Sub>urban – REINVENTING THE FRINGE. 9 orașe europene încheie 30 de luni de activitate comună dedicată soluțiilor de transformare a periferiilor urbane
Edited on
08 May 2018Orașele partenere în Rețeaua Sub>urban și-au dedicat ultimii doi ani și jumătate identificării de soluții pentru reinventarea periferiilor urbane, într-un context în care focusul strategiilor de dezvoltare urbană la nivel european este îndreptat preponderent asupra centrului.
Zonele periferice urbane ale majorității orașelor europene se confruntă cu situații similare: sunt utilizate fie ca spații logistice ale orașului, fie reprezintă foste zone industriale sau terenuri vacante și abandonate.
Partenerii Rețelei Sub>urban – Antwerp, Baia Mare, Barcelona, Casoria, Solin, Viena, Brno, Oslo și Düsseldorf – își propun revitalizarea zonelor periferice prin intensificarea folosinței spațiilor utilizate ineficient și dezvoltarea de noi modalități eficiente și transparente de tratare a zonelor și proprietăților publice și private, contribuind la creșterea calității locuirii și densității zonei.
Conceptul strategic abordat de Rețeaua Sub>urban constă în:
1. Transformarea planificării;
2. Transformarea pentru utilizare intensificată;
3. Transformarea spațiilor publice.
Reinventarea periferiei trebuie să țină cont de caracterul inițial a zonei și de diversitatea dimensiunii socio-culturale (vârstă, etnice, nivel de educație și pregătire profesională).
Zona fringe a Municipiului Baia Mare (cartierul Săsar) are o funcțiune predominant destinată locuirii și este subordonată centrului istoric. Reinventarea cartierului Săsar presupune intensificarea utilizării spațiului, creșterea calității și disponibilității locuințelor și facilităților și îmbunătățirea funcțiunilor existente și pentru a oferi noi servicii pentru diferite tipologii de rezidenți ai zonelor de tip fringe.
Planul de Acțiune Integrat elaborat de Municipiul Baia Mare își propune atingerea următoarelor obiective:
1. Comunicate implicată în problematica dezvoltării urbane a cartierului, elaborând idei și proiecte;
2. Cooperare eficientă între administrația publică și alți actori urbani (societate civilă, mediu privat, comunitate);
3. Servicii flexibile și multifuncționale pentru dezvoltarea unor funcțiuni și programe variate;
4. Educația, ca pilon esențial în dezvoltarea și evoluția cartierelor de tip fringe.
În 26 aprilie 2018, Barcelona a găzduit conferința finală a Rețelei Sub>urban, unde toți partenerii au avut ocazia să își prezinte rezultatele unui public amplu, format din arhitecți și specialiști în domeniul urbanismului.
Submitted by Simona Arghire on