Introducerea Rețelei Resourceful Cities: drumul spre o tranziție centrată pe cetățeni și bazată pe resurse în orașele din Europa
Edited on
09 April 2020Un proiect de economie circulară centrat pe cetățeni, cu o diferență: „Resourceful Cities” a fost conceput de Haga și Oslo și rezultă din apartenența lor la Parteneriatul pentru Agenda Urbană pentru economia circulară. Proiectul a fost dezvoltat pentru a implementa una dintre cele 12 acțiuni adresate de parteneriatul Agenda Urbană - și anume acțiunea de „Promovare a Centrelor de Resurse Urbane pentru prevenirea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor”.
Condus de Haga, consorțiul Resourceful Cities este format din zece parteneri, reprezentând o largă răspândire geografică și diversitate de contexte din întreaga Europă. Orașele partenere sunt: Oslo (NO), Zagreb (HR), Vila Nova de Famalicão (PT), Cáceres (ES), Opole (PL), Patras (EL), Ciudad Real (ES), Primăria sectorului 3 București (RO) și Mechelen (BE).
Partenerii s-au reunit pentru prima dată la întâlnirea de start de la Haga din 3 și 4 octombrie. Împreună, acestea vor face parte dintr-un program extins de schimb și învățare transnațional facilitat, precum și de co-creare participativă la nivel local, între acum și aprilie 2022, în scopul de a dezvolta planuri de acțiune integrate personalizate (PAI) pentru fiecare oraș partener. PAI se vor concentra pe realizarea tranziției la o economie circulară în cadrul Centrului de Resurse Urbane.
Ce este mai exact un Centru de Resurse Urbane?
Un centru de resurse urbane poate fi definit ca un spațiu fizic utilizat pentru a promova repararea, reutilizarea și reciclarea (o economie circulară) la nivel local. Aceste centre pot fi locuri multifuncționale, în care ierarhia deșeurilor este pusă în aplicare în mod corect și sunt evidențiate funcțiile sociale, de mediu și economice ale economiei circulare.
FOTO 2: Intrarea în De Potterij, o clădire veche de rufe din Mechelen, care urmează să fie transformată într-un hub pentru start-up-urile creatoare de economie circulară:
Exemplele pot varia de la spații comunitare, în care cetățenii pot apela la haine second-hand, produse second-hand și servicii de reparații (Mini-stație de reciclare Lindeberg, Oslo), până la spații cu accent pe instruire (Made in Moerwijk, Haga) sau dezvoltarea de noi afaceri circulare bazat pe incubare și inovație (Vollebekk Factories, Oslo). Indiferent de accentul local precis, Centrele de Resurse Urbane reunesc o largă comunitate de părți interesate, promovând consumul circular, prevenirea producerii deșeurilor, reutilizarea și gestionarea resurselor circulare.
Prin utilizarea conceptului Centrului de Resurse Urbane ca un cadru comun, orașele partenere vor lucra împreună și vor învăța unul de la celălalt pentru a dezvolta soluții adaptate la provocările comune legate de accelerarea economiei circulare și a eficienței resurselor la nivel local de vecinătate, la nivel de oraș și transnațional.
De ce este important acest lucru?
În timp ce creșterea disponibilității și a accesibilității unei mari varietăți de produse a contribuit la o creștere a nivelului de trai și a calității vieții în Europa, aceasta a dus simultan la extragerea excesivă a resurselor și la presiunea crescândă asupra resurselor naturale și a climei. Legătura directă dintre aceste presiuni intense și nesustenabile și pofta noastră insaciabilă pentru noi produse este în mare măsură subapreciată. Această lipsă de conștientizare a adevăratului cost al obiceiurilor noastre în calitate de consumatori va fi una dintre provocările cheie abordate de rețea.
Abordările locale existente de prevenire, reutilizare și reciclare a deșeurilor sunt foarte variate în țările europene. Unele orașe lucrează activ pentru promovarea prevenirii producerii excesive a deșeurilor și, totodată promovarea reutilizării acestora. Cu toate acestea, în multe alte orașe, în mod tradițional, prevenirea și reutilizarea deșeurilor au fost luate în considerare ca subiect ce depășește obligațiile actorilor locali de gestionare a deșeurilor, iar serviciile de colectare a deșeurilor conduse de cerere sunt în continuare norma. Prin urmare, multe autorități locale ce se ocupă cu gestionarea deșeuri nu dispun de cunoștințele și expertiza necesare în domeniu pentru a se îndrepta către un sistem proactiv de gestionare a deșeurilor. Partenerii din Resourceful Cities vor lucra împreună pentru a umple aceste lipsuri de cunoștințe și capacitate.
