestea reală, nu o versiune cosmetizată a acesteia, deoarece, în cele din urmă, este foarte probabil să învățăm mai multe din ceea ce nu a funcționat, decât din ceea ce a funcționat. Iar învățarea se derulează în două direcții. Pentru cei care intenționează să își transfere bunele practici, este o ocazie bună de a le revedea prin ochii celorlalte oraşe - și de a aduna sugestii valoroase despre cum să îmbunătățească aceste practici.

Un laborator de învăţare

Aceste rețele reprezintă un laborator de învățare pentru toți cei interesați - inclusiv pentru URBACT, deoarece programul le implementează pentru prima dată. Înțelegerea lecțiilor care vor apărea pe parcurs va fi foarte importantă, iar programul va face acest lucru printr-o serie de instrumente. De exemplu, în fiecare oraș vor fi desemnate persoane care vor analiza aceste evoluții. La nivelul orașelor, fiecare partener își va urmări propria călătorie, printr-un Raport de Transfer inițial și, în cele din urmă, printr-un jurnal final de cunoștințe.

Pentru a completa aceste inițiative de la nivel local, Punctele Naționale URBACT vor organiza evenimente în toate colțurile Europei pentru a prezenta rezultatele obţinute, pentru a disemina experiențele de învăţare și, în special, pentru a promova și a încuraja cascada de cunoştinţe rezultată în urma implementării proiectelor URBACT. În acest fel, Programul va forma o rețea secundară de orașe, în scopul extinderii consolidării capacității şi a cunoştinţelor propriu-zise către cât mai multe oraşe.

Politica de coeziune în acţiune

URBACT funcţionează în sprijinul transformării urbane. În Europa, orașele se confruntă cu multe provocări comune și, deși nu lipsesc „bunele practici”, transferul lor nu este întotdeauna o misiune ușoară. Rezolvarea acestei provocări implică stabilirea unei înțelegeri profunde a practicii, explorarea posibilităților de adaptare și sprijinirea eventualei reutilizări a acesteia. Participarea părților interesate este o parte integrantă a acesteia. Sprijinirea acestei participări – în special cu ajutorul angajații municipalităţii - este esențială pentru această misiune.

Prin această activitate, URBACT aduce o contribuție importantă la consolidarea capacității părților interesate din întreaga Europă. În acest sens, continuă să sprijine schimbările necesare pentru optimizarea utilizării fondurilor publice și a eliminării inegalităților dintre regiunile Europei. URBACT ne oferă un exemplu tangibil al politicii de coeziune în acțiune.

By Eddy Addams, Iunie 2018