You are here

EU-kommissionen genomför handlingsplanen för den cirkulära ekonomin

Edited on

05 March 2019
Read time: 2 minutes

Tre år efter antagandet av handlingsplanen för den cirkulära ekonomin kan den anses helt genomförd.

År 2015 antog EU-kommissionen en ambitiös ny handlingsplan för den cirkulära ekonomin som ska stimulera Europas övergång till en cirkulär ekonomi, vilket kan öka den globala konkurrenskraften, främja hållbar ekonomisk tillväxt och skapa nya arbetstillfällen.

Samtliga 54 åtgärder i den handlingsplan som lades fram 2015 har nu genomförts eller håller på att genomföras. Åtgärderna kommer att bidra till att öka den europeiska konkurrenskraften och modernisera ekonomin och industrin för att skapa sysselsättning, skydda miljön och skapa hållbar tillväxt.

”En cirkulär ekonomi är en förutsättning för att styra vår ekonomi mot hållbarhet och klara de globala målen för en hållbar utveckling”, säger EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans, som ansvarar för hållbar utveckling. ”Den här rapporten visar att Europa visar vägen och är en global föregångare. Samtidigt måste vi göra mer för att se till att vår välståndsökning inte överskrider vad jorden klarar och sluta kretsloppet så att vi inte förslösar våra dyrbara resurser”.

Den cirkulära ekonomin har också skapat nya affärsmöjligheter, gett upphov till nya affärsmodeller och utvecklat nya marknader såväl inom som utanför EU. Under 2016 genererade sådana cirkulära verksamheter som reparation, återanvändning och återvinning nästan 147 miljarder euro i mervärde och stod för investeringar som uppgick till ungefär 17,5 miljarder euro.

”En europeisk strategi för plast i en cirkulär ekonomi” är EU:s första ramverk som omfattar en strategi för en materialspecifik livscykel som ska integrera cirkulär design, användning, återanvändning och återvinning i värdekedjorna för plast. Den innehåller en tydlig vision och kvantifierade mål på EU-nivå. Senast 2030 ska bl.a. alla plastförpackningar som släpps ut på EU-marknaden gå att återanvända eller återvinna.

Bestämmelserna om engångsartiklar av plast och fiskeredskap, som omfattar tio av de vanligaste artiklar som hittas på stränderna i EU, placerar EU i framkant i den globala kampen mot marint skräp. Bestämmelserna omfattar ett förbud mot vissa engångsartiklar av plast (t.ex. sugrör och bestick), när det finns alternativ, och mot oxo-nedbrytbar plast. Samtidigt föreslås åtgärder på andra områden. t.ex. mål för minskad konsumtion, krav på produktutformning och system för utökat producentansvar.

Den cirkulära ekonomin är nu global trend som inte går att vända. Det krävs dock fortfarande mycket arbete för att intensifiera åtgärderna såväl inom EU som globalt, sluta kretsloppet helt och säkra de konkurrensfördelar som detta innebär för företagen i EU.