Eνημερωθείτε για τα νέα από τις πόλεις και τα δίκτυα URBACT!
Edited on
21 December 2021Οι πιο πρόσφατες ενημερώσεις από τις πόλεις και τα δίκτυα του URBACT, από τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη δενδροφύτευση για υγιέστερο αέρα στις αστικές περιοχές.
Μια πόλη αγκαλιάζει την αστική κηπουρική
Η Ισπανική πόλη-λιμάνι της Algeciras ετοιμάζεται να υποδεχτεί εταίρους από την Ιταλία, την Κροατία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα – πρόκειται για όλες τις πόλεις που συμμετέχουν στο δεύτερο κύμα του δικτύου RU:RBAN για την ανθεκτικότητα της αστικής γεωργίας. Η συνάντησή τους στις 15-17 Δεκεμβρίου περιλαμβάνει μια επίσκεψη μελέτης στο περιβόλι και το "βοτανικό μονοπάτι" ενός τοπικού σχολείου.
Πώς μπορούν τα φυτά να καθαρίσουν τον αέρα;
Αναρωτηθήκατε ποτέ το ρόλο που παίζει το σύστημα πρασίνου με σφήνες και δακτυλίους στην ποιότητα του αέρα μιας πόλης; Όλα αποκαλύπτονται σε αυτή την ανάλυση από αρχιτέκτονες-ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Τεχνών και Επιστημών Ζωής του Πόζναν – μέσα από την ομιλία τους στην Ακαδημία του δικτύου Health&Greenspace.
Επίσης διατίθενται: μια επισκόπηση από εμπειρογνώμονες για το πώς οι πόλεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πράσινο για να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα- και γνώσεις σχετικά με τη δασοπονία σε βιομηχανικές περιοχές για την καταγραφή ατμοσφαιρικών ρύπων από το πρόγραμμα CLAIRO του UIA: "Καθαρός Αέρας και Κλιματική Προσαρμογή στην Οστράβα και σε άλλες πόλεις".
Πόλεις για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ)
Δείτε πώς η Βουλγαρική πόλη της Vratsa βελτιώνει τις ζωές των κατοίκων της μέσα από τη στενότερη συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις - και πολλά άλλα σχετικά με τις τοπικές δράσεις ΕΚΕ και τις εξελίξεις στην ΕΕ - σε αυτή την πολύγλωσση ενημέρωση από το δίκτυο CITIES4CSR. Όλα για το "ξεκλειδώνοντας ευκαιρίες, βελτιώνοντας τις πόλεις".
Εν τω μεταξύ, στο Budaörs (Ουγγαρία), τη "δυτική πύλη της Βουδαπέστης", επιχειρήσεις, οργανώσεις πολιτών και εθελοντές του δήμου συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα δενδροφύτευσης, το οποίο όχι μόνο πρασινίζει την πόλη, αλλά και προάγει μια νέα συνεργασία μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικούς τομείς.
Ποιο είναι το μυστικό για τα πολυσύχναστα κέντρα των πόλεων;
Κάντε μια βόλτα στις πόλεις της ΕΕ που παίρνουν μια γλυκιά ώθηση από την εμπειρία της Λιουμπλιάνας (SI) για την προώθηση των αστικών μελισσών, του μελιού τους και των οικοτόπων τους, χάρη στο δεύτερο κύμα του δικτύου BeePathNet. Το ενημερωτικό δελτίο του δικτύου είναι διαθέσιμο στα Αγγλικά, Βουλγαρικά, Κροατικά, Ιταλικά, Πολωνικά και Σλοβενικά και περιέχει συμβουλές για κάθε πόλη που θέλει να εφαρμόσει τις πρακτικές.
Ένα άδειο κατάστημα αποκτά νέα ζωή... ως κατάστημα επαναχρησιμοποίησης
Προωθώντας την πρόληψη των αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση, την επισκευή και την ανακύκλωση, αυτό το νέο κατάστημα Re-Use στην καρδιά του Opole της Πολωνίας, ζωντανεύει τους στόχους του δικτύου RESOURCEFUL CITIES: "για ανάπτυξη της επόμενης γενιάς κέντρων αστικών πόρων, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες της τοπικής κυκλικής οικονομίας".
Για περισσότερες ιστορίες από πόλεις που κατανοούν, προσαρμόζουν και επαναχρησιμοποιούν τις καλές πρακτικές του URBACT, μπορείτε να διαβάσετε τη δημοσίευση μας: Μεταφορά Καλής Πρακτικής - Γιατί όχι στην πόλη μου;
Ελπίζουμε να απολαύσετε αυτήν την συγκεντρωτική ενημέρωση για τις πόλεις URBACT. Αν έχετε και εσείς να μοιραστείτε κάποια νέα από τις πόλεις σας, ή ιδέες για περισσότερες ιστορίες για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
Το πρόγραμμα URBACT προωθεί τη βιώσιμη, ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη, υποστηρίζοντας την ανταλλαγή και τη μάθηση ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές πόλεις. Από την έναρξή του, το URBACT III έχει επιτρέψει τη δημιουργία 83 δικτύων στα οποία συμμετέχουν 454 πόλεις από 28 χώρες. Σχεδόν οι μισές από αυτές τις πόλεις έχουν πληθυσμό κάτω των 100 000 κατοίκων. Οι τρέχουσες δραστηριότητες περιλαμβάνουν Δίκτυα Σχεδιασμού Δράσεων, Δίκτυα Μεταφοράς, και Εθνικές Πρωτοβουλίες Μεταφοράς Πράξης. Εν τω μεταξύ πέντε δίκτυα μεταφέρουν αστικές λύσεις από έργα των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων, και ένα άλλο προσαρμόζει σε τοπικό επίπεδο τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Submitted by mpapoutsi on