Ημερίδα URBACT III στη Δράμα
Edited on
30 October 2017Η Ημερίδα του URBACT III σχετικά με τη νέα πρόσκληση του προγράμματος για τα Δίκτυα Μεταφοράς Καλών Πρακτικών πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Σημείο Επαφής URBACT Ελλάδας - Κύπρου με ιδιαίτερη επιτυχία στη Δράμα. Με μεγάλο ενδιαφέρον οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την εκδήλωση που έλαβε χώρα τη Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017, στο ξενοδοχείο Hydrama Grand Hotel.
Την ημερίδα άνοιξαν με χαιρετισμούς ο κος Χριστόδουλος Μαμσάκος, Δήμαρχος Δήμου Δράμας και η κα Κωστοπούλου Μαρία, Προϊσταμένη Μονάδας Α της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού & Αξιολόγησης του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, η κα Ματθίλδη Κωνσταντοπούλου, Εκπρόσωπος Ελλάδος στην Επιτροπή Παρακολούθησης URBACT της ΕΥΣΣΑ του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης Ελλάδος παρουσίασε τη Νέα Προκήρυξη Υποβολής Προτάσεων για τη Δημιουργία Δικτύων Μεταφοράς Καλών Πρακτικών του προγράμματος URBACT III. Τα Δίκτυα Μεταφοράς εστιάζονται στην προσαρμογή και στη μεταφορά καθιερωμένων Καλών Πρακτικών μεταξύ των πόλεων της ΕΕ και αποτελούν μια καλή ευκαιρία ώστε οι ενδιαφερόμενες πόλεις να βρουν αποτελεσματικές πρακτικές για μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη αστική λύση. Επίσης, τα Δίκτυα Μεταφοράς βοηθούν τις βραβευμένες Καλές Πρακτικές να προωθήσουν και να ηγηθούν ενός σχήματος εταίρων που θα εφαρμόσει την Καλή Πρακτικής τους. Ακολούθως, η κα Μαρία Παπουτσή, μέλος του Εθνικού Σημείου Επαφής URBACT Ελλάδας & Κύπρου, ΕΥΣΣΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Οικονομίας Ελλάδας ανέπτυξε και επεξήγησε τη διαδικασία υποβολής αίτησης συμμετοχής για την ανεύρεση εταίρων στα Δίκτυα Μεταφοράς Καλών Πρακτικών προγράμματος URBACT III. Επίσης, οι συμμετέχοντες έλαβαν σημαντικές πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με την υποβολή προτάσεων για την Δημιουργία Δικτύων Μεταφοράς Καλών Πρακτικών URBACT III που θα παραμείνει ανοικτή έως την 10η Ιανουαρίου 2018.
Ο κος Βασίλης Σταμογιάννης, υπεύθυνος του δικτύου REFILL του προγράμματος URBACT, παρουσίασε την πρόταση του δήμου Αθηναίων «Curing The Limbo» που αφορά στην ένταξη των προσφύγων και εγκρίθηκε για χρηματοδότηση στο δεύτερο κύκλο των Urban Innovative Actions της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνεργατικές δράσεις για την αντιμετώπιση της αδράνειας των προσφύγων λόγω της μακροχρόνιας αναμονής τους στην Αθήνα, συνδέει και δικτυώνει τους πρόσφυγες με τους ενεργούς πολίτες της Αθήνας, ώστε να τους προσφέρει διέξοδο από την απραξία μέσα από τη συμμετοχή τους σε δράσεις που ανταποκρίνονται σε υπαρκτές ανάγκες της πόλης.
Στη συνέχεια η κα Νατάσα Ζαρκοπούλου, στέλεχος της ΕΥΣΣΑ και εκπρόσωπος του Εθνικού Σημείου Επαφής URBACT Ελλάδας – Κύπρου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της Πρόσκλησης Καλών Πρακτικών Urbact IIΙ κατά τη διάρκεια που διήρκησε από τον Δεκέμβριο 2016 έως τον Μάρτιο 2017. Επίσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δούνε αναλυτικά τις 97 προτάσεις που εγκρίθηκαν και βραβεύτηκαν ως πόλεις Καλής Πρακτικής στο φεστιβάλ που διοργάνωσε το Πρόγραμμα URBACT στις 3-5 Οκτωβρίου στο Ταλλίν της Εσθονίας.
Τις ομιλίες διαδέχτηκαν οι παρουσιάσεις των βραβευμένων Καλών Πρακτικών Urbact ελληνικών, κυπριακών και ευρωπαϊκών πόλεων. Η αρχή έγινε από τον δήμο Αθηένου της Κύπρου με την παρουσίαση της Καλής Πρακτικής με θέμα «Εθελοντισμός στην Αθηένου». Ο κος Δημήτρης Κουζαπάς, εκπρόσωπος του δήμου Αθηένου και ενεργός εθελοντής ανέπτυξε το βασικό στοιχείο της Καλής Πρακτικής του Δήμου που είναι είναι το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού που προβλέπει για τις βασικές ανάγκες των ατόμων που αντιμετωπίζουν φτώχεια και κοινωνική απομόνωση. Ο εθελοντισμός για τον ημικατεχόμενο δήμο της Κύπρου είναι το εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση ατόμων και υπηρεσιών. Από το 1970 υλοποιούνται τέσσερα προγράμματα στο Δήμο: φροντίδα των ηλικιωμένων, κοινοτική βοήθεια και ψυχαγωγία, φροντίδα των παιδιών και κοινωνική στήριξη.
