You are here

Cum devine mobilitatea parte integrantă a dezvoltării oraşului nostru?

Edited on

28 December 2018
Read time: 4 minutes

Chiar înainte ca Festivalul Oraşelor URBACT din Lisabona să înceapă, stăteam pe faleza de la Praça do Comércio şi mă bucuram de atmosfera creată de trecători şi de ambarcațiuni. Mai târziu, am descoperit o frumoasă zonă la doar câteva minute de mers pe jos de Praça do Comércio, în jurul Largo Corpo Santo şi Porta do Mar. Am fost surprins să aflu în timpul atelierelor Festivalului că, acum câțiva ani, percepția mea despre spațiile urbane din Lisabona era foarte diferită. Unde acum oamenii se plimbă, înainte erau parcate mașini, situație care era departe de a crea o atmosferă fermecătoare! Deci, ce s-a întâmplat de-a lungul anilor? Întreabă Claus Kollinger

Planificare pentru oameni, nu pentru maşini – cum devine mobilitatea urbană parte integrantă a dezvoltării oraşului

Schimbarea planificării – sau „evaporarea maşinilor”

Lisabona (PT) experimentează o schimbare de paradigmă în utilizarea spaţiului urban. Spaţiul public nu mai este considerat un bun pentru traficul auto la scară largă. În schimb, este dedicat unei multitudini de variante de utilizare, care implică diferite opţiuni de mobilitate durabilă.

„Evaporarea mașinilor” este ceea ce Prof. Tiago Farias ne-a spus în cadrul atelierului dedicat mobilității urbane de la Festivalului Orașelor. Experiența recentă şi pe termen lung a Lisabonei a demonstrat că are dreptate. Iar Lisabona nu este singură în demersul de a elimina traficul din spaţiile urbane pentru crearea unui oraş mai atractiv. Din ce în ce mai multe oraşe din Europa schimbă abordarea planurilor de mobilitate, abandonând ideea de a creşte volumul traficului în favoarea plasării nevoilor orașului şi cetățenilor în centrul dezvoltării urbane.

Planificare pentru oameni şi alături de oameni

Ideea de a pune oamenii în centrul planurilor de mobilitate s-a dezvoltat odată cu Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), de-a lungul ultimilor zece ani în Europa. Acum a devenit o poveste de succes datorită unei abordări integrate de planificare a dezvoltării mobilității urbane. Conceptul PMUD inovează planificarea transporturilor într-o multitudine de domenii, precum concentrarea pe accesibilitate, calitatea vieţii şi sprijinul pentru opţiuni de transport ecologic. Acestea plasează mobilitatea în structura orașului, cooperând cu diverse sectoare şi în cadrul obiectivelor generale de dezvoltare. PMUD nu se opreşte la limitele oraşului, ci ia în considerare şi accesul în şi din oraş. Se ocupă de transferul bunurilor şi persoanelor prin intermediul tuturor serviciilor de transport disponibile. Dar, în plus faţă de celelalte aspecte, aplică o abordare integrată de planificare, care implică cetățenii şi toate părțile interesate pentru a planifica într-adevăr pentru oameni şi alături de oameni.

PMUD reprezintă un salt uriaș în planificarea transportului. În timp ce aceasta s-a concentrat pe asigurarea spațiului pentru autoturisme în ultimul secol, urmată de emergența transportului public şi ciclismului, PMUD-urile urmăresc să răspundă nevoilor unei dinamici complexe a schimbărilor societale, economice şi tehnologice confruntate de orașe grație unui proces de planificare bine structurat. Acestea identifică stadiul actual al provocărilor existente, analizând viitoare modalități de dezvoltare pentru crearea unei viziuni şi selectarea priorităților şi acțiunilor care corespund acestei viziuni. Planul detaliază resursele, responsabilitățile, termenele şi schemele de monitorizare şi evaluare. PMUD-urile reprezintă planul unei politici globale de dezvoltare a mobilității urbane. Dar, cum se întâmplă adesea, pasul de la teorie la practică este cel mai greu, așadar cum putem adapta ideea PMUD cu viața în orașe?

