You are here

Involvering av lärare och elever lyfts internationellt

Edited on

28 November 2018
Read time: 2 minutes

- Skolan i Bjuv blev vårt flaggskepp i det internationella samarbetet och ett av de mest konkreta exempel på medborgarlog som lyftes upp, berättar projektledaren Jörgen Dehlin fån Länsstyrelsen Skåne.

Inom ramen för URBACT-projektet CHANGE! har lokala aktörer arbetat med konkreta exempel för att utveckla medborgardialogen i Skåne. Eftersom beslut om medborgardialog huvudsakligen och mest intensivast ligger på kommunal nivå var det viktigt för projektet att involvera kommuner i den lokala arbetsgruppen. De fem skånska kommunerna som deltog i den lokala gruppen besökte varandra under projektets gång för att ta del av praxis inom medborgardialog från de olika platserna i Skåne.

- Vi ville med utgångspunkt från kärnan i CHANGE! och den så kallade omvända pyramidmodellen arbeta med hur vi kan utveckla medborgardialogen i offentlig sektor i Skåne. Till en början var diskussionerna fria och följde en kaosteori där idéer föder varandra. Allteftersom gruppen rörde sig neråt i pyramiden blev diskussionerna mer konkreta. Det var när vi kom ner tills pyramidens spets som vi i gruppen kunde formulera vad vi vill göra eller hur vi skulle gå vidare, berättar projektledaren Jörgen Dehlin.

Insatsen med att bygga om en skola i Bjuv kommun genom att direkt vända sig till elever och lärare var ett exempel från den lokala gruppen i Skåne som Länsstyrelsen lyckades lyfta upp internationellt.

- Skolan i Bjuv blev vårt flaggskepp i det internationella samarbetet och ett av de mest konkreta exempel på medborgarlog som lyftes upp. I Bjuv involverades de framtida brukarna i hög utsträckning i utformningen av den nya skolan. Att inkludera de som sällan beaktas, i detta fall barnen, är ett annat sätt att arbeta med dialog och något som inte alla europeiska städer skulle kunna tänka sig att göra. De andra städerna i nätverket var mycket intresserade av skolan och bjöd in Bjuv kommun till det internationella mötet i Riga (Lettland) för att berätta mer om det. Jörgen fortsätter:

- Utbytet mellan städerna i det internationella nätverket resulterade i ett mycket bra utbyte och medförde dessutom spill-over-effekter på andra politikområden, exempelvis flyktingmottagande i Forlí (Italien) och hur Riga arbetar med att engagera medborgarna i sin medborgardialog. Att städerna i nätverket var på lika nivå storleksmässigt innebar att mindre städers perspektiv lyftes in och att projektet snarare handlade om samhällsplanering än stadsplanering.

Redan före Länsstyrelsen i Skåne blev inbjuden till att delta i CHANGE! hade de identifierat behovet av ett nätverk för utbyte och samarbete kring medborgardialog. Det är genom URBACT-projektet som man nu undersöker möjligheten att skapa ett sådant nätverk i Skåne.

- Att arbeta med EU-projekt är en medveten strategisk kompetensutveckling för Länsstyrelsens personal. URBACT är ett utmärkt första steg för kollegor som vill börja arbeta med EU-projekt eftersom det är konkret, enkelt och har bra dialog med både sekretariatet i Paris och Tillväxtverket som nationell kontaktpunkt, berättar Jörgen.

Länsstyrelsen kommer nu att arbeta vidare med att förverkliga nätverket för att exempelvis lyfta upp skolan i Bjuv som ett case och gott exempel för fler, men även för att bygga vidare på tidigare URBACT-projekt som Länsstyrelsen har varit involverat i. CHANGE! har dessutom gett upphov till två nya projektidéer.

- Den ena idéen handlar om hur blockkedjor kan användas vid medborgardialog, exempelvis vid folkomröstning. Den andra projektidén handlar om estetisk arkitektur för en estetisk, och inte bara funktionell, utformning av stadsrummet.

På frågan om Länsstyrelsen kan tänka sig att delta i ett URBACT-projekt igen svarar Jörgen:

- Absolut. Vi har som förslag att starta ett eget UTBACT-projekt tillsammans med Bjuv kommun som skulle handla om medborgardialog i samhällsplanering. För att göra en bra ansökan ska vi ta med oss alla lärdomar från CHANGE! samt tidigare ansökningar.

Läs mer om CHANGE!

Fakta om CHANGE!-projektet

Projektnamn: CHANGE! (Social Design for Public Spaces)

Projektperiod: 2015-09-15 till 2018-05-03

Partners: Länsstyrelsen i Skåne län (Sverige), Eindhoven (Nederländerna), Nagykanizsa (Ungern), Gdansk (Polen), Forlí (Italien), Dún Laoghaire-Rathdowm (Irland), Amarante (Portugal), Riga (Lettland), Aarhus (Danmark).

Inom EU-programmet URBACT arbetar europeiska städer tillsammans över nationsgränser för att utbyta erfarenheter och utveckla en hållbar och integrerad stadsutveckling. Samtidigt arbetar varje stad i en lokalgrupp där lokala teman hanteras. Under våren 2018 avslutades sju projekt där svenska städer har deltagit. CHANGE! i Skåne är den fjärde artikeln i en serie där du får ta del av svenska URBACT-erfarenheter. I föregående nyhetsbrev kunde du läsa om nätverken BoostInno i Skåne och Tech Town i Gävle samt Freight TAILS i Umeå. Du kan redan nu se fram emot inom kort att läsa om SmartImpact i Stockholm, Resilient Europe i Malmö samt AGRI-URBAN i Södertälje.