You are here

Hrănirea unei rețele despre cooperative alimentare într-o perioadă de pandemie

Edited on

22 December 2021
Read time: 5 minutes

Acest articol prezintă scurte comentarii la trei idei care descriu starea de spirit din cadrul rețelei FOOD CORRIDORS chiar înainte de a intra în ultima perioadă a acestui proiect care a văzut lumina și a crescut paralel cu ciclul de viață al pandemiei. A fost o circumstanță ciudată pe care, totuși, am dori să o considerăm drept motorul care a împins o dorință de renaștere sau de întinerire pentru această rețea. Înțelegem această renaștere ca mijloc de a cultiva noi moduri de lucru, noi spații de relație, medii de curiozitate care generează acțiune transformatoare la problemele propuse. Partenerii FOOD CORRIDORS, împreună cu experții rețelei și cu Programul URBACT, au evaluat ceea ce am experimentat, ce am învățat și ce am dori să propunem pentru a continua provocarea cooperării între orașele europene în fața provocării lor semnificative.

Schimb de învățare și abordare participativă în vremuri de pandemie

În vara anului 2021, am început împreună cu cei șapte parteneri ai rețelei FOOD CORRIDORS o călătorie de reflecție care vizează evaluarea perioadei deja implementate și, mai important, relansarea planului de lucru adecvat pentru această etapă finală de implementare care se va încheia în august 2022.

Iată câteva repere de evidențiat și câteva lucruri de învățat și de subliniat, dacă ne uităm la perioada trecută.

Partenerii sunt conștienți de flexibilitatea continuă pe care toată rețeaua și fiecare dintre ei individual au trebuit să o păstreze încă de la începutul Fazei a II-a din cauza pandemiei de COVID-19.

În acest sens, partenerii au încercat să adapteze Planul de Lucru de fiecare dată când a apărut o necesitate și s-a găsit un răspuns metodologic, tehnic și operativ. Cu toate acestea, cele două elemente esențiale ale metodei URBACT au fost afectate dramatic de pandemie. În primul rând, abordarea participativă a fost afectată la diferite scări de viabilitatea scăzută a activării și organizării adecvate a vieții Grupurilor Locale. Și apoi, schimbul de cunoștințe și învățare în cadrul reuniunilor transnaționale în persoană a fost imposibil de menținut.

Chiar dacă acest context incomod, partenerii presupun că au făcut progresul scontat în perioada analizată în ceea ce privește crearea Planului Integrat de Acțiuni (PAI).

Soluția standard și colectivă pentru toate rețelele URBACT pentru a gestiona dificultățile neașteptate aduse de pandemie s-a bazat pe digitalizare. Digitalizarea a implicat mai multe aspecte pozitive în ceea ce privește rețeaua, precum capacitatea și crearea de instrumente de comunicare eficiente. Totuși, aceasta nu înseamnă că s-a observat o deteriorare a calității experienței transnaționale și a rezultatelor schimbului de învățare.

Simultan, unii parteneri conștienți de barierele locale au încercat să găsească alternative pentru a menține dinamica participativă. Unele inițiative au facilitat reconectarea cu actorii locali, prin dezvoltarea cercetării locale pentru a găsi dovezi pentru aplicarea strategiei, organizarea de întâlniri de subgrup pe teme specifice, implementarea de Acțiuni la Scară Mică (ASM), printre altele.

Abordarea integrată dintr-o perspectivă pozitivă în procesul de proiectare a PAI este o axă fundamentală în propunerea metodologică a URBACT și o provocare pentru parteneri. În unele cazuri, am recunoscut o interconectare orizontală mai bună în cadrul entităților partenere, rareori cu articulare stabilă în dimensiunea verticală asociată în general cu colaborări sau relații specifice în jurul unor proiecte particulare. Între timp, integrarea teritorială prezintă aspecte pozitive la acei parteneri care se bucură de o structură teritorială mai mare și integrează diferite municipalități în organizarea lor. În general, este mai dificil să oferim bune practici în ceea ce privește integrarea sectorială, având în vedere istoricul limitat al majorității partenerilor în menținerea vie a politicilor legate de alimentație, cu excepția unor aspecte specifice. În același timp, sectorul alimentar în sine este o rețea complexă de subsectoare care nu sunt întotdeauna bine interconectate teritorial. Această problemă a fost abordată pozitiv în cadrul ședinței de rețea dedicată procesului MTR cu expertul tematic al programului, Marcelline Boneau.

În acest context de ansamblu, profilul echipelor implicate joacă, de asemenea, un rol cheie. Caracterizată de diversitatea circumstanțelor, performanța echipelor stabile a reprezentat o mare valoare adăugată în aceste vremuri dificile. Sectorul alimentar și problemele de politică conexe au fost noi pentru mulți parteneri. De asemenea, a fost nefolosit pentru echipele umane care au avut nevoie de sprijin specific pentru a îmbunătăți situația inițială. În acest sens, au fost organizate câteva sesiuni tematice și webinarii, iar expertul principal a produs trei articole.