Multe drumuri duc la Roma

Această provocare este centrul de greutate al Rețelei URBACT CityMobilNet. Confruntată cu 11 locuri distincte, caracterizate de condiţii şi istorii de dezvoltare diferite, a devenit rapid clar că nu există o „soluţie unică” la îndemână. Diversitatea a variat de la oraşe mici cu 15.000 de locuitori la metropole de peste o jumătate e milion de locuitori, de la specialişti PMUD la novici, de la culturi de mobilitate care valorifică transportul public urban la oraşe în care predomină ciclismul şi deplasarea pietonală, dar şi planificarea centralizate către practicieni. Partenerii rețelelor au fost nevoiți să aplice soluții personalizate condiţiilor locale pentru PMUD.

De unde am început?

Identificarea corectă a problemei s-a dovedit a fi crucială. Oraşul Slatina (RO) a lucrat cu interdependența dintre cauze şi efecte şi a implicat întreg Grupul Local URBACT: 97 de persoane provenind din administrația locală, servicii de securitate, reprezentanți din mediul educațional, ONG-uri, întreprinderi locale şi internaționale şi reprezentanți mass-media. Pentru Slatina, concentrarea asupra lucrului metodologic de identificare a problemei orașului împreună cu societatea s-a dovedit o experiență nouă şi pozitivă.

Orașul Agii Anargyri & Kamatero (GR) a urmat o cale diferită, abordând problemele și provocările din perspectiva copiilor și al familiilor. Echipa locală a revenit la școală și a purtat discuții cu elevii, profesorii și părinții în scopul identificării nevoilor și provocărilor legate de mobilitate. Începând cu școlile, aceștia au cartografiat cerințele pentru a satisface nevoile de mobilitate ale familiilor orașului.

Orașul Morne-a-l'Eau (FR) a început dezvoltarea PMUD pe resurse deja existente: grupuri de lucru, obiective și cunoștințe din procesul Agendei Locale 21, în special în ceea ce privește planul orașului pentru Eco-Quartier. Din acest motiv, necesitățile de dezvoltare a unei scheme de mobilitate urbană durabilă pentru Morne-a-l'Eau au fost dezvoltate în comun cu părțile interesate și cu cetățenii locali.

Pas cu pas sau totul dată?

Procesul propriu-zis de planificare a avut diferite formate în orașele din rețea. În Gdansk (PO), subiectele tehnice ale mobilității urbane au fost prelucrate unul câte unul, începând cu cea mai importantă provocare a managementului parcărilor și continuând cu transportul public, ciclismul și alte domenii ale mobilității urbane. Partenerul local CityMobilNet a dezvoltat un set amplu de ateliere pentru această abordare pas cu pas, care a implicat un grup de bază pentru toate subiectele, care s-a extins către persoanele interesate și stakeholderi. Implicarea politică a fost luată în considerare prin prezentarea conceptului grupului de viceprimari și implicarea profundă a cetățenilor, mergând în cartierele orașului şi pornind de la nevoile și îngrijorările oamenilor.

Orașul Bielefeld (DE) contrastează cu Gdansk, printr-o viziune globală asupra planificării mobilității urbane. Aici a fost pusă în aplicare o analiză atentă a întregii rețele și a serviciilor de mobilitate, inclusiv un sondaj privind alegerile și comportamentul actual privind transportul, utilizat pentru a crea o imagine detaliată, variind de la provocările de la nivelul întregului oraș, la cele de la nivelul diferitor zone urbane. Grupul Local URBACT din Bielefeld a elaborat viziunea globală și șase priorități care acoperă toate aspectele relevante pentru dezvoltarea mobilității urbane a orașului. Domeniul de politică care conectează natura unui PMUD este clar vizibil prin alegerea priorităților: "Orașul atractiv și spațiul rutier". Bielefeld și-a continuat abordarea globală prin inițierea unui "Atelier pentru Viitor" pentru a stabili acțiuni și a le analiza conform viziunii și priorităților: părți interesate din Bielefeld au lucrat cu hărți, statistici și rezultate obținute înainte de colectarea datelor, precum și cu punctele de vedere ale bicicliștilor, federațiilor de automobile, organismelor de transport public, profesorilor, doctorilor și personalului de poliție. O altă specialitate a procesului de planificare a oraşului Bielefeld a fost includerea în mod continuu a tuturor partidelor politice prezente în Consiliul Local etapele următoare ale procesului de planificare.

