You are here

MET URBACT MEER KENNIS VOOR BETERE FINANCIERING

Edited on

14 December 2019
Read time: 3 minutes

Steden die nu een jaar bezig zijn zeggen dat URBACT leidt tot meer kennis en meer financiering.

Van de 205 steden die betrokken zijn bij de URBACT duurzaam stedelijke ontwikkelingsnetwerken in 2018 zou 99% het programma aanbevelen aan een andere stad.

Belangrijke redenen daarvoor zijn verbeterde stedelijke beleidsvorming en capaciteit opbouwen. Zeker meer dan 95% van de steden heeft naar aanleiding van wat zij geleerd hebben van URBACT een integraal participatieve aanpak aangenomen. Transnationale coöperatie is een andere redenvoor de aanbeveling. Van de betrokken steden heeft 62% een good practice van een andere Europese stad opgenomen in hun eigen lokale integrale actieplan (IAP).

 

Streamer

Deelnemen aan URBACT is een stap zetten op de weg naar andere Europese financiering en programma’s

“URBACT wordt gezien als een waardevol, verrijkend en concreet programma dat stadaandeelhouders versterkt, de manier waarop steden tewerk gaan verandert en heeft echt een impact op lokaal niveau; zelfs in afgelegen gebieden”, zegt Céline Ethuin. Als URBACT manager Project en Financiën heeft Ethuin de URBACT III actieplan netwerk afrondingsrapporten geanalyseerd. “Het is ook een weg naar andere Europese financiering en programma’s”.

Van de steden die in 2018 een URBACT netwerk afrondden, heeft meer dan 80% de lokale plannen, die zij tijdens het project opzetten, geïmplementeerd. Van hen heeft 48% extra financiering kunnen veiligstellen. De URBACT rapporten laten zien dat veel steden zich aanmelden voor Europese programma’s zoals INTERREG Europe, Horizon 2020, Erasmus Plus, Creative Europe of Urban Innovative Actions (UIA).

 

Om de ervaringen van de steden zelf te horen hebben we gesproken met Athene (GR), Morne-à-l’Eau (FR), Almelo (NL) en Bologna (IT). Al deze steden hebben in 2018 een URBACT netwerk afgerond.

 

Athene

Athene (GR) onderzocht in het URBACT REFILL netwerk hoe zij leegstaande stedelijke ruimtes kunnen hergebruiken. Lokaal coördinator Nicholas Karachalis zegt dat de stad deze ruimtes tijdelijk gebruikt om immigratie en jongerenwerkloosheid op te vangen. Zo integreert Athene de aanpak in het reguliere lokale beleid. Athene gebruikt de uitkomsten van REFILL om prioriteiten te stellen in haar recente ‘Athene veerkracht’ strategie.

 

“In Athene wordt bijvoorbeeld al een van de belangrijke volgende stappen geïmplementeerd, een pilot initiatief Polis Square (Polis²), wat deels gebaseerd is op REFILL”, zegt Nicholas. Het doel was om de levensvatbaarheid en impact van burger- en cultuurgeleide stadsinterventies te testen. Die werden gefaciliteerd door de Atheense gemeente in specifieke gebieden en leegstaande winkels. Een van de gefinancierde projecten is het Traces of Commerce project in het ‘Stoa Emporon’ dat al uitgevoerd werd tijdens REFILL, terwijl andere[FC1] projecten zoals het ‘Plateia Theatrou’ nieuw waren”.

 

Ook het Atheense UIA (Urban Innovative Actions) project Curing the Limbo gebruikt de URBACT REFILL methodologie en betrekt lokale aandeelhouders, die elkaar hebben leren kennen via URBACT. Het project promoot sociale innovatie en het tijdelijke gebruik van gebouwen om gestrande vluchtelingen, die asiel hebben verkregen, te steunen. De Atheense gemeente is ook actief in projecten die gefinancierd zijn door andere programma’s, zoals Interreg, Horizon 2020 en het cultureel erfgoed partnerschap ROCK.

 

“URBACT heeft zeker geholpen in het verbeteren van de participatie in andere Europese programma’s zoals UIA, maar het was ook een inspirerende reis als het gaat om transnationale uitwisseling”, voegt Nicholas toe.

 

Morne-à-l’Eau

In het ultra-perifeer Caribisch gebied van Frankrijk ligt Morne-à-l’Eau. Deze stad gebruikt de duurzame stedelijke mobiliteitsplannen, die gemaakt zijn in het URBACT CityMobilNet netwerk, om de verkeersomstandigheden, luchtkwaliteit en sociale inclusie te verbeteren. Lokaal projectcoördinator Linda Docan zegt dat desondanks de uitdagingen die afstand creëert Morne-à-l’Eau (FR) URBACT toch heeft omarmd en daarmee ook URBACT’s methoden voor co-creatie, burgermobilisatie en gezamenlijke beleidsontwikkeling. Verkozen ambtenaren worden steeds vaker gevraagd om hun ervaringen met CityMobilNet thuis en in het buitenland te delen.

 

Morne-à-l’Eau heeft financiële steun verkregen voor haar IAP (Integrated Action Plan). Dit gebeurde parallel aan de ontwikkelingen van het plan. Zodoende profiteren acties om natuurgebieden, parkeerplaatsen en e-mobiliteit te creëren van de “ecologie transitie” financiering. Linda zegt dat een van de doelen van het IAP het verbeteren van de leefomgeving van mensen is door “zacht wandelen” aan te moedigen. De belangrijkste actie hier is om de openbare verlichting te renoveren dat deels gefinancierd wordt door het ERDF 2014-2020. Dit valt binnen een grote oproep voor projecten die zijn opgezet door de beheer autoriteit van de regio Guadeloupe. Andere financiële partners zijn de Franse staat, de regio Guadeloupe en elektriciteitsbedrijf EDF.