În cele din urmă, indiferent de rezultate, există un acord general între toți partenerii în evaluarea propunerii ASM ca fiind un succes din mai multe motive:

- Este recunoscut ca element activator

- Este un instrument care face posibilă testarea acțiunii și astfel experimentarea unei propuneri atractive, inovatoare

- Este o resursă care hrănește PAI în diferite grade.

Merită menționat angajamentul partenerilor, al Programului și al resurselor umane. Cu toate acestea, este nevoie de un efort semnificativ în diferite aspecte în perioada de implementare a anilor următori.

1) O consolidare a resurselor, tehnicilor și a altor elemente de sprijin pentru a ușura prezentarea proiectelor PAI în decembrie. Include sesiuni cu Expertul Ad Hoc dedicate aspectelor metodologice ale producției PAI în TNM din septembrie și decembrie, revizuiri inter-pares în octombrie și crearea unui model de format standard pentru producția PAI, bazat pe regulile Programului și informațiile tematice.

2) Urmărirea și încurajarea promovării participării partenerilor la sesiunea din cadrul e-Universității din februarie 2021.

3) Să ofere, împreună cu Partenerul Lider, câteva soluții individuale de reajustare tehnică și economică atunci când este necesar și viabil pentru îmbunătățirea unor aspecte specifice. De exemplu, probleme legate de lipsa capacităților, resurselor sau a altor elemente de context local pentru a consolida producția și diseminarea PAI și implicarea actorilor locali. Într-adevăr, rețeaua și actorii participanți vor fi în continuare obligați să-și mențină flexibilitatea și adaptabilitatea în circumstanțele neprevăzute legate de pandemia COVID-19. Dintr-o perspectivă pozitivă, am dori să credem că reluarea și consolidarea întâlnirilor prezente ar putea sublinia valoarea adăugată necesară depășirii dificultăților menționate. Acesta va îmbunătăți calitatea relațiilor dintre parteneri, va oferi soluții și inițiative inovatoare, va crea sinergii și va aduce noi provocări.

Rețele care renasc cu forță reînnoită

Având în vedere situația actuală a pandemiei de Covid-19, credem că flexibilitatea și capacitatea de adaptare cu care am guvernat rețeaua vor continua să fie o considerație în activitatea noastră. O împrejurare care uneori îngreunează sau face imposibilă deplasarea și care implică și dificultatea logistică și sanitară de a desfășura vizite la fața locului, așa cum se făcea în mod tradițional în cadrul întâlnirilor transnaționale ale rețelelor URBACT.

Am văzut oportunitatea de a consolida formularea la nivel intern a rezultatelor tematice și metodologice de către cei doi experți asociați cu CORIDORES ALIMENTAR, fie prin acordarea unui accent tematic articolelor scrise de expertul principal, fie prin generarea unui șablon PAI pre-completat, fie prin deschiderea agendei reuniunilor transnaţionale cu inserarea unor activităţi tematice specifice.

Succesul cu care au fost experimentate acțiunile la scară redusă (ASM) invită la reflecția asupra a ceea ce s-a învățat și la consolidarea continuității lor.

Având în vedere incertitudinea și imprevizibilitatea actuală, ar fi interesant să se experimenteze crearea de subgrupuri cu un număr mai mic de parteneri și aparținând unei arii geografice comune din cadrul UE, probabil cu perioade mai scurte de dezvoltare a activităților de schimb de cunoștințe și transfer de bune practici în jurul temelor de structurare. O astfel de promovare a relațiilor poate lua mai multe forme, fie prin organizarea de evenimente speciale, sejururi scurte, sau mici proiecte între parteneri din aceeași zonă națională.

Un exercițiu reînnoit de comunicare externă ar putea fi, de asemenea, testat în această etapă finală a rețelelor precum CORIDOARELE ALIMENTARE. S-ar putea realiza dezvoltarea unor resurse tematice care să promoveze valorificarea și menținerea rețelelor deschise în jurul axelor tematice, producând materiale educaționale sau comunicative de larg amplitudine (jocuri, audiovizuale...), toate acestea cu dinamism transnațional și local asociat. impact.

În ceea ce privește problema sistemelor alimentare teritoriale, care se află în centrul activității FOOD CORRIDORS, merită să spunem că valabilitatea sa a devenit din ce în ce mai necesară pentru a aborda multiplele probleme de mediu, economice și culturale cu care se confruntă orașele UE pentru a promova alimentația durabilă. în sisteme eficiente.

Acest articol a fost scris la finalul procesului de Reflecție pe termen mediu dezvoltat de orașele partenere ale rețelei FOOD CORRIDORS.


* This article was written by Antonio Zafra is the Lead Expert of the FOOD CORRIDORS network

Acest articol a fost scris de Antonio Zafra este expertul principal al rețelei FOOD CORRIDORS.