You are here

Gävle -Ta tillvara digitaliseringens möjligheter!

Edited on

19 July 2017
Read time: 3 minutes

Digitaliseringen genomsyrar dagens samhälle i stort och smått. Med den rättframma devisen ”adapt or die” är TechTown ett URBACT-nätverk för tillvaratagandet av digitaliseringens möjligheter. Nätverket involverar 11 medelstora europeiska städer däribland Gävle kommun, se faktaruta nedan. Gävles näringslivsutvecklare Ulf Halleryd berättar mer om digitaliseringens möjligheter, projektets tillvägagångssätt och fördelar med transnationella utbyten.

 

Näringslivsutvecklaren i Gävle kommun, Ulf Halleryd

Syftet med TechTown är att medverka till att digitaliseringens möjligheter tas tillvara. Ulf Halleryd, beskriver: ”Många gånger resonerar vi så att digitaliseringen gör att vi blir av med jobb genom mer automatisering och rationalisering. Vi har samtidigt sett att digitaliseringen kan skapa nya affärsmöjligheter och nya affärsmodeller som i sin tur kan ge fler men också nya arbetstillfällen.”

I Gävle kommun initierades deltagandet i TechTown av utbildningsförvaltningen. När projektet drog igång 2016 uppmärksammades digitaliseringens påverkan på samhällets alla olika delar vilket gjorde att projektet flyttades över till näringslivsenheten. Målet med TechTown är att skapa en konkret handlingsplan för hur Gävle och företagen i regionen ska kunna tillvarata digitaliseringens möjligheter på ett bättre sätt.

Gävles deltagande i nätverket har resulterat i en pågående kartläggning av vad som görs och planeras att göras inom området digitalisering dvs. insamling och bearbetning av information och data.  ”Det är ett steg på vägen mot en ökad medvetenhet, säger Ulf. ”En ökad medvetenhet kan ge möjligheter till ökad effektivitet och samordningsvinster.” Näringslivsutvecklaren lyfter dock fram vissa utmaningar: ”Ett problemområde vi har identifierat är den brist på förståelse och kunskap som finns kring hur digitalisering påverkar företagande och sysselsättning.”

Ulf Halleryd betonar särskilt vikten av ett förändrat mindset hos offentliga aktörer för att de ska kunna underlätta för företag, invånare och besökare. Detta kan exempelvis innebära att kommunen delar med sig av data och information (Open Data) eller förenklar system och ansökningsprocesser. Ulf utvecklar ”Det är en lång väg att gå, för många är så invanda i system där folk fyller i papper, sedan skriver någon av pappret och knappar in det i datorn. Sedan tar någon annan ut en utskrift och knappar in det någon annanstans. Istället för att den det berör knappar in sin information från början och att informationen sedan direkt förs vidare [digitalt]”.

Arbetet med den lokala URBACT-gruppen har fungerat bra och varit mycket lärorikt säger Ulf Halleryd. 10–15 representanter från företag, företagskluster och offentliga aktörer har medverkat för att dela erfarenheter, utmaningar och lösningar angående digitaliseringen. En workshop har hållits med en öppen diskussion kring digitaliseringens möjligheter och svårigheter där både offentliga och privata aktörer deltog. Tre teman som uppmärksammades var bristen på kunskap, bristen på samordning och vikten av mötesplatser för kunskapsutbyte. En ny workshop är planerad i augusti för att stämma av den handlingsplan som växt fram tillsammans med företag och företagskluster.TechTown-workshop i Gävle

Det transnationella utbytet i TechTown-nätverket beskriver Ulf Halleryd som otroligt värdefullt där städerna kan dra nytta av varandras erfarenheter. Exempelvis har Barnsley i Storbritannien kommit långt i att skapa mötesplatser och ekosystem för nya, kreativa företag. ”Gävle är på väg att etablera någonting liknande inom en inte alltför avlägsen framtid, säger Ulf. ”Gemensamma arbetsplatser så kallade Co-office, där man kan jobba, fika och samtidigt möta andra som håller på med liknande saker." Avslutningsvis ger Ulf ett råd till andra kommuner: "Finns det möjlighet, försök att komma med som partner i ett transnationellt utbyte, det är otroligt givande att få input från andra länder och andra städer. Man tror inte alltid det, men vi har så otroligt mycket gemensamt!"

TechTown är ett URBACT III Planning Network som består av 11 städer i 10 olika europeiska länder. Syftet med nätverket är att maximera digitaliseringens möjligheter till jobbskapande små och medelstora städer. Detta görs genom att undersöka klusterverksamhet samt hur de små och medelstora städerna kan dra nytta av större angränsande städer. Nätverket fokuserar på hur de små och medelstora städerna kan stödja de digitala kompetenser och innovationer som behövs för tillväxt och konkurrenskraft. Projektet pågår mellan maj 2016 till maj 2018.

Vill du veta mer om TechTown? Läs mer här!

Lead Partner: Barnsley Metropolitan Borough Council (Storbritannien).
Övriga deltagare: Gävle (Sverige) Limerick (Irland), San Sebastian (Spanien), Cesis (Lettland), Siracusa (Italien), Basingstoke (Storbritannien), Clermont Ferrand (Frankrike), Dubrovnik (Kroatien), Loop Cities (Denmark), Nyrieghaza (Ungern)