You are here

Halmstad hämtar skolinspiration från spansk stad

Edited on

05 March 2021
Read time: 3 minutes

Halmstad inspireras av spanska exempel på pedagogisk innovation. Staden Viladecans bestämde sig för att sätta utbildning högst på viktighetslistan och att samarbeta mycket brett kring detta. Nu prövar Halmstad tänket i ett skolområde i Oskarström.

Porträttbild Jonas Åberg

Inom EU-programmet URBACT arbetar europeiska städer tillsammans över nationsgränser för att lära och dela med sig av erfarenheter för att skapa en hållbar stadsutveckling.

Ett URBACT-nätverk är On board där de deltagande städerna vill utveckla sitt arbete inom utbildningssektorn, genom att ta del av varandras kunskap och erfarenheter. Viladecans i Spanien är huvudpartner. Övriga städer som ingår i nätverket är Nantes i Frankrike, Tallinn i Estland, Albergaria-a-Velha i Portugal och Poznan i Polen. Svenska Halmstad är också del i nätverket.

Vi ringer upp Jonas Åberg, som är projektledare för On board i Halmstad kommun.

Vad är On board och var har ni hämtat inspirationen?
- Projektet On board baseras på den spanska staden Viladecans "goda exempel" för pedagogisk innovation. Det utgår från ett stadsprojekt som utvecklar innovation inom utbildning genom brett samarbete i samhället.

- Staden Viladecans, som är huvudpartner, ligger några mil söder om Barcelona och har cirka 65 000 invånare. Staden hade tidigare betydligt högre arbetslöshet och lägre tillväxt än Barcelona. För att vända denna trend beslöt stadens politiker att utbildning skulle vara den högst prioriterade frågan och vara vägledande i alla lokala politiska beslut.

- Vi i Halmstad har valt att börja arbeta med en del av Halmstad som heter Oskarström som är ett av fem skolområden i kommunen. Det består av tolv grundskolor och sjutton förskolor. Där har vi en koordinator anställd som bland annat arbetar med fritidsgårdarna och skolledarna. För att arbetet ska få ett lyckat resultat är koordinatorn helt avgörande.

Vad har hänt i era respektive städer?
- I Viladecans blev ett konkret resultat att man beslutade sig för att involvera hela samhället i att utbilda barn och ungdomar. I Viladecans råder numera synsättet att alla på olika sätt kan bidra till elevernas utbildning. Förändringen har skett genom ett aktivt samarbete med lokala företag, organisationer och framförallt föräldrar.

- I Oskarström har flera projekt initierats för att förstärka utbildningens roll i samhället, bland annat Framtid Oskarström som utgår från medborgardialog.

Hur drar ni nytta av samarbetet?
- Ett mål inom URBACT är att mellan varandra sprida goda exempel som finns i städerna. Alla städer som deltar har drivit olika intressanta skolprojekt och ett erfarenhetsutbyte kring dessa insatser gagnar alla projektets parter.

Från Viladecans har vi tagit inspiration till ett projekt; Emotions. I samarbete med Neuroforum Göteborg har det producerats ett material bestående av tio lektionsplaneringar som utgår ifrån Känslor.

Vilka satsningar gör ni i Halmstad?
- För Halmstads del finns cirka 900 000 kronor i budget under projekttiden. Ett område som kommunen jobbar intensivt med som en del av projektet är ”10 goda vanor”. Det sker i samarbete med organisationen Hjärnberikad. ”10 goda vanor” handlar om mat, fysisk träning, positiva tankar, stresshantering, att lära sig nya saker, repetition och omväxling, beslutsfattande, vänskapsrelationer och sömn. Mer information finns på hjarnberikad.se.

- Vi har även ett samarbete med Högskolan i Halmstad där vi genomför ett projekt som heter ”Glada hjärnceller”. Syftet är att ge elever kunskap om de faktorer som påverkar vår hjärna och hur de kan agera för att optimera inlärningsförmågan. Det finns en hel del material som producerats som ett konkret resultat av On Board.

Ni har en expert knuten till nätverket. Hur har det fungerat?
- Jättebra. Vi hörs i princip veckovis och den expert som vi har, Mireia Sanabria, är väldigt hjälpsam.

Vilka lärdomar har ni dragit hittills utifrån erfarenheter från andra projekt?
- Det finns mycket att lära och ta till sig. Ett exempel som är intressant att se från Viladecans är hur mycket föräldrarna involveras i elevernas utbildning. Där har vi i Sverige och i Halmstad mycket att lära.

Hur påverkas ert arbete av pågående Corona-kris?
- Mycket är osäkert vilket också URBACT:s huvudkontor signalerar. Men i dagsläget så har projektet förlängts med 6 månader. Vi har även ställt in två fysiska möten och ersatt dessa med samordningsmöten över nätet var fjortonde dag. Hur vi kan jobba i Halmstad beror mycket på vilka resurser som finns framöver. Vi skulle vilja sprida arbetet till fler skolområden.

Mer information om nätverket finns på urbact.eu/onboard