You are here

Hoe reageren URBACT-steden op Covid-19?

Edited on

04 May 2020
Read time: 4 minutes

In een tijd waarin de impact van de pandemie onze manier van leven heeft veranderd, tonen steden hun veerkracht.

Steden grijpen op nieuwe manieren in om de eerstelijnsgezondheidsdiensten, de voedselvoorziening, de lokale economie en het geestelijk welzijn van de mensen te ondersteunen. Verschillende steden bouwen rechtstreeks voort op de capaciteit die zij tijdens hun ervaringen in URBACT-netwerken hebben opgebouwd. Daaruit blijkt dat de beginselen van het programma, namelijk de betrokkenheid van lokale belanghebbenden en transnationale uitwisseling, de steden kunnen helpen om hun doelstellingen te bereiken, zelfs in tijden van crisis.

Vrijwilligers in actie in Altea (ES)

We vroegen enkele van onze URBACT-experts welke reacties van steden hun aandacht hebben getrokken. Lees hieronder hun gedachten en bekijk vervolgens de interactieve kaart met andere goede praktijken van steden die het URBACT-programma uit heel Europa verzamelt. Meer diepgaande analyses zullen in de komende weken volgen, dus hou deze pagina in de gaten!

Steden die eerstelijnsgezondheidswerkers ondersteunen

Steden vinden nieuwe manieren om ziekenhuizen en gezondheidswerkers te ondersteunen. "Op dit moment gooien steden alles op het korte termijn probleem," benadrukt Eddy Adams. "Dat betekent het ondersteunen van de medici, zoals in Pireaus (EL), wiens Blue Lab 3D-printers heeft hergebruikt om beschermende mondkapjes te maken voor het gezondheidspersoneel." Dit initiatief bouwt voort op de ervaring van de stad met het ondersteunen van lokale innovatie via de 'BlueGrowth' competitie, door URBACT erkend als een goede praktijk in 2017 en momenteel de focus van het URBACT Transfer Network BluAct (lees hier het artikel over Oostende).

Ondertussen benadrukt Ivan Tosics in Hongarije dat "ondanks de toenemende centralisatie van de overheid in de afgelopen jaren en de strenge beperking van lokale budgetten, de stad Boedapest (HU) medische instrumenten uit het buitenland heeft besteld en deze verspreidt naar gezondheidsinstellingen, opvangcentra voor daklozen en bejaardentehuizen. Bovendien heeft de stad overeenkomsten gesloten met particuliere gezondheidsinstellingen om werknemers in sleutelberoepen te testen op het functioneren van de hoofdstad".

Oplossingen onder leiding van burgers zijn ook een belangrijk aspect geweest van de reactie op deze crisis die de gezondheidsdiensten zo hard treft. De stedelijke autoriteiten kunnen nog steeds veel leren over hoe zij dergelijke initiatieven kunnen ondersteunen en aanmoedigen. Laura Colini is onder de indruk van het feit dat het URBACT Transfer Network Volunteering Cities - gebaseerd op de ervaring van de Athienou (CY) Municipal Council of Volunteering (MCV) - "toont hoe vrijwilligers in verschillende steden bezig zijn met het leveren van producten die in eerste instantie nodig zijn, zoals maskers of andere benodigde materialen".

                        

Ook van het Volunteering Cities netwerk, een vrijwilliger in Capizzi (IT).

Steden die de lokale economie ondersteunen

Gezien het effect van de lockdown op de economische activiteit van de bevolking, hebben heel wat stadsbesturen snel maatregelen ingevoerd om de huurprijzen en bedrijfsbelasting te bevriezen, en helpen ze lokale bedrijven om toegang te krijgen tot steun. Ivan Tosics geeft aan dat Boedapest "de lonen van werknemers van gemeentelijke bedrijven heeft verhoogd en een moratorium heeft ingesteld op de betaling van de huur voor kleine en micro-ondernemingen die ruimte huren van de gemeente". De gemeente heeft ook gratis borden aangeboden aan winkels in de stad om de aandacht te vestigen op de juiste afstand tussen klanten.

Veel steden kijken naar mogelijkheden om hun digitale dienstverlening uit te breiden, ook naar lokale bedrijven die in de huidige omstandigheden geen toegang hebben tot traditionele ondersteuning. Lang voor de Covid-19-pandemie, benadrukte het URBACT-netwerk TechTown het belang van de digitale economie en werd het Digital Media Centre van zijn Lead Partner Barnsley (UK) geïdentificeerd als een URBACT Good Practice - dat de basis vormt voor de huidige URBACT Transfer Network TechRevolution.

Sally Kneeshaw heeft gezien hoe de stad op deze ervaringen heeft voortgebouwd om haar reactie op de huidige crisis te versterken: "Barnsley's Digital Media Centre draaide vorige week om virtuele levering ter ondersteuning van bedrijven met chat- en callcenters. Ze deed ook een toezegging om de subsidieregeling van de overheid voor degenen in de meest getroffen sectoren van de detailhandel, vrije tijd en gastvrijheid te financieren." Het platform biedt ook tips en begeleiding voor veiliger werken op afstand.

Het ondersteunen van de lokale economie betekent ook het ondersteunen van gezinnen die het meest te lijden hebben onder het verlies van banen en het verlies van inkomsten. Hoewel veel nationale werkloosheidsregelingen worden aangepast aan de huidige uitdagingen, benadrukt Laura Colini dat uitwisselingen binnen het Volunteering Cities Network van URBACT ook hebben omvat "het brouwen van ideeën en het uitwisselen van praktijken over de betrokkenheid van lokale bedrijven of individuen bij het aanbieden van producten of financiële hulp aan gezinnen in nood".

