You are here

Inför Samhällsbyggnadsdagarna 1 - 2 oktober 2018

Edited on

26 September 2018
Read time: 2 minutes

URBACT i Sverige deltar på Samhällsbyggnadsdagarna i Stockholm 1 - 2 oktober med ett inlägg i huvudspåret på måndagen 12:50 – 13:00 och med en utställning som lyfter fram svenska erfarenheter och lärdomar från URBACT. Inför eventet, som äger rum på Waterfront Congress Center i Stockholm, har Niels Boye som är nationell kontaktperson för URBACT programmet i Sverige svarat på en rad frågor. Du är välkommen att besöka URBACT utställningen och prata mer med Niels om du är intresserad av att veta mer om hur du kan dra nytta av URBACT programmet.

Kan du berätta lite om dig som person?
Jag är dansk och jobbar på Tillväxtverket i Malmö som kontaktperson for URBACT-programmet i Sverige. Programmet ger stöd för utbyte och lärande inom integrerad hållbar stadsutveckling i Europa. Min roll som nationell kontaktpunkt för URBACT innebär bland annat att sprida information och nyheter om programmet, men också lyfta fram vad som sker inom hållbar stadsutveckling i Sverige.

Vad ska du tala om på Samhällsbyggnadsdagarna?
Jag kommer berätta om resultat och lärdomar från olika svenska städer som har varit med i URBACT och ge information om programmet.

Hur sprider ni information och nyheter om programmet?
Informationen om programmet spridds båda fysiskt och digitalt på konferens och möten, men vi är också ganska aktiva på sociala medier och sprider information och bra exempel på Facebooksidan URBACT Sverige och på Twittter @URBACT SE, liksom att vi ger ut ett nyhetsbrev som når ca 900 mottagare i hela Sverige. Vi får också bra stöd från t ex SKL som hjälper med att sprida informationen till stadsplanerare och EU-samordnare i kommunerna.

Varför är det viktigt att arbeta tillsammans med andra städer i Europa för en hållbar stadsutveckling?
Det finns bra exempel på hållbara lösningar i andra länder som vi även kan lära av i Sverige. Det ser man ganska ofta när man reser runt i Europa. Därför tycker jag att det ger god mening för städerna att samarbeta och dela kunskap för att kunna föra över goda lösningar från en stad till en annan. Hållbar stadsutveckling är på agendan över hela Europa och utbyte av erfarenheter mellan städerna är ett ganska effektivt sätt för att kunna sprida goda lokala lösningar.

Vad är de senaste nyheterna inom Stadsutveckling?
Många pratar om vikten av att få till bra kopplingar mellan stad och land och göra det möjligt att bo på landet och jobba i staden. Därutöver tror jag att det kommer bli fokus på den sociala dimensionen då det hittills har varit mest fokus på de miljömässiga och ekonomiska hållbarhetsaspekterna.

Vad är hållbar stadsutveckling enligt dig?
För mig handlar det mycket om attityd och synsätt, för utmaningarna i Stockholm är ju ganska annorlunda än i Hässleholm! Därför tycker jag att det är viktigt att kraftsamla och arbeta tillsammans med lokala aktörer för att utveckla integrerade lösningar på olika lokala utmaningar. Som t ex i Gävle, där kommunen bland annat har bjudit in små och medelstora företag till workshops för att diskutera hur de ser på digitaliseringens möjligheter. Resultatet blev att kommunen själv kommer erbjuda fler digitala tjänster som gör livet enklare för invånare, företagare och besökare, för att på det sättet öka Gävles attraktionskraft som en stad att bo, verka och leva i.

Hoppas att vi ses där - mer information om Samhällsbyggnadsdagarna finns här.