În mod tradițional, orașele lucrează cu stații mari de reciclare situate la marginea zonelor urbane. Adesea, acestea sunt accesibile doar cu mașina și mulți nu oferă alternative către direcționarea deșeurilor către reciclare, incinerare și depozit, chiar și atunci când calitatea resurselor este atât de bună încât aceasta este o opțiune foarte viabilă. Această tendință se transformă. Orașele sunt în creștere, terenurile devin rare și cetățenii solicită servicii ușor accesibile. Astfel, rețeaua Resourceful Cities va explora, printr-un process de descoperire facilitat de diverse activități, răspunsuri la întrebarea: cum pot orașele dezvolta servicii care se potrivesc cu prioritatea ierarhiei deșeurilor, promovând astfel economia circulară și, de asemenea, invitând cetățenii, noile afaceri și start-up-urile să co-creeze noi modalități de închidere a buclelor de resurse la nivel local.
FOTO 4: Impresia artistului despre obiectivele rețelei, așa cum este definită la întâlnirea de start. Credit: Hugo Seriese, „Buro Brand”.
În timp ce rețeaua abia a început, unele oportunități cheie au devenit deja clare. În primul rând, orașele partenere dețin resurse diverse, care rămân neexploatate. Acestea ar putea fi pierdute dacă orașele nu acționează rapid și, odată cu ele, se poate pierde șansa de a produce schimbări sistemice în aceste orașe spre un nou model economic plin de resurse. Aceste resurse sunt tangibile și intangibile și sunt foarte valoroase prin originea lor teritorială unică. Acestea pot include spații fizice neutilizate, produse, abilități umane neexploatate, entuziasm și cunoștințe. Mai mult, orașele au numeroase cartiere cu nevoi sociale diverse nesatisfăcute. Acestea pot fi piloni puternici de tranziție. Orașele și cartierele lor au propria lor istorie, limbă și poveste unică de spus. Centrul de Resurse Urbane poate oferi un cadru valoros pentru valorificarea acestor resurse prin furnizarea de spații personalizate pentru cetățeni, participare, integrare și dezvoltare bazată pe valori.
Cine va fi implicat?
Tranziția la un nou sistem socio-economic durabil și circular va necesita eforturi de colaborare la multe niveluri. Orașele vor trebui să dezvolte servicii care pot facilita și stimula stiluri de viață durabile. Multe inițiative locale interesante care susțin consumul și producția durabile există deja în toată Europa. Totuși, acestea trebuie extinse și sprijinite pentru dezvoltarea unor noi întreprinderi ecologice. Orașele, cu masa lor critică de populației, trebuie să lucreze pentru a promova o mai mare eco-proiectare și eco-inovare. Cererea puternică a pieței pentru aceste noi procese de producție și sisteme de consum inițiate la scara orașului sunt esențiale, dacă facilităm o mai mare eficiență a resurselor și un comportament consumator durabil. Aceasta va necesita cooperarea între parteneri în cadrul organizațiilor publice, private, academice și ale cetățenilor.
Partenerii din orașele cu resurse recunosc valoarea socială larg răspândită care poate fi obținută prin valorificarea resurselor locale și urmărirea rapidă a acestei tranziții. De la creșterea egalității și rezilienței în sistemele socio-economice, la conducerea producției și competitivității locurilor de muncă, aceste orașe sunt încântate de diversitatea beneficiilor care pot fi obținute din acțiunile lor în cadrul acestei rețele. În timp ce accentul este pus pe reducerea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor, beneficiile evidente includ o reducere consecventă a emisiilor de carbon, a deșeurilor și a altor forme de poluare. Totuși, această rețea știe că poate oferi alte beneficii sociale, economice și de mediu pentru cetățenii săi, care depășesc intenția inițială de reducere, reutilizare și reciclare a deșeurilor.
Sunteți interesați? De ce să nu vă alăturați aceastei călătorii de tranziție interesantă?! Rețeaua Resourceful cities prosperă în colaborare si schimb de idei! Urmăriți-o pe twitter @ ResourcefulCit1 pentru a fi la curent cu activitățile proiectului.
Submitted by Ancuta Cirstea on