H ιστορία μεταφοράς καλής πρακτικής του Δήμου Αθηένου: Ο Εθελοντισμός στα καλύτερά του
Edited on
06 May 2021Η Ομάδα Τοπικής Δράσης URBACT (URBACT Local Group-ULG) του Δικτύου Μεταφοράς «Πόλεις Εθελοντισμού» (Volunteering Cities) του Δήμου Αθηένου στην Κύπρο, έχει να διηγηθεί μια υπέροχη ιστορία για τον εθελοντισμό και τη διαγενεακή εργασία φέροντας την καλή πρακτική και τον εθελοντισμό στο προσκήνιο για την υποστήριξη των ηλικιωμένων στην κοινωνία μας ιδιαίτερα λόγω της εμφάνισης της πανδημίας COVID-19. Το 2019, η ομάδα τοπικής δράσης της Αθηένου είχε καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης για την υλοποίηση 4 προγραμμάτων εργασίας στους τομείς Διακυβέρνηση, Διαγενεακότητα, Νέοι Εθελοντές και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, με πολλές δράσεις να ανατίθενται σε κάθε πρόγραμμα υπό την καθοδήγηση της καλής πρακτικής της επικεφαλής πόλης-εταίρου και του επικεφαλής εμπειρογνώμονα. Ξαφνικά ήρθε και o COVID-19 με αποτέλεσμα η τοπική ULG της Αθηένου να οδηγηθεί σε μια ελαφρώς διαφορετική κατεύθυνση που αφορά ένα πολύ διαφορετικό σύνολο αναγκών.
Λόγω της ισχύς του απαγορευτικού (lockdown) εξαιτίας του COVID-19, οι ηλικιωμένοι στην κοινωνία μας έπρεπε να μείνουν στο σπίτι τους, να μην προσπαθήσουν να βγουν έξω καθώς θα μπορούσαν να κολλήσουν τον ιό. Αυτό κατέστησε πολλούς ηλικιωμένους μας ευάλωτους και δεν μπορούσαν να κάνουν τα ψώνια τους, να επισκεφθούν το φαρμακοποιό, να πάνε στο γιατρό τους ή στα ραντεβού του νοσοκομείου ή ακόμη και να δέχονται επισκέψεις από την οικογένειά τους. Το δημοτικό συμβούλιο δημιούργησε μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων αναγκών της κοινότητας. Η ενέργεια αυτή υποστήριξε επί τόπου δράσεις καθώς μια πρόσκληση για εθελοντές γνωστοποιήθηκε στην κοινωνία και έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία μίας ιστοσελίδας στο Facebook με τίτλο «Athy Community Spirit». Η ομάδα, «Athy Community Spirit» αποτελείται από μέλη της Τοπικής Ομάδας Δράσης URBACT, επιχειρήσεις, ιδιώτες και πάνω απ’όλα εθελοντές από όλους τους τομείς της Αθηένου. Το έργο ήταν συνεργατικό και συμμετοχικό, ενώνοντας πολλούς διαφορετικούς τομείς για την αντιμετώπιση ενός κοινού σκοπού. Το τηλεφωνικό Κέντρο Εθελοντών Kildare Volunteer Center που λειτουργεί από το Δήμο Αθηένου «πλημμύρισε» με κλήσεις από ανθρώπους που ήθελαν να γίνουν εθελοντές και να βοηθήσουν στις αντίστοιχες κοινότητές τους. Το έργο αυτό προσεγγίστηκε από τη βάση προς τα πάνω, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες ανάγκες και υποστηρίχθηκε από 6 επιχειρήσεις, ΜΚΟ, εθελοντές, μέλη της ομάδας ULG και τις γενναιόδωρες δωρεές από το κοινό για να βοηθήσουν τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία.
