You are here

Laatste conferentie van het REFILL-netwerk: tijdelijk gebruik als inzet voor innovatieve publieke actie

Edited on

26 July 2018
Read time: 3 minutes

Op 27 maart 2018 vond de laatste conferentie van het URBACT REFILL-netwerk plaats in Gent, met de nadruk op de reactivering van verlaten ruimtes en tijdelijk gebruik als een openbare innovatie-tool op lokaal niveau. Het evenement bracht bijna 150 mensen uit vele Europese landen samen om goede praktijken uit te wisselen en te leren van de stad Gent, de leidende partner van het netwerk, maar ook van de negen andere steden: Nantes, Athene, Cluj-Napoca, Ostrava, Poznan, Riga , Helsinki, Bremen en Amersfoort. De centrale plaats die werd gekozen om deze conferentie te organiseren, was de Sint-Jozefkerk, in het Rabot-district, die zelf een transformatie ondergaat!

Tijdelijk gebruik - dynamiek voor het leven?

In het hart van dit netwerk is het onderwerp van tijdelijk gebruik van ruimtes in reconversie in de mode en is het een innovatiemiddel van publieke actie in de stad en zijn evoluerende ruimtes. Het maakt het ook mogelijk om na te denken over nieuwe manieren van werken op het grondgebied, over de relaties tussen de verschillende belanghebbenden in het district en de stad, en over de implicaties van burgers en NGOs op het terrein.

Stijn Van Oosterlynck, een socioloog aan de Universiteit van Antwerpen, die aan het begin van de dag het thema introduceerde, definieerde tijdelijk gebruik als "een praktijk van burgers, georganiseerd of ongeorganiseerd, die een ruimte inneemt die ongebruikt of onderbenut is". Tijdelijk gebruik kan daarom een ​​hulpmiddel zijn voor publieke actie, waarmee je kunt experimenteren met nieuwe manieren om aan stadsplanning te doen, meer collectief en bottom-up. Dit instrument baant de weg voor verschillende vormen van gebruik van de ruimte, de integratie van verschillende doelgroepen en acteurs, kortom, ongebruikelijke partners van planners en ontwikkelaars. Naast een participatief instrument voor ruimtetoewijzing en -actie, kan tijdelijk gebruik ook worden gebruikt als een middel om de risico's voor particuliere investeerders en projectontwikkelaars te verkleinen om te zorgen voor de toewijzing van opnieuw in te schakelen ruimten.

Volgens Stijn Van Oosterlynck maken de tijdelijke toepassingen het dus mogelijk om de verschillende snelheden van de ontwikkeling van de stad opnieuw te verbinden en zo nieuwe ruimtes te bieden voor de behoeften en de ambities van nieuwe stedelingen.

Verschillende belangrijke vragen blijven open en zijn behandeld in de context van het REFILL-netwerk: hoe wordt het post-tijdelijke gebruik beheerd? Hoe betrek je een diversiteit aan stakeholders en niet alleen de 'usual suspects'? Wat zijn de behoeften die moeten worden aangepakt door deze innovatieve stedenbouwkundige praktijken? Hoe herken je de waarde van een baan vaak als vrijwilliger?

Ontdek op het veld de Brugse Poort - De Koer

Na een zeer relevante theoretische inleiding, die toelaat om het debat en de grote vragen die eraan ten grondslag liggen te herdefiniëren, gaan we naar het district Brugse Poort voor de ontdekking van een van de vele plaatsen die deel uitmaakten van een experiment in tijdelijk gebruik in Gent.

In De Koer bundelden burgers en buurtverenigingen hun krachten om gebruik te maken van een verlaten industrieel gebouw, na een oproep "tijdelijk gebruik", gelanceerd door de stad Gent. Deze culturele locatie biedt onderdak aan concerten, filmsessies, kooklessen, residenties, enz.

Een interactieve middag: zes workshops en tien steden in de kijker

Terug naar Sint-Josefkerk voor het tweede deel van de dag, gewijd aan parallelle workshops over verschillende thema's en verschillende case studies met betrekking tot tijdelijk gebruik: de InfoMarket. Er werden dus vijf workshops georganiseerd: bewustwording, afstemming van aanbod en vraag, tijdelijk gebruik op de agenda van de stad plaatsen, een toolbox voor tijdelijk gebruik creëren en tijdelijk gebruik als een normale dienst definiëren. Door enkele belangrijke vragen te stellen over het gebruik van tijdelijke toepassingen, hebben deze workshops het mogelijk gemaakt om meer te weten te komen over de goede praktijken en ervaringen van de tien steden die bij het REFILL-netwerk zijn betrokken en om rechtstreeks uit te wisselen met projectpromotors en stadsfunctionarissen.

François Jegou, van het SDS-ontwerpbureau en hoofddeskundige die verantwoordelijk is voor het netwerk, had ook de gelegenheid om de definitieve publicatie van REFILL "A journey through temporary use" te presenteren. De voorbereide routekaart (roadmap) maakt het mogelijk om de onderwerpen van de parallelle workshops van de InfoMarket te bekijken en de actoren te ondersteunen die betrokken zijn bij een project van tijdelijk gebruik via dit complexe proces ... Een essentieel document voor alle geïnteresseerde beoefenaars om deze innovatieve initiatieven na te bootsen en een stap te zetten naar concrete experimenten op het terrein!  

Fondsen voor tijdelijk gebruik: het voorbeeld van Gent

Om het type praktijk aan te tonen dat tijdens de workshops naar voren kwam, nemen we het voorbeeld van de stad Gent, die besloot om een ​​fonds van 300.000 euro per jaar vrij te maken om projecten voor tijdelijk gebruik van verlaten of lege ruimten te financieren. De stad heeft dus aanzienlijk werk geleverd  wat betreft experimenten met praktijken van tijdelijk gebruik en collectief werk met verschillende belanghebbenden. De stad werkt nu met vijftien buurtmanagers, die optreden als intermediair tussen twee 'werelden' met heel verschillende talen en tegengestelde werkelijkheden. Deze cultuur van experimenteren maakt de uitwisseling mogelijk, maar ook de fout en de verbetering van de projecten vóór hun definitieve implementatie. Het is een jury die beslist welke projecten worden gefinancierd.

Aarzel niet om de aftervideo te bekijken:

Of bezoek de website van het netwerk: https://refillthecity.wordpress.com/