You are here

Healthy Cities streeft naar integratie van gezondheid in stedelijk ontwikkeling

Edited on

28 April 2020
Read time: 3 minutes

De klimaatcrisis en een ongezonde levensstijl in stedelijke gebied zijn nauw verbonden met stadsplanning.

Volgens onderzoek is ongeveer 75% van onze gezondheid afhankelijk van de omgeving waar we ons leven ontwikkelen. Dat komt door de combinatie tussen leefwijzen, bebouwde omgeving, natuurlijke omgeving en sociale relaties. De gebouwde omgeving kan actieve leefstijlen, auto-afhankelijkheid, sociale cohesie, etc. aanmoedigen of ontmoedigen en kunnen invloed hebben op onze gezondheid. Openbare ruimtes, gebouwen, buurten en steden hebben een invloed op de fysieke, mentale gezondheid en milieu. Dit betekent dat collectieve gezondheid merendeels bepaald wordt door beleid van buiten de gezondheidssector.

Stedelijke ontwikkeling is de sleutel voor al deze factoren en kan meerdere voordelen opleveren om de algehele gezondheid te verbeteren. Er is echter een gebrek aan beleid dat expliciet de gezondheid bevordert aan de hand van stadsplanning of vanuit andere beleidsdomeinen buiten de gezondheidssector. Het is ook niet echt bekend hoe gezondheid wordt beïnvloed door verschillende sectoren en projecten. We missen kwantificeerbaar bewijs van de voordelen.

In september 2019 is het URBACT Healthy Cities Netwerk van start gegaan. Het netwerk brengt negen partnersteden samen die tegenover verschillende uitdagingen met verschillende beleidsbehoeften staan, een gemeenschappelijk kader te ontwikkelen die methoden en aanpakken genereren om de gezondheid van burgers te verbeteren door middel van stedelijke ontwikkeling.

Het project stelt voor om een netwerk van steden te creëren om:

  • De relatie tussen gezondheid en stedelijke omgeving te verdiepen;
  • Een beleid te ontwikkelen dat gericht is op het verbeteren van de gezondheid status van de bevolking; 
  • Evenals het verzamelen en verrijken van benaderingen voor gezondheidseffectenbeoordeling van dit beleid.

Partners zullen acties vanuit verschillende perspectieven en verschillende beleidslijnen overwegen, maar de globale gezondheid perspectief zal een gemeenschappelijk kader bieden, waardoor methodologieën kunnen worden gedeeld.

De ambitieuze partners die aan de reis zijn begonnen om een gezonde stad te worden zijn: Vic (ES) de lead partner, de gemeente Farkadona (EL), Pärnu (EE), Falerna (IT), Anyksciai (LT), de gemeente Loulé (PT), Alphen aan den Rijn (NL), Bradford (UK), en de instantie voor stadsinrichting van Malta.

Hoe wordt een stad een gezonde stad?

Allereerst is het belangrijk om duidelijk te maken wat we met de term ‘gezonde stad’ bedoelen. In 1991 definieerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de term als: “een gezonde stad is niet een die een bepaalde gezondheidsstatus bereikt. Integendeel, een gezonde stad is zich bewust van gezondheid en streeft ernaar deze te verbeteren. Het creëert en verbetert voortdurend zijn fysieke en sociale omgeving en breidt de  gemeenschapsbronnen uit die mensen in staat stellen om elkaar te ondersteunen bij het uitvoeren van alle functies van het leven en om zich maximaal te ontwikkelen”.

Onder deze definitie gaan de negen partners werkgroepen organiseren die zich richten op verschillende onderwerpen. De onderwerpen houden rekening met de factoren in de stad die invloed kunnen hebben op de gezondheid. Ze zullen de nadruk leggen op het inbedden van gezondheid in beleid dat traditioneel niet gerelateerd is aan gezondheid en gezondheidszorg (zoals landgebruik, ruimtelijke ordening, mobiliteit, transport). Ze zullen pleiten voor de uitbreiding van groene ruimten en de stimulering van hun gebruik. Zodat het niet alleen het milieu verbetert (schonere lucht), maar dat mensen ook een gezonder leven zullen hebben.

Healthy Cities gaat vooral specifieke sub-uitdagingen binnen het algemene kader aanpakken, zoals:

  • Integratie van stedelijk groen in de algemene stadsstrategie en beleidslijnen voor gezondheid en welzijn (bijvoorbeeld renoveren van bestaande ruimten of nieuwe gebouwen bouwen);
  • Belanghebbenden en inwoners betrekken bij het ontwerp, de ontwikkeling en gebruik van openbare ruimten om bewustwording te creëren en de algemene fysieke en mentale gezondheid te bevorderen;
  • Obesogene omgeving: aanpakken van sedentaire en ongezonde levensstijlen, met bijzondere aandacht voor jongeren;
  • Specifieke stedelijke problemen, zoals geluidsoverlast, luchtvervuiling, hitte- en waterbeheer;
  • Ongelijkheden op het gebied van gezondheid en bevorderen van de sociale cohesie.

Wat is de sleutel tot succes?

Betrokkenheid van meerdere belanghebbenden

De Healthy Cities-partners gaan deskundige lokale groepen oprichten om een multidisciplinair werkteam te creeëren die uitdagingen en beleidsbehoeften gaan aanpakken Een succesvol ontwerp en implementatie van integrale aanpakken zijn erg afhankelijk van de actieve betrokkenheid en betrokkenheid van de belanghebbenden, bewoners en meerdere stadsdiensten in het besluitvormingsproces. Stadsinrichting kan instrumenteel zijn voor deze inclusieve en open samenwerking en communicatie, maar het is nog niet genoeg geïntegreerd als het gaat om burgers en het inrichten van gezondere steden.

Bewijsgerichte benadering

Healthy Cities is van plan om kennis over methodologieën te ontwikkelen, te delen en uit te testen voor een Gezondheidseffecten Beoordeling (Health Impact Assessment (HIA)). De definitie van controlerende indicatoren wordt ook een belangrijk onderdeel in de inrichting van onze steden. HIA is een instrument dat gebruikt wordt om de publieke gezondheidsgevolgen van voorgestelde besluiten in niet-gezondheidssectoren te evalueren, bijvoorbeeld stadsinrichting. Het zal positieve en negatieve publieke gezondheidsimpacts en overwegingen brengen in het besluitvormingsproces.

Bevorderen van gezondheid in alle beleidslijnen

De Healthy Cities partners zullen van de kennisuitwisseling profiteren en zijn vastberaden om gezondheid grensoverschrijdend te verbeteren. Om een gezonde stad te worden is het essentieel om gezondheid in al het beleid te bevorderen, zoals is voorgesteld door het WHO; gemeenschappelijke doelen en prioriteiten vast te leggen; en een strategie of plan voor gezondheid, rechtvaardigheid en welzijn te ontwikkelen.

De partners gaan met al deze elementen werken en gaan hun kennis verder ontwikkelen over de ideale stadsbenadering, methoden en beleidsvoorstellen. Volg het netwerk om meer te leren!