Steden zorgen voor lokale voedselvoorziening

Veel Europese burgers maken zich zorgen over de aanvoer van voedsel, aangezien de productie- en distributiesystemen onder druk komen te staan door de bedreigingen voor de gezondheid van de werknemers en de beperkingen van het verkeer. Het URBACT-netwerk AGRI-URBAN heeft zich in 2016 beziggehouden met manieren om lokale voedselvoorziening in stedelijke gebieden te verbeteren. De partnerstad van AGRI-URBAN, Mouans-Sartoux (FR), zag haar collectieve schoolcatering in 2017 erkend als een goede praktijk van URBACT en werd in 2018 de hoofdpartner van het Transfer Network BioCanteens.

Marcelline Bonneau bleef in contact: "De gemeentelijke boerderij - die aanvankelijk biologische groenten en fruit produceerde voor drie schoolkantines met duizend lunches per dag - heeft haar distributiekanalen gediversifieerd om aan bredere behoeften te voldoen en de werkgelegenheid te beschermen. Een deel gaat nog steeds naar de kantines voor enkele tientallen kinderen van gezondheidswerkers en gemeentelijke agenten die nog toegang hebben tot de school. Een ander deel wordt verwerkt en ingevroren en nog een ander deel gaat naar de sociale kruidenierswinkel van de stad".

Het stadsbestuur denkt nu al na over hoe ze de voortdurende uitdagingen op het gebied van voedselvoorziening het hoofd kan bieden. "Binnenkort zullen de niet in te vriezen slasoorten waarschijnlijk aan het naburige ziekenhuis in Grasse worden gegeven", vervolgt mevrouw Bonneau. Ondertussen onderzoekt de stad manieren om "de productie in de volgende plantageschema's te verhogen om te anticiperen op mogelijke problemen in de conventionele voedselvoorzieningsketens" in de nabije toekomst.

Eddy Adams merkt op dat "steden alles op hun korte termijn problemen gooien". In Vic (ES) betekent dit "het ondersteunen van gemeenschappen. De hoofdpartner van het nieuwe URBACT-netwerk Healthy Cities mobiliseert gesloten leveranciers van levensmiddelen om geïsoleerde kwetsbare individuen te voeden". Dergelijke gerichte benaderingen kunnen cruciaal zijn voor het overbruggen van de kloof tussen vraag en aanbod tijdens een lockdown.

De gemeentelijke boerderij van Mouans-Sartoux (FR)

Steden die onderwijs en geestelijk welzijn ondersteunen

De nationale onderwijssystemen hebben moeite om zich snel aan te passen aan de situatie waarin studenten zich in deze crisis bevinden. Mirella Sanabria, Lead Expert van het URBACT Transfer Network On Board vertelt ons: "Dit houdt sommige van onze partners - in het bijzonder in grote steden - bezig en gestresseerd. Positief is echter dat sommige lokale initiatieven innovatie in de praktijk brengen met betrekking tot het gebruik van digitale instrumenten in onderwijsprojecten, wat een centraal aspect is van het Educatief Innovatie Netwerk dat On Board probeert over te dragen".

Zo heeft de On Board Lead Partner Viladecans (ES) een speciale website ontwikkeld die elke dag nieuwe creatieve en educatieve activiteiten voor kinderen en gezinnen biedt. In de partnerstad Halmstad (SE) geeft een vakschool nu online kooklessen. De gemeente levert kruideniersmanden aan de leerlingen die de maaltijden bereiden, die vervolgens worden geleverd aan mensen in nood.

Naast het onderwijs wil Sally Kneeshaw graag benadrukken dat "we allemaal leren, als we het nog niet wisten, hoezeer we cultuur nodig hebben om ons in stand te houden. Ik vind het geweldig dat de bibliothecarissen van de Tallinn Central Library op verzoek boeken voorlezen via Skype of telefoon voor kinderen thuis. Ondertussen heeft Zaragoza (ES) een fotowedstrijd #DesdeMiVentana (From my window) gelanceerd die openstaat voor mensen tussen 12 en 30 jaar, gericht op jonge mensen die het het moeilijkst vinden om binnen te blijven".

Marcelline Bonneau geeft een ander voorbeeld van de stad Mollet del Vallès (ES), die "een programma voor vrijetijdsbesteding aan huis heeft opgezet voor burgers die hun huis zonder goede reden niet kunnen verlaten. Het is gelanceerd op vrijdag 27 maart en iedereen die geïnteresseerd is, kan genieten van een selectie van voorgestelde activiteiten, alleen of met het gezin. Deze variëren van fysieke lessen tot geheugenoefeningen en van koken tot robotica. Het platform wordt regelmatig bijgewerkt en uitgebreid.

Laura Colini benadrukt ook het werk van het URBACT Transfer Network ON STAGE - dat werkt aan de introductie van nieuwe curricula in scholen gebaseerd op muziek en kunst: "het bij elkaar houden van mensen door middel van muziek". Onlangs deelden ze een videoperformance van jonge studenten van de school #ZsOsmec uit de partnerstad Brno (CZ)". Dergelijke initiatieven herinneren ons eraan hoe belangrijk het is om onze gemoederen hoog te houden in deze uitdagende tijden.

Vergeet niet de interactieve kaart te bekijken van andere praktijken van steden die het URBACT-programma uit heel Europa verzamelt.

Heeft u een andere stadsreactie gezien die u heeft geïnspireerd? Help ons om het te delen door @URBACT te taggen in een tweet of door het direct te sturen naar communication@urbact.eu.