You are here

Municipiul Alba Iulia, distins cu titlul de „Comunitate Sustenabilă – Premiul European pentru Energie”

Edited on

07 January 2022
Read time: 4 minutes

Începutul lunii august a adus o veste bună pentru Alba Iulia, Cealaltă Capitală: confirmarea că eforturile continue depuse pentru dezvoltarea unui oraș inteligent și a unei comunități sustenabile nu au fost în zadar. Excelența Sa domnul Arthur Mattli, Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, a fost prezent la Alba Iulia pentru a confirma calea bună pe care o urmează Cealaltă Capitală în ceea ce privește devenirea unei comunități sustenabile. Municipiul, a fost distins de ES domnul Arthur Mattli cu prestigiosul „Comunitate Sustenabilă – Premiul European pentru Energie”.

Orientarea către energii regenerabile, eficiența energetică și implicarea locală pentru reducerea emisiilor de carbon au fost elementele cheie în scrierea și implementarea proiectelor pentru dezvoltarea comunității. Pentru Alba Iulia, acesta nu este un efort punctual, ci o strategie pe care orașul o aplică cu succes și care stă la baza întregului efort de atragere a finanțării nerambursabile. Pasul hotărâtor a fost semnarea Convenției Primarilor înca din 2010.

„Suntem pe un drum cu sens unic și orientat către un viitor sustenabil. Rămânem dedicați implementării tehnologiilor viitorului, reducerii emisiilor de carbon și creșterea eficienței energetice. Este un angajament asumat de a dezvolta Alba Iulia pe principiile comunităților sustenabile”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Alba Iulia este singurul municipiu din Transilvania care primește titlul Comunitate Sustenabilă – Premiul European pentru Energie. Evaluarea performanței a fost făcută pe baza a 79 de indicatori și a 6 domenii de eficiență energetică. Comunitățile sustenabile din România de până acum sunt orașul Vama Buzăului și Municipiul Iași.

„Sustenabilitatea este unul dintre reperele pentru Europa. Atenția pentru reducerea emisiilor de carbon este o prioritate pentru toate națiunile și este o temă extrem de importantă pentru Elveția. În relațiile de parteneriat ne dorim o Românie puternică și punem experiența noastră în domeniul sustenabilității la dispozitia dumneavoastra. Prin certificatul pe care vi-l inmanez, afirmăm la nivel European că Municipiul Alba Iulia este dedicat să facă pași decisivi către viitor. Acest certificat este instrumentul de inteligență colectivă care dă șansa cuantificării eforturilor și rezultatelor etapelor parcurse deja și orientate spre viitor”, a declarat – ES Arthur Mattli – Ambasadorul Confederației Elvețiene în România.

 

 

În cadrul evenimentului, desfășurat în sala de ședințe a Consiliului Local al orașului, a fost prezentat delegației și reprezentanților locali un filmuleț, produs în cadrul proiectului nostru Find Your Greatness”. Obținerea acestei certificări europene este rezultatul unui proces interdisciplinar într-o rețea paneuropeană de expertiză și lucru în echipă alături de Romania Green Building Council, Agenția Locală pentru Energie din Alba Iulia și SERVELECT.

https://urbact.eu/sites/default/files/styles/medium_380x285/public/images/photo_alba_iulia_award_sustainable_community.jpeg?itok=5IqhfJEn

Proiectul Comunități Sustenabile a început în anul 1991 în Elveția sub denumirea de Energiestadt (Orașul Energiei) și a devenit rapid un cadru de certificare recunoscut de Uniunea Europeană pentru a sprijini implementarea „Planurilor de Acțiune privind Energie Sustenabilă” solicitate de semnatarii Pactului Primarilor pentru Clima și Energie. Programul este un instrument foarte util pentru a ajuta orașele din România să planifice și să ia măsuri pentru a-și îmbunătăți performanța sustenabilă.

Ca sistem de management și certificare a calității pentru orașele implicate în politicile de energie sustenabilă în domeniul energiei, climei și transportului, Premiul European pentru Energie este împărțit în șase domenii care abordează: dezvoltarea comunală și planificarea geografică, clădirile și infrastructura primăriei, furnizarea de energie și apă, managementul deșeurilor, mobilitatea, organizare internă și comunicare externă.

Aceste șase domenii cuprind sub-secțiunile enumerate aici și reprezintă un total de 79 de criterii care pot fi evaluate sistematic, revizuite continuu, acțiunile planificate și progresele urmărite.

Confederația Elvețiană a finanțat proiectul Premiul European pentru Energie (European Energy Award) (2010-2019) în cadrul Contribuției Elvețiene alocate României. Valoarea totală a contribuției Elveției pentru România a fost de 181 milioane CHF, pentru întregul pachet de proiecte implementate în perioada 2010-2019.

 

Autor: Liviu STANCIU