You are here

Mάθημα “Διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση”

Edited on

10 January 2018
Read time: 1 minute

Tο Σάββατο 18/11/2017, στο πλαίσιο του μαθήματος “Διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση” (διδάσκοντες: Άγγελος Κότιος, Μανώλης Κουτουλάκης – Πανεπιστήμιο Πειραιώς), πραγματοποιήθηκε εισήγηση/ διάλεξη από την κα Ματθίλδη Κωνσταντοπούλου, στέλεχος στην Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης (ΕΥΣΣΑ), στο πλαίσιο της Διδακτική Ενότητας του μαθήματος που πραγματεύεται την Αστική Ατζέντα της ΕΕ και την Ολοκληρωμένη Προσέγγιση στη Χωρική Ανάπτυξη στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

Στο πλαίσιο της εν λόγω διάλεξης παρουσιάστηκε το ευρωπαϊκό-εθνικό και περιφερειακό πλαίσιο μέσα στο οποίο υλοποιείται ο στόχος της χωρικής συνοχής - ως ισάξιος της οικονομικής και κοινωνικής - στο πλαίσιο της νέας Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ και του πλαισίου που ορίζεται μέσα απο τη Στρατηγική 2020 και τους Κανονισμούς των ΕΔΕΤ της περιόδου 2014-2020. Σκοπός της διάλεξης ήταν η εξοικείωση των φοιτητών με το στρατηγικό, επιχειρησιακό και εν γένει προγραμματικό περιβάλλον υλοποίησης ολοκληρωμένων χωρικών πολιτικών στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, ενώ η παρέμβαση της κας Κωνσταντοπούλου με την παρουσίαση του Προγράμματος URBACT και του Urban Innovative Actions, έδωσε τη δυνατότητα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές να κατανοήσουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τις προτεραιότητες της Αστικής Ατζέντας της ΕΕ. Η κα Κωνσταντοπούλου απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων από τους φοιτητές και συμμετείχε στον επιστημονικό διάλογο που αναπτύχθηκε.

Λίγα λόγια για το μάθημα "Διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση"
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει σταδιακά ένα σημαντικό εύρος πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων για τη στήριξη της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης. Για τις ελληνικές περιφέρειες και πόλεις, όπως και για τις ειδικές περιοχές οι εν λόγω δράσεις της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας. Μάλιστα, στην περίπτωση της χώρας μας, και λόγω της οικονομικής κρίσης, οι αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020), καθώς και των άλλων πρωτοβουλιών και προγραμμάτων της Ένωσης είναι καθοριστικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των πιεστικών οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές περιφέρειες και δήμοι. Όμως, η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων συνδέεται με πολλές προϋποθέσεις, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η εσωτερική οργάνωση των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, η αξιοποίηση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού και η εκπαίδευση και κατάρτιση αυτού σε ζητήματα που σχετίζομαι με τη καλή γνώση των πολιτικών, των προγραμμάτων και των δράσεων αφενός και με την εξοικείωση αυτού με το ισχύον σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης των πράξεων αφετέρου. Αυτός είναι και ο βασικός σκοπός του μαθήματος. Να προσφέρει σε στελέχη της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης όλες τις απαραίτητες σχετικές γνώσεις και να τους μυήσει στα τεχνικά ζητήματα της προπαρασκευής, της διεκδίκησης, της διαχείρισης και της παρακολούθησης των επί μέρους προγραμμάτων και δράσεων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Syllabus διάλεξης για "Ολοκληρωμένη Προσέγγιση στη Χωρική Ανάπτυξη στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020":
Κατά τη νέα προγραμματική περίοδο θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στο πλαίσιο των ΕΔΕΤ, και κυρίως των ΠΕΠ, τα νέα εργαλεία για την ολοκληρωμένη περιφερειακή, τοπική και αστική ανάπτυξη όπως είναι το εργαλείο της Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤΟΚ), καθώς και οι ολοκληρωμένες, πολυθεματικές και πολυταμειακές παρεμβάσεις για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ), αλλά και για την ανάπτυξη ευρύτερων χωρικών ενοτήτων μέσω των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ). Στόχος της παρούσας ενότητας είναι αφενός η παρουσίαση των εν λόγω εργαλείων και αφετέρου η εξοικείωση των φοιτητών με τις διαδικασίες που προβλέπονται να ακολουθηθούν στη σχετική Εγκύκλιο, καθώς και στις επικείμενες εξειδικεύσεις και προκηρύξεις. Έτσι, οι φοιτητές και στελέχη των ΟΤΑ θα είναι σε θέση να εργαστούν στην αξιοποίηση των εν λόγω νέων χωρικών εργαλείων στην περιοχή ενδιαφέροντός τους.

Λίγα λόγια για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση":
Αποστολή του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι η αναβάθμιση των προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού που δραστηριοποιείται στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Ανάπτυξης. Στόχος δε του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι η μετεκπαίδευση και εξειδίκευση επιστημόνων, με έμφαση σε εργαζόμενους σε φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε φορείς Περιφερειακής και Τοπικής Ανάπτυξης, στις κατευθύνσεις του προγραμματισμού, της οικονομικής λειτουργίας και της κοινωνικής πολιτικής.