De jos în sus sau de sus în jos?

Dimensiunea orașului contează? Răspunsul clar oferit de Reţeaua CityMobilNet este „da”, deoarece influenţează în mod direct condițiile şi oportunitățile de care oraşul dispune. Metropola Aix Mairseille Provence (FR) a avut sarcina de a-şi descompune strategia regională de mobilitate durabilă – PMUD regional – detaliind nivelul local. Acționând ca entitate responsabilă pentru planificare şi implementare a mobilităţii în zona lor, Metropole a pus în mişcare cunoștințele şi nevoile locale ale Cassis, La Ciotat şi Cezreste pentru a proiecta viitoarea reţea de mobilitate urbană şi servicii în aceste municipalități. A fost necesar să alinieze obiectivele regionale la condiţii locale diferite ale unei destinaţii turistice, ale unui fost şantier naval şi ale unei comunităţi rezidenţiale. Cunoştinţele şi poziţiile de la nivel local au fost esenţiale pentru a formula măsuri de amenajare potrivite, prin administrarea supra-locală a unei Metropole.

Regiunea de Sud-Est a Maltei (MA) a folosit o abordare de jos în sus în procesul de planificare, inclusiv discuții directe cu cetățenii şi părțile interesate din multiple consilii locale din regiune pentru a forma o imagine a nevoilor de dezvoltare în domeniul mobilității. Politicienii de la nivel local implicați şi-au angajat rețelele locale pentru a include practic toate persoanele interesate în analiza problemelor şi dezvoltarea soluțiilor. Cel mai eficient este să comunici direct cu oamenii pentru a înţelege nevoile lor şi apoi să te gândeşti la acest lucru, au subliniat politicienii de la nivel local, precum Lawrence Attard. Această politică deschisă a participării cetăţenilor funcţionează prin menţinerea caracterului public al întâlnirilor consiliului local – prin prezenţă fizică sau streaming online.

Nu vă fie frică să alegeţi propriile modalităţi

Aplicarea conceptului şi procesului PMUD este extrem de utilă. Însă oraşele au condiţii şi capacităţi diferite şi pot să nu fie obişnuite să conducă un proces complex de planificare integrată. Iată câteva sfaturi pentru un astfel de demers:

Adaptaţi

Nu vă fie teamă să adaptaţi conceptul şi procesul la condiţiile locale. Produsul procesului de planificare trebuie să corespundă dezvoltării orașului dumneavoastră. Păstrați conceptul şi procesul PMUD, dar nu cu orice preţ.

Sharing is caring

Comunicaţi cu alte oraşe şi căutaţi exemle şi experienţe practice ale acestora. Resurse online utile – secţiunea ELTIS privind planurile de mobilitate urbană, site-ul Reţelei PMUD şi Iniţiativa Civitas.

Identificaţi problemele

Acordaţi atenţie şi timp identificării problemelor la îndemână, urmând exemplul oraşului Slatina, implicând stakeholderii şi cetăţenii în evaluarea problemelor, cauzelor şi efectelor.

Comunicați cu stakeholderii

Luaţi în considerare elementul participativ şi clarificaţi rolul stakeholderilor şi al cetăţenilor. Ar trebui să fie aceştia surse de idei, preocupări şi opinii? Consilieri? Sau factori de decizie? Aceştia reprezintă într-adevăr o resursă valoroasă, dar mențineți o comunicare cât mai clară. Mobilitatea urbană este un subiect complex cu multiple conexiuni şi informaţii de specialitate la îndemână. Stakeholderii şi cetăţenii trebuie să înţeleagă ceea ce discută şi la ce lucrează.

Claus Kollinger, 18 December 2018