Η ομάδα «Athy Community Spirit» είχε μόνο μέσα σε λίγες μέρες από το lockdown λόγω της πανδημίας COVID-19 έως και 35 άτομα που χρειάζονταν ένα βασικό γεύμα. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα 75 άτομα καθώς το lockdown συνεχίστηκε, έγινε γνωστή η παράδοση ζεστών γευμάτων καθώς και η κοινωνική συνιστώσα της διασφάλισης ότι τα ηλικιωμένα άτομα ήταν εντάξει. Οι επιχειρήσεις έμειναν με αχρησιμοποίητο φαγητό, χωρίς πελάτες και προσωπικό. Το φαγητό ετοιμάστηκε μέσω εθελοντών σεφ και του προσωπικού. Στη συνέχεια, εθελοντές τοποθετήθηκαν σε διαφορετικές περιοχές για να παραδώσουν τα γεύματα και για να κουβεντιάσουν για λίγο μαζί τους, διασφαλίζοντας ότι ήταν εντάξει και οποιεσδήποτε ανάγκες είχαν θα μεταφερόταν στην βασική ομάδα για να συζητηθεί ο τρόπος αντιμετώπισής τους.
Καθώς ο αριθμός των ηλικιωμένων που ζητούσαν κάποιο γεύμα αυξήθηκε, χρειάστηκε περισσότερη χρηματοδότηση για την παροχή τροφίμων στους σεφ που ήταν υπεύθυνοι για την προετοιμασία των γευμάτων. Δωρεές χρηματοδότησης για τρόφιμα δόθηκαν από επιχειρήσεις όπως το Clanard Court Hotel, το Athy Shebeen, το Kendra Engineering, το Wallace Engineering, από ιδιώτες και επιχειρηματίες, το Athy Lions Club, τη Δημοτική Περιφέρεια Αθηένου μαζί με τον Υπεύθυνο Υπηρεσιών Υγείας που παρείχε κάθε γεύμα έναντι μίας συμβολικής χρέωσης.
Η Ομάδα «Athy Community Spirit» και κάποιο από τα μέλη της Τοπικής Ομάδας Δράσης URBACT φρόντιζαν ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι λάμβαναν σε καθημερινή βάση ένα ζεστό γεύμα, δέχονταν μια κοινωνική επίσκεψη και ότι μετριάζονταν τυχόν φόβοι που είχαν. Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εθελοντές έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση αλλαγών εντός της κοινότητας.
Αυτή η ιστορία μεταφοράς προσέδωσε στα έργα:
- Την Εταιρική Κοινωνική συνιστώσα μέσω της συνεργασίας με τις επιχειρήσεις για την επίτευξη συμμετοχικής προσέγγισης και για την επίλυση προβλημάτων.
- Εθελοντικές ευκαιρίες μέσω του Κέντρου Εθελοντισμού του Kildare, Τοπικών Εθελοντών, μελών ULG και ΜΚΟ. Το έργο έχει σφυρηλατήσει νέες σχέσεις και οικοδομήθηκε σε ήδη υπάρχουσες. Εισήγαγε ανθρώπους στον εθελοντισμό που ίσως να μην είχαν ποτέ την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην κοινωνία.
- Το διαγενεακό στοιχείο μέσω ευκαιριών για ανθρώπους όλων των ηλικιών να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους και να υποστηρίξουν τα άτομα τρίτης ηλικίας στην κοινωνία.
Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι αυτή η εθελοντική προσπάθεια θα ήταν ακόμη ενεργή ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Η Αθηένου βρίσκεται στο τέταρτο στη σειρά lockdown από τον Μάρτιο του 2020, οι άνθρωποι εξακολουθούν να λαμβάνουν ένα ζεστό γεύμα 7 ημέρες την εβδομάδα μαζί με μία φιλική επίσκεψη στους ηλικιωμένους. Αν τα μέλη της Τοπικής Ομάδας Δράσης URBACT ενημερωθούν για τα γενέθλια ενός ατόμου, τότε τους φέρνουν ένα μπουκέτο λουλούδια και τραγουδούν «χρόνια πολλά» κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Αυτό καταγράφεται και εμφανίζεται στην ιστοσελίδα « Entertain Athy Page» έτσι ώστε τα μέλη της οικογένειας να μπορούν να το δουν. Επίσης, η Τοπική Ομάδα Δράσης URBACT κοινοποίησε τους αριθμούς τηλεφωνικών γραμμών στο σπίτι κάθε ηλικιωμένου στην περιοχή για να σιγουρευτεί ότι όσοι ένιωθαν μόνοι ή φοβισμένοι ή είχαν κάποιο πρόβλημα θα μπορούσαν να καλέσουν αυτές τις γραμμές, τις οποίες απαντούσαν εθελοντές, δωρεάν , προκειμένου να καλέσουν διάφορα κέντρα όπως το Good Morning kildare, Older Voices and Alone. Όλες αυτές οι πληροφορίες μαζί με ένα εγχειρίδιο σχετικά με το «πώς να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο στο Zoom και Whats App» δόθηκαν επίσης από εθελοντές για την υποστήριξη των ηλικιωμένων έτσι ώστε να μπορούν να διατηρούν επαφή με την οικογένειά τους. Το κόστος αυτού του έργου κυμαίνεται στα 15.000 ευρώ. Η εθελοντική προσπάθεια είναι ανεκτίμητη και αν δεν ήταν εκεί το κόστος του έργου θα στοίχιζε στην κυβέρνηση περίπου 45.000 ευρώ. Αυτό δείχνει για ακόμα μία φορά πόσο θα πρέπει να εκτιμάται η συνεισφορά των εθελοντών στην κοινωνία μας.
Όλα αυτά τα μέτρα προωθήθηκαν στη σελίδα Athy URBACT Volunteer city στο Facebook καθώς και στη σελίδα της Patricia Berry στο Facebook, σε δύο ενημερωτικά δελτία που κυκλοφόρησαν μέσω του URBACT και δημοσιεύτηκαν επίσης στην τοπική εφημερίδα γνωστοποιώντας την ιστορία των εθελοντών στην κοινότητα. Καθώς το έργο του δικτύου «Πόλεις Εθελοντισμού» (Volunteering Cities) πλησιάζει στο τέλος του, η ομάδα ULG θα συνεχίσει το έργο της γύρω από τον εθελοντισμό, τη διαγενεακή εργασία και την εταιρική κοινωνική δέσμευση. Η Καλή Πρακτική του δικτύου URBACT «Πόλεις Εθελοντισμού» (Volunteering Cities) υποστήριξε το έργο που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αθηένου και το οποίο προσέφερε τεράστιο όφελος για την κοινότητα της Αθηένου σε κάθε επίπεδο. Ως μέρος του δικτύου, η ομάδα ULG εστίασε πέρα από τα προβλήματα και στην αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν στην κοινότητα. Παρόλο που υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα για να υποστηρίξει τις ανάγκες της κοινότητας και για να αντιμετωπίσει ζητήματα που είναι μια συνεχής μάχη στην κοινωνία, η ομάδα ULG θα συνεχίσει να ακούει, να μαθαίνει, να καινοτομεί, να συνεργάζεται, να ξεπερνά εμπόδια και να φέρει αλλαγές για την Αθηένου.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το URBACT, τον επικεφαλής εμπειρογνώμονα και τους άλλους συνεργάτες μας για την εμπειρία και τη μάθηση, τη δικτύωση, και όλα όσα αποκομίσαμε βλέποντας και μαθαίνοντας από τα προβλήματα άλλων πόλεων. Είναι αξιοσημείωτο και πολύ ενδιαφέρον να δει κανείς πόσο διαφορετικά χειρίζονται κάποιες καταστάσεις ορισμένες κυβερνήσεις αλλά και η ίδια η κοινωνία. Ακόμη και στη διαδικασία μεταφοράς καλής πρακτικής, δεν ταιριάζουν όλα παντού!
Submitted by mpapoutsi on