You are here

Den Haag deelt de Nederlandse ervaring met Com.Unity.Lab

Edited on

08 April 2020
Read time: 3 minutes

Den Haag is betrokken in de tweede fase van het URBACT Transfer Netwerk met Com.Unity.Lab om hun ervaringen met Community-Led Local Development (CLLD) te delen. Dit instrument is geïnspireerd door de BIP/ZIP strategie van Lissabon om de lokale aanpakken te verbeteren. Op 9 en 10 oktober was de transnationale bijeenkomst in Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst werd er aandacht besteed aan CLLD, het vierde instrument uit de ”toolbox” van Lissabon. De netwerkpartners bezochten verschillende projecten die gerealiseerd werden door Stichting Initiatief op Scheveningen. De stichting en de vertegenwoordiger van een van de gefinancierde projecten wisselden met de projectpartners informatie uit over de werking, de uitdagingen en het belang om door te gaan met het instrument om burgers te betrekken in de Haagse context. Sam Hurulean, van de gemeente Den Haag, deelde de Nederlandse ervaringen, toekomstplannen en verwachtingen.

Waarom is het CLLD instrument interessant voor Den Haag?

Ik denk dat we de laatste tijd getuige zijn van twee verschillende ontwikkelingen die met elkaar samenvallen. Aan de ene kant beseffen lokale overheden dat van bovenaf opgelegde (top-down)  aanpakken niet per sé leiden tot de beste oplossingen op lokaal niveau. Aan de andere kant willen burgers meer invloed uitoefenen op plannen die te maken hebben met hun directe leefomgeving of ze komen met eigen initiatieven. De vraag die opkomt is op welke manier kunnen lokale overheden samenwerking met burgers stimuleren en faciliteren om tot oplossingen komen die een antwoord bieden aan de lokale uitdagingen. De huidige gemeentelijke uitvoeringscomité neemt deze vraag in overweging en is van plan om te gaan experimenteren met manieren om te kijken hoe deze vorm van samenwerking kan worden gefaciliteerd. Volgens het coalitie akkoord kan een toekomstbestendige stad alleen bereikt worden met nauwe samenwerking. Om die reden is de betrokkenheid van burgers cruciaal , net als vertrouwen en steun voor lokale overheidsplannen.

Welke ervaringen heeft Den Haag met het CLLD instrument?

Het doel van Den Haag is om burgerparticipatie en lokale initiatieven in alle wijken te versterken. In 2017 zijn we begonnen met een wijkbudgettenexperiment in verschillende wijken ter verbetering van de leefbaarheid in de wijken. In 2016 zijn we samen met Stichting Initiatief op Scheveningen een experiment met de implementatie van CLLD gestart  in  de kustgebieden waarin aandacht is besteed aan sociale inclusie. Stichting Initiatief op Scheveningen heeft meerdere lokale projecten ondersteund die gericht zijn op de toename of het verbeteren van de werkgelegenheid, educatieve mogelijkheden en het behouden en herleven van cultureel erfgoed. CLLD is een van de meest ver reikende strategieën om burgerparticipatie en lokale oplossingen voor uitdagingen in wijken aan te moedigen en te stimuleren. Ondanks de ervaringen met de implementatie van CLLD in Scheveningen,  heeft Den Haag geen ervaring met het implementeren in aandachtsgebieden. Bovendien is het moeilijk gebleken om de betrokkenheid van burgers in aandachtsgebieden te vergroten. De BIP/ZIP strategie van Lissabon en de ervaringen van andere partnersteden uit het netwerk kunnen ons meer inzicht bieden om onze implementatie en vervolgstrategie te verbeteren.

Kun je ons wat vertellen over de toekomstplannen van Den Haag met CLLD?

https://urbact.eu/sites/default/files/media/whatsapp_image_2019-10-09_at_17.34.37_3.jpegDe plannen van Den Haag voor CLLD zijn verbonden aan een van de grootste uitdagingen voor Nederland als geheel, namelijk de energietransitie van fossiele brandstoffen naar duurzame  oplossingen die veilig, betrouwbaar en betaalbaar zijn. Om dit te bereiken is de betrokkenheid en steun van burgers cruciaal. Dit laatste vormt nog een andere uitdaging, met name in de aandachtsgebieden. We zijn ervan overtuigd dat dat energietransitie het startpunt kan vormen voor integrale lokale ontwikkelingsstrategieën als we ons richten op de mogelijkheden en de uitdagingen op lokaal niveau. Het CLLD instrument geeft burgers de mogelijkheid om hun eigen plannen te ontwerpen en uit te voeren. Ze krijgen ook de kans om de lokale uitdagingen en mogelijkheden die ze in kaart hebben gebracht te beantwoorden. Deze aanpak kan leiden tot meer betrokkenheid en steun dan de gehanteerde formele en officiële raadplegingsrondes en bezwaarprocedures. Voor een succesvolle samenwerking is een gevoel van trots en verantwoordelijkheid voor je omgeving, een visie hebben over wat nodig of gewenst is, en vertrouwen en verbondenheid met diegene met wie je de omgeving deelt en waar je betekenis aan geeft  nodig. Wij geloven dat CLLD dit kan bereiken.

Het projectperiode van CLLD in Scheveningen is eind 2019 officieel tot een eind gekomen. Dit betekent dat Stichting Initiatief op Scheveningen geen financiële bijdrage meer krijgt om de projectideeën te ondersteunen. Er wordt gekeken naar hoe CLLD op dit gebied een vervolg kan vinden. De lokale actiegroep Project Mijn Wijk is sinds 2019 actief geworden in Zuidwest Den Haag. Zij richten zich nu op het uitbreiden en opstarten van de eerste projecten voordat ze een lokale actieplan vaststellen. Den Haag is door de partnersteden geïnspireerd om plannen te maken voor een overkoepelend constructie dat als platform kan dienen voor kennisuitwisselingen en het vergroten van de kennis en kunde. Deze plannen hebben als doel om bottom-up en ­top-down plannen te koppelen zodat we echt nauw samen kunnen werken naar een toekomstbestendige stad.

Wat hoopt Den Haag uit het netwerk te halen?

Met elke transnationale bijeenkomst lukt het ons om weer om elementen mee naar huis te nemen waarmee we onze lokale strategieën kunnen verbeteren. Dit beperkt zich niet tot ideeën voor de implementatie van CLLD, maar biedt ook nieuwe instrumenten. Door middel van social mapping (sociale kaarten instrument) worden prioriteitsgebieden binnen de stad geïdentificeerd. Door verschillende datasets met elkaar te combineren worden aandachtsgebieden zichtbaar gemaakt. De Aalborg focus op zowel de sociale en symbolische elementen van plaatsbepaling en het DNA Aalborg project gaven ons genoeg stof om na te denken. We kijken er naar uit om mensen van onze URBACT Lokale Groep (ULG) mee te nemen naar de transnationale bijeenkomsten zodat zij de mogelijkheid krijgen om hun ervaringen te delen met anderen inclusief de ULG’s van andere partnersteden. We zijn er zeker van overtuigd dat de komende maanden ons nieuwe ideeën en inspirerende inzichten zullen geven!