 

“De deelname aan URBACT heeft ons bewustzijn van andere programma’s zoals Horizon 2020, BEST en Life vergroot”, zegt Linda. “Het is erg waarschijnlijk dat het werken met URBACT en het daardoor ontwikkelde IAP toegang faciliteert naar zekere financiering”.

 

 Morne-à-l’Eau zal de URBACT methodologie in nieuwe projecten blijven gebruiken. Onder deze projecten vallen: een atlas van de gemeenschappelijke biodiversiteit, delen en verbeteren van kennis op het gebied van lokale biodiversiteit door gebruik te maken van participatieve wetenschapsacties, en Mornalo Vélo Soleil waarbij er geëxperimenteerd wordt met het delen van fietsen en ontwikkelen van het fietsplan van het gebied.

 

Almelo en Bologna

Almelo (NL) en Bologna (IT) waren beide deelnemers aan het URBACT Procure netwerk om de kracht van lokale overheidsuitgaven te benutten. Als gevolg heeft Almelo, volgens haar lokale projectcoördinator Maarten Visscher, nieuwe richtlijnen voor inkoopbeleid opgedaan en een blijvend enthousiasme verkregen voor het verhogen van lokale uitgaven door regionale leveranciers te betrekken. Het ontdekken van de lokale bestedingsgraad van vijf procent was “een eye-opener voor lokale politici”. In Bologna, dat [FC2] een brede URBACT ervaring heeft, vertelt lokaal projectmanager Marino Cavallo dat Procure groene en duurzame criteria in het inkoopproces voor lokale bedrijven en openbare besturen heeft gebracht.

 

Kader voor Europese financiering

“Voor Almelo is het URBACT Procure netwerk erg behulpzaam geweest, omdat het een kader is waaraan we kunnen refereren bij een aanvraag voor Europese financiering”, zegt Maarten. Almelo heeft recentelijk haar inkoopvaardigheden kunnen laten zien door lokale potentie te benutten in een Horizon 2020 oproep voor projecten die bezig zijn met het gezonder maken van steden.

 

Meer bewustzijn lange termijn effecten

Almelo ziet meer integrale aanpakken in nieuwe projecten met meer bewustzijn van de lange termijn effecten en de kracht van inkoop, met name op het strategisch beheerniveau. Vanwege haar focus op inkoop is Almelo betrokken bij een groot nationaal initiatief voor geconditioneerd onderhoud van infrastructuur, dat deel is van haar IAP.

 

Toename Europese bewustzijn organisatie en werknemers

“Wij zijn erg geïnteresseerd in het URBACT programma, omdat het meer gaat om capaciteit opbouwen en beleidsontwikkeling in plaats van de gebruikelijke investeringssubsidies”, legt Maarten uit. “Het is met name waardevol, omdat het ook het Europese bewustzijn van onze organisatie en werknemers stimuleert”.

 

Bologna

Technieken groene inkoop en innovatie interne organisatieprocessen

Voor Bologna heeft het URBACT Procure netwerk een fundamentele bijdrage geleverd door het trainen van de opzet van het actieplan. Het heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid geboden aan tientallen ambtenaren van gemeenten en publieke besturen van Bologna, om een cursus van hoog niveau te volgen die gegeven werd door een succesvolle bedrijfsschool. Ze hebben technieken voor groene inkoop geleerd en waren in staat om interne organisatieprocessen te innoveren.

 

Deelname Horizon 2020 project

“Dankzij URBACT Procure heeft de stad een European Union DG Grow pilot groep betrokken die zich bezig houdt met innovatieve inkoopvraagstukken”, vermeldt Marino. Bologna gaat zich ook richten op publieke en groene inkoop in een nieuw Horizon 2020 project, ‘Belt’, door zich te verbinden met lokale en nationale instituties en bedrijven.

 

Het ene project leidt naar het andere

Een ander URBACT netwerk dat Bologna in 2018 heeft afgerond is GEN-Y CITY. Hierin werden de lokale overheid, wetenschappers, bedrijven en inwoners bijeen gebracht om samen jong en creatief talent aan te trekken, te ontwikkelen en vast te houden. Aangemoedigd door deze ervaring en de verbeteringen die URBACT de stad heeft gegeven, heeft Bologna zich aangemeld voor een nieuwe URBACT Transfer netwerk. Dit netwerk, URBAN REGENERATION MIX, zet zich in om nieuwe leven aan historische gebieden te geven en burgers naar deze herboren gebieden te trekken.

 

Nieuwe toekomstgerichte middelen, voordelen op de lange termijn

“In het algemeen heeft de werkmethodologie van URBACT samenwerking en integratie tussen partners gepromoot om te leren van Good Practices. Het biedt behulpzame samenwerkingsprocedures”, zegt Marino Cavallo. “Elk URBACT project brengt nieuwe middelen om de toekomst van ons stedelijke gebied te bouwen. Met name kennis dat op de lange termijn voordelen brengt”.

 

Heeft jouw stad een positief domino-effect ondervonden na het afronden van een URBACT netwerk? Deel je verhaal met ons! Stuur een mail naar communication@urbact.eu