Fysiska mötesplatser är viktiga för digitaliseringen i Gävle
Edited on
12 November 2018- Tech Town handlar om hur vi kan tillvarata digitaliseringens möjligheter för att skapa nya och fler arbetstillfällen. Tack vare digitalisering kan helt nya affärsmodeller och affärsmöjligheter bildas, berättar projektledaren Ulf Halleryd.
’Gamification’, problemträd och fysiska mötesplatser är bara några begrepp som har legat i fokus för Gävles medverkan i URBACT-projektet Tech Town (2015 - 2018). Begreppen har varit centrala för Gävle kommuns arbete med digitalisering och dess påverkan på såväl företag, sysselsättning som samhället i stort.
Som projektledare för Tech Town har Ulf Halleryd drivit arbetet med att ta fram en lokal handlingsplan för Gävle kommun, som flera aktörer tillsammans arbetar med för att förverkliga.
Eftersom digitalisering är en angelägen fråga för hela samhället har den lokala URBACT-gruppen involverat flera aktörer i arbetet för att få in nya synpunkter, andra infallsvinklar och värdefulla förslag, samt för att förverkliga handlingsplanen.
- Det har dessutom tvingat oss att definiera vad vi menar med digitalisering för att kunna angripa det på ett bra sätt. I Gävle handlar digitalisering om problemlösning på nya sätt med hjälp av teknik. Det innebär att vi måste tänka nytt och ändra vårt mindset, säger Ulf Halleryd.
Arbetet i den lokala URBACT-gruppen i Gävle gick bland annat ut på att bjuda in små och medelstora företag till workshops för att diskutera hur de ser på digitalisering; framförallt möjligheter och utmaningar för regionen. Genom att använda sig av ett problemträd har kommunen fått kolla på de många initiativ som redan finns inom området. Det bidrog även till att identifiera bristen på kunskap och förståelse för digitaliseringens påverkan som ett problemområde.
- Det är genom erfarenhetsutbyte och tillgång till expertis inom det internationella URBACT nätverket som Gävle hoppas överbrygga den bristen. Det viktigaste vi tar med oss hem är det så kallade ’rum och plats för innovation, entreprenörskap och startup’, som handlar om att skapa fysiska mötesplatser för att främja informations- och erfarenhetsutbyte kopplat till data. Sådana mötesplatser kan leda till helt nya affärsidéer, företag och arbetstillfällen, samt att vi på ett mer strategiskt och samordnat sätt kan ta oss an den digitala ekonomins utmaningar. Vi har insett värdet av att skapa kreativa mötesplatser såsom kaféer och kontor för entreprenörer och stödsystem, berättar Ulf.
De europeiska städerna besökte även varandra under projektperioden och sommaren 2017 tog Gävle under två dagar emot de tio andra städerna inom nätverket Tech Town och visade upp några lokala exempel på hur företag har tagit digitaliseringens möjligheter tillvara. Det som imponerade mest var hur ett företag inom pappersindustrin arbetar med ’gamification’.
- Gamification innebär att fabriken har gjorts om till ett slags spel där fabrikens processer kan förberedas och simuleras på en skärm. Det har visat sig vara ett sätt att locka ny, yngre arbetskraft som annars är svår att attrahera. Eftersom de som är vana att spela och få omedelbar återkoppling i form av olika belöningar skulle gamification kunna göra arbetet som processoperatör lite mer spännande och utmanande, samt uppmuntra till egna initiativ och ökad säkerhet”, beskriver Ulf Halleryd.
Även om projektet officiellt slutade i maj 2018 kommer Gävle att fortsätta sitt samarbete med den irländska staden Limerick, som var partner i projektet, samt på egen hand följa upp arbetet med handlingsplanen en gång per halvår.
- Slutklämmen på hela projektet har varit att ’anpassa sig eller dö’, och det är helt enkelt den utmaning som både företag och offentlig sektor står inför idag, säger Ulf Halleryd och fortsätter:
- De långsiktiga effekterna av projektet är kanske att vi i Gävle utvecklar en slags digital kultur; att vi tänker digitalt först och att kommunen kanske själv erbjuder fler digitala tjänster som gör livet enklare för invånare, företagare och besökare. Jag tror att det skulle öka Gävles attraktionskraft som en stad att bo, verka och leva i.
Avslutningsvis uppmuntrar Ulf Halleryd andra kommuner om att delta i ett URBACT-projekt:
- Trots att medverkande städer i projekten kan se olika ut i storlek, samhällsstruktur och utmaningar så finns det också väldigt många likheter och likartade utmaningar. Det är jättekul att få feedback på sitt eget arbete och det är väldigt nyttigt för en stad, såsom Gävle och jag vill uppmuntra andra städer också, att få ’spegla sig’ och få ta del av erfarenheter jämfört med andra städer som kanske befinner sig i en liknande situation.
Läs mer om Tech Town
Projektnamn: Tech Town (A Digital City Future - Adapt or Die)
Projektperiod: 2015-09-15 till 2018-05-03
Partners: Barnsley (Storbritannien), Gävle (Sverige), Limerick (Irland), Basingstoke (Storbritannien), San Sebastían (Spanien), Clermont Ferrand (Frankrike), Siracusa (Kroatien), Nyíregyháza (Ungern), Cesis (Lettland), Loop City (Danmark).
Submitted by Niels Boye on