Hållbarhet kräver helhetssyn
Edited on
08 March 2016Sveriges städer växer och det som främst lockar är städernas expanderenda arbetsmarknad. En stor del av de nya jobben finns inom tjänstesektorn och många av dessa är låg- eller medellönejobb. Samtidigt saknas boende för många av dem som ska arbeta i den växande tjänstesektorn.
URBACT III programmet kan bidra till att skapa möjligheter för dialog och kunskapsutbyte kring hur en helhetssyn i planeringen, där bostäder men även livskvalitet, transporter, miljö, energi och innovationer kan genomsyra arbetet även under den starka press som kommunerna befinner sig i.
En nyckel till att lyckas med hållbar utveckling är ett utökat gränsöverskridande samarbete mellan offentlig sektor, akademi och näringsliv. Därför är URBACT III programmet en viktig länk för svenska städer till utbyte och lärande mellan städer i hela Europa angående metoder för kunskapsutveckling om nya innovative metoder för att ta hand om lokala utvecklingsplaner.
Mer om URBACT
Programmet bidrar till att knyta ihop de insatser som måste göras såväl lokalt som nationellt för en hållbar utveckling och även via resultatförmedling från URBACT projekt runt om i Europa hitta svar på några av de stora frågor angående vilka åtgärder behöver genomföras för att utveckla hållbara städer.
De 21 nya URBACT III nätverken kompletterar sina nätverk med fler partners under den närmsta tiden och alla städer som är intresserade av att delta i ett av de beviljade nätverken kan kontakta projektsamordnare från den stad som leder nätverket (se lista över 21 nätverk och kontaktuppgifter). Gävle, Stockholm och Södertälje är partners i 3 av dessa nätverk. Det kan finnas möjlighet för andra svenska kommuner, städer och regioner att ansluta sig till något av de beviljade nätverken, men då måste direktkontakt tas med koordinatorn för respektive nätverk.
Städer/regioner i Sverige som har erfarenhet av URBACT II-nätverk (2007-2013):
Herrljunga
Linköping
Karlskrona
Jönköpings universitet
Lidingö
Botkyrka
Malmö
Örebro
Södertälje
Stockholm
Umeå
Städar som just nu är involverade i URBACT III-nätverk för perioden 2014-2020:
Södertälje
Stockholm
Gävle
Bli expert
Är du intresserad av att tillhandahålla nätverken inom URBACT din expertis? Ansök nu!
Utlysningen för att inrätta en URBACT III pool av experter är nu öppen. De experter som antagits inom ramen för denna utlysning kommer att ingå i en pool av URBACT experter och kan ge stöd till godkända URBACT nätverk. Utlysningen kommer att vara öppen under hela URBACT III - programmet (till 2020) och de experter som ansöker kan lämna in ansökan när som helst under denna period.
Kontakt
Tillväxtverket är nationell spridningspunkt för URBACT-arbetet i Sverige och du kan kontakta Lorraine Jonis och Niels Boye på Tillväxtverkets kontor i Malmö för mer information om URBACT III programmet och kommande utlysningar.
Lorraine Jonis
E-post: Lorraine.jonis@tillvaxtverket.se
Tel: +46 (0)8-681 65 88
Niels Boye
E-post: Niels.boye@tillvaxtverket.se
Tel: + 46 (0)72-526 97 85
Sammanhang till den lokala och regionala tillväxtpolitiken
Begreppet ”Hållbar utveckling” fick ett starkt genomslag med Brundtlandsrapporten (1987) då den så kallade generationsprincipen introducerades där utvecklingen är hållbar om den uppfyller dagens behov utan att förstöra möjligheterna för kommande generationer att uppfylla sina egne behov.
Indelningsgrunden ekologisk, sociokulturell och ekonomisk hållbarhet representerar den viktiga helhetssynen, att det alltid handlar om ett samspel mellan de olika hålbarhetsdimensionerna.
Just därför är det så avgörande att utveckla lokala tolkningar av hållbarhetsarbetet, som är relevanta för den egna kommunen, eftersom hållbar utveckling utgör en bas för en ständigt pågående dialog och process som kräver kompromisser och en vilja till förandring.
Den regionala tillväxtpolitiken är en politik för tillväxt och utveckling i hela Sverige och omfattar gles- och landsbygd, små och medelstora städer samt storstadsområden. Den regionala tillväxtpolitiken har fyra fokusområden och syftet är bland annat att främja hållbar stadsutveckling i alla delar av landet som kan hantera de utmaningar och potentialen i en ökad koncentration av befolkning, företag och kapital till städer och stadsregioner.
På nationell nivå är fler strategier för hållbar stadsutveckling som t ex:
· Nationell strategi för regional tillväxt och attraktionskraft
· ”Sverigebygget”
· 100 nationella mål inom samhällsbyggnadsområdet
· Vision 2025
· Strategi för God bebyggd miljö
· Plattform för hållbar stadsutveckling
Den nationella plattformen för hållbar stadsutveckling är av särskild betydelse för att samla aktörer på lokal, regional och nationell nivå och från olika sektorer. Fem myndigheter samverkar inom Regeringens plattform för hållbar stadsutveckling: Boverket, Tillväxtverket, Naturvårdsverket, Energimyndigheten och Tillväxtverket.
Hållbar stadsutveckling är också i fokus inom de regionala strukturfondsprogrammen i Sverige:
· Minst 5 procent av resurserna öronmärks enligt regelverket
· Integrerade strategier tas fram av städerna
· Lokalt inflytande i urvalet av insatser
· Partnerskapsöverenskommelse – principer för urval av stadsområden
· Tre program med öronmärkning, men projekt inom samtliga program i hela Sverige
Sedan juni 2015 har regeringen inrättat ett Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft för perioden 2015–2020. Forumet ska utgöra en mötesplats för dialog och samverkan mellan regeringen och regionala aktörer samt statliga myndigheter och vid behov andra berörda aktörer och organisationer.
Submitted by Testnup on