You are here

Digitalisering och hållbar stadsutveckling – så är det Serverat

Edited on

26 September 2018
Read time: 1 minute

Digitalisering och dess påverkan för hållbar stadsutveckling är en åtgärd utpekad av det nya Rådet för hållbara städer för att bidra till en långsiktig stadsutveckling. Det var den 1 juni 2018 som rådet presenterade sin första strategi till regeringen där forskning, kunskap, samverkan och det lokala perspektivet står i fokus för rådets planerade arbete framöver.

Tillväxtverket är en av tio myndigheter som ingår i rådet, och mycket av Tillväxtverkets arbete går i linje med digitaliseringsåtgärden. Tillväxtverket befinner sig just nu i en spännande uppstartsfas vad gäller digitaliseringsarbetet. Under det senaste halvåret har myndigheten fått in många nya uppdrag, exempelvis smart industri-uppdraget som har lett till projektet digitaliserings- och robotlyftet.

För att möta rådets identifierade behov av en ökad harmonisering mellan kommuner och regioner i att utveckla digitala tjänster driver Tillväxtverket, tillsammans med Bolagsverket och Sveriges kommuner och landsting, programmet Serverat. Programmet utgör en plattform som samlar offentliga och privata aktörer för att synliggöra och hitta nya lösningar på samhällsutmaningar och förhoppningen är att kunna sprida modellen så att andra aktörer kan ta över och använda den efter sina behov.

Regeringsuppdraget om att Tillväxtverket ska främja öppen och datadriven innovation utgör dessutom en stor potential kopplat till hållbar stadsutveckling. Det ger möjlighet till utveckling av innovativa tjänster. Detta görs bland annat genom det egeninitierade digitaliseringsprogrammet och digitaliseringscheckar till företag för att utveckla affärsidéer.

Läs mer om Rådet för hållbara städer och ta del av åtgärdslistan här

Läs mer om Tillväxtverkets arbete med digitalisering här