You are here

Godstrafik är en het fråga i kommunens hållbarhetsarbete

Edited on

12 November 2018
Read time: 2 minutes

- I och med att vi fick chansen att vara med i det europeiska nätverket och få finansiering beslutade kommunen att flytta fram det här arbetet och att prioritera projektet utifrån den möjlighet som det gav. Projektet gjorde att vi lyfte frågan och kunde komma igång mycket tidigare. Vi fick som en extraknuff, säger Lina Samuelsson som var en av projektledarna för URBACT-nätverket Freight TAILS.

Lisa Persson och Lina Samuelsson, Umeå kommun

Projektet Freight TAILS har haft stor inverkan på godstrafiken i Umeå kommun. I samband med projektet har frågan om hållbar godstrafik lyfts upp på agendan och ett lokalt godsnätverk bestående av representanter från berörda branscher har skapats för att specifikt arbeta med frågan i Umeå. Ett resultat av projektet är antagandet av ett godstrafikprogram för Umeå centrum som syftar till att hantera de utmaningar som uppstår i takt med en ökande godstrafik.

- Nu har vi ett strategiskt dokument med framtagna åtgärder som vi kan arbeta med. Vi fick ihop en jättebra grupp i godsnätverket som var ytterst delaktiga i framtagandet av programmet. Projektet har väckt ett intresse hos politiker och medborgare som nu har fått upp ögonen för leveranstrafik och gods i stan på ett annat sätt, berättar Lisa Persson som har varit en av projektledarna och som kommer att arbeta vidare med frågan.

Under projektperioden träffades godsnätverket sju gånger, och den stora utmaningen var att arbeta med ett längre tidsperspektiv och det som inte är så lätt att överblicka. Godsnätverket kommer leva vidare i Umeå och träffas två gånger per år. Nästa steg för nätverket är att ta fram ett godstrafikprogram för hela Umeå kommun.

Redan innan kommunen fick en förfrågan om att delta i Freight TAILS fanns planer på att ta fram en egen strategi för godstrafik, men det låg längre fram i tiden. Det var första gången som Lisa Persson och Lina Samuelsson deltog i ett EU-projekt och berättar att det till en början var lite förvirrande att vara ny, men att det sedan löste sig. Det är en erfarenhet i sig att ha varit med i ett EU-projekt. Inför varje möte i den internationella gruppen fick städerna en agenda och en guide över vad de förväntades göra på hemmaplan.

- Att det var så strukturerat gjorde att de allra flesta kom förberedda till mötena vilket gav bra diskussioner om hur de olika lokala grupperna arbetar och tänker kring specifika frågor. Vi fick på så vis praktiska exempel på vad olika städer faktiskt gör inom området vilket gjorde utbytet mellan städerna så bra och enkelt, berättar Lisa Persson.

Lina Samuelsson håller med och visar upp en vit tablettask men texten ”parkera schysst” i grön text:

- Det kunde till och med vara så här små saker som delades i nätverket. Gruppen blev väldigt intresserade och snappade upp tablettaskarna eftersom texten vänder sig till flera grupper med samma budskap, och de undrade vilka vi delade ut dem till och hur mottagandet var av dem. Vi tyckte att det Maastricht hade jobbat med var väldigt bra och kunde plocka ut små delar från deras arbete att ta med hem till Umeå.

Inom ramen för den internationella gruppen gjordes även studiebesök till alla städer. Studiebesöken blev alltmer konkreta i takt med att projektet fortlöpte, och det beror på att städerna mot slutet av projektet visste vad de ville ta upp, diskutera och få hjälp med från nätverket. Samarbetet i den internationella gruppen var väldigt bra och ju mer städerna lärde känna varandra blev utbytet av tips och idéer större och av hög kvalitet.

- Det har varit en styrka att delta i den här typen av projekt och att arbeta på den nivån som vi har gjort. Vi har i samband med projektet arbetat från den övergripande planeringen och ända ner till konkreta åtgärder på gatan, berättar Lisa Persson.

- Vi kan helt klart tänka oss att delta i ett URBACT-projekt igen, avslutar Lina Samuelsson.

Läs mer om Freight TAILS 

 

Fakta om Freight TAILS-projektet

 

Projektnamn: Freight TAILS (Delivering Tailored Approaches for Innovative Logistic Solutions)

Projektperiod: 2015-09-15 till 2018-05-03

Partners: Westminster (Storbritannien), Umeå (Sverige), Bryssel (Belgien), Maastricht (Nederländerna), Gdynia (Polen), La Rochelle (Frankrike), Parma (Italien), Split (Kroatien), Suceava (Rumänien), Tallinn (Estland).

 

Inom EU-programmet URBACT arbetar europeiska städer tillsammans över nationsgränser för att utbyta erfarenheter och utveckla en hållbar och integrerad stadsutveckling. Samtidigt arbetar varje stad i en lokalgrupp där lokala teman hanteras. Under våren 2018 avslutades sju projekt där svenska städer har deltagit. Freight TAILS i Umeå är den tredje artikeln i en serie där du får ta del av svenska URBACT-erfarenheter. I föregående nyhetsbrev kunde du läsa om nätverken BoostInno i Skåne och Tech Town i Gävle. Du kan redan nu se fram emot att under hösten läsa om SmartImpact i Stockholm, Resilient Europe i Malmö, AGRI-URBAN i Södertälje, samt CHANGE! i Skåne.