Jämställdhet är en aktuell fråga
Edited on
20 February 2019Under 2018 har olika institutioner runt om i världen kollat närmare på hur män och kvinnor interagerar på såväl det personliga planet, i professionella sammanhang och i det offentliga rummet. Men vad betyder det för kommuner i Europa?
Det nya initiativet från URBACT, kallad ”Gender equal cities”, arbetar med att kunna ge svar på denna svåra fråga och även komma med förslag till hur vi kan skapa säkra, inkluderande och jämställda kommuner.
Kopplingen till Umeå
Det könade landskapet, Umeå kommuns satsning på att synliggöra jämställdhet i det offentliga rummet, har utsetts till ett gott exempel internationellt av Urbact. Metoden beskrivs bland annat som ett intressant och modernt sätt att lyfta jämställdhetsfrågor.
Det könade landskapet är från början en fysisk busstur för att synliggöra exempel på framgångsrikt jämställdhetsarbete men också om att visa upp platser som är ojämställda och att lyfta frågeställningar kring dem. Tidigare i år lanserades också webbplatsen genderedlandscape.umea.se där det är möjligt att göra resan virtuellt. Det könade landskapet har tagits fram med stöd av Boverket och Tillväxtverket.
Metoden har nu utnämnts som ett gott exempel internationellt av Urbact, europeiska städers program för utbyte och lärande om hållbar stadsutveckling. I utnämningen står bland annat att metoden är ett väldigt intressant och modernt sätt att lyfta och konkretisera jämställdhetsfrågor i staden. Umeå beskrivs också som ledande i Europa när det handlar om sättet att ta sig an jämställdhetsfrågor, särskilt i relation till hållbarhetsfrågor.
Läs hela artikeln av URBACT experten Sally Kneeshaw (engelska) här
Submitted by Niels Boye on