Από την πόλη Τampere της Φιλανδίας, η κα Suvi Holm, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας EcoFellows Ltd παρουσίασε την Καλή Πρακτική «Low-carbon housing solutions» με λύσεις που προωθούνται για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις αστικές περιοχές της πόλης. Η δημοτική εταιρεία EcoFellows Ltd παρέχει την απαιτούμενη πληροφόρηση, εμπειρογνωμοσύνη και κατάρτιση και προωθεί δράσεις για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών προτύπων, μέσα από φιλικές προς το περιβάλλον αποφάσεις όσον αφορά την στέγαση, την ανακαίνιση και την κατασκευή κτιρίων.
Στη συνέχεια η κα Claudia Pučić, Υπεύθυνη των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην πόλη Pazin, της Κροατίας ανέδειξε την ιδιαίτερη διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού που πραγματοποιείται στην πόλης τους με την ενεργό συνεργασία των πολιτών. Η καλή πρακτική «Watch Out» επιτρέπει στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και ουσιαστικά στη λήψη αποφάσεων και στην πολιτική διαδικασία υιοθέτησης του προϋπολογισμού της πόλης τους.
Με το πέρας των ομιλιών οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας στο πλαίσιο της «Πράσινης Γέφυρας» που θα βελτιώσει το αστικό περιβάλλον της Δράμας μέσα από την διαμόρφωση των δρόμων, την ανάπλαση των δημόσιων χώρων και την επέκταση των πάρκων και των χώρων πρασίνου της πόλης. Ο κος Δημήτριος Καραμπατζάκης, Αντιδήμαρχος Δήμου Δράμας κέντρισε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων με την εξαιρετική τους ξενάγηση για την παρουσίαση της Στρατηγικής ΒΑΑ του Δήμου. Στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών υποδοχής οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην πόλη της Δράμας.
Στο δεύτερο μέρος της ξενάγησης και μετά το ευχάριστο διάλειμμα με ελαφρύ γεύμα που ακολούθησε το πέρας των ξεναγήσεων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις και άλλων σημαντικών καλών πρακτικών. Η κα Ελπινίκη Κατσή, Εκπρόσωπος Διεύθυνσης Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Δήμου Πειραιά, εξήγησε πως η πρωτοβουλία και καλή πρακτική «Piraeus Bluegrowth Initiative» στοχεύει να εμπνεύσει και να βοηθήσει τους νέους επιχειρηματίες να συνειδητοποιήσουν τις καινοτόμες έννοιες που σχετίζονται με τους θαλάσσιους πόρους, δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας. Στόχος αυτής της επιτυχημένης καλής πρακτικής η οποία αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τα τοπικά οικοσυστήματα, είναι να τονιστεί η σημασία της συνέργειας φορέων του δημοσίου τομέα, της πανεπιστημιακής κοινότητας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της κοινωνίας των πολιτών.
Τέλος, η παρουσίαση των καλών πρακτικών ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή του κ. Andreas Hollstein, Δήμαρχος της πόλης Altena, στη Γερμανία. Η Altena με την καλή πρακτική «Finding opportunities in declining cities», μας μετέφερε την εμπειρία της για τις δυνατότητες συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών για να αντιστραφεί η φθίνουσα πορεία των μικρών και μεσαίου μεγέθους πόλεων και να δοθούν νέες ευκαιρίες αναζωογόνησης και ανάπτυξης. Οι ενέργειες που ακολουθούνται αφορούν: την αναδιάρθρωση των δημόσιων φορέων και υπηρεσιών, την οικονομική αναζωογόνηση, στην ανάπτυξη του εθελοντισμού και τέλος στην ενσωμάτωση των προσφύγων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων και των εκπροσώπων των ελληνικών, κυπριακών και ευρωπαϊκών πόλεων των βραβευμένων Καλών Πρακτικών στις θεματικές ενότητες που προτείνονται: Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπτυξη, Διακυβέρνηση, Περιβάλλον, Ένταξη και Οικονομία. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να η δυνατότητα να επικοινωνήσουν άμεσα και να υποβάλλουν ερωτήσεις και απορίες τόσο γενικού όσο και πιο εξειδικευμένου ενδιαφέροντος.
Το Εθνικό Σημείο Επαφής URBACT Ελλάδας – Κύπρου σας ευχαριστεί για την ενεργή συμμετοχή σας στην Ημερίδα URBACT ΙΙΙ! Δίδουμε την υπόσχεση ότι σύντομα θα ακολουθήσουν νέες ενδιαφέρουσες δράσεις και συναντήσεις!
Γιατί…. η ποιότητα της ζωή μας εξαρτάται από την ποιότητα της επικοινωνίας μας!
Submitted by mpapoutsi on