You are here

Cum cresc Bunele Practici URBACT calitatea politicilor de mediu în orașele europene

Edited on

10 November 2017
Read time: 4 minutes

Festivalul Orașelor de la Tallinn (EE) a îndreptat lumina reflectoarelor către orașele europene devenite modele de bună practică prin validarea de către Programul URBACT a eforturilor depuse în domeniul dezvoltării durabile urbane integrate.

 

Tematica protecției mediului a fost abordată frecvent de Bunele Practici URBACT, atât prin strategii locale durabile, cât și prin inițiative participative; lăsăm câteva exemple de bună practică să vorbească de la sine și invităm orașele interesate de transferul lor în propriile contexte locale să le contacteze!

 

Guimarães (PT) combină educația în domeniul mediului, CDI și tehnologia printr-o abordare integrată și participativă

Orașul Guimarães a demarat, începând cu anul 2015, o acțiune dedicată protejării și promovării biodiversității în zonele urbane, printr-o abordare integrată și inovativă, în vederea educării și sensibilizării cetățenilor și factorilor de decizie de la nivel local. Primăria orașului a realizat importanța deținerii unui Plan Integrat dedicat Biodiversității Urbane pentru a genera valoare adăugată spațiilor verzi ale orașului, odată cu creșterea gradului de mulțumire și respect al cetățenilor.

Prin sensibilizare, educare și implicare activă a comunității și a factorilor de decizie, Guimarães a reușit să își îndeplinească obiectivul. Dezvoltarea și implementarea inițiativei a debutat ca parte a unui proiect dedicat dezvoltării durabile teritoriale – P2GREeN, proiect care continuă și în prezent, prin colectarea de date, testarea rutelor naturale și creșterea calității ariilor urbane verzi.

Buna Practică a orașului Guimarães are două componente, fiecare din ele cuprinzând trei tipuri de acțiuni diferite ce pot fi implementate în orice oraș care dorește să își promoveze și să își valorifice biodiversitatea:

1. Diagnoza spațiilor verzi: planul de control al speciilor, educație de mediu și împădurire, crearea unei baze de date dedicată biodiversității;
2. Valorificarea rutelor naturale, promovarea observării speciilor și îmbunătățirea turismului natural.

Reprezentanții orașului Guimarães au descris la Talllinn, în cadrul panelului tematic „Natura în orașe”, un plan complex și ierarhizat de măsuri dedicat conservării și promovării biodiversității urbane, implementabil prin:

1. Dezvoltarea unei aplicații mobile – Biodiversity GO! – accesibilă cetățenilor interesați să participe la lărgirea bazei de date a biodiversității orașului;
2. Dezvoltarea și implementarea unui Plan de Conștientizare în domeniul Mediului - PEGADAS, ce implică participarea a peste 30 de parteneri ce își aduc contribuția la proiectul P2GReN;
3. Monitorizarea proiectelor din punct de vedere științific, în cazul Guimarães, de către Laboratorul Peisagistic, o instituție înființată pentru planificarea teritorială și pentru promovarea biodiversității.

Aplicația mobilă invită cetățenii să participe la extinderea bazei de date a biodiversității orașului, iar programul de împădurire implică direct sprijinul societății și sensibilizează totodată comunitatea în privința importanței speciilor locale. Informațiile tehnice referitoare la diversitatea speciilor sunt produse și rafinate de către primăria orașului; elevii sunt invitați să colecteze semințe din zonele învecinate propriilor școli, să planteze și să îngrijească propriul arbore; procesul de promovare include înființarea de rute naturale de observare a biodiversității, la care sunt încurajați să participe cât mai mulți cetățeni.

Ideea oferită de Guimarães se aliniază perfect cerințelor și valorilor URBACT, prin faptul că propune o abordare sustenabilă și integrată, promovând interacțiunea dintre sectorul public și cel privat, implicând totodată activ comunitatea locală în implementarea acestei abordări.

Mai multe informații aici: http://urbact.eu/protection-and-promotion-biodiversity

Orașul Tallinn (EE) strălucește cu ajutorul cetățenilor!

„Lăsați orașul să strălucească!” este motto-ul după care și-a ghidat activitatea Primăria capitalei estoniene în ultimii 26 de ani. Prin inițierea campaniei anuale „Curățenia de Primăvară”, derulată în intervalul 15 aprilie – 15 mai, se urmărește curățarea orașului și creșterea gradului de conștientizare, interes și implicare al comunității urbane în domeniul protecției mediului.

Calitatea mediului este o prioritate pentru Tallinn, care organizează anual sute de acțiuni de ecologizare a orașului din bugetul local și cu ajutorul necondiționat al cetățenilor. Sute de voluntari se alătură campaniei de curățare a străzilor, de plantare a arborilor sau de ecologizare a plajelor Mării Baltice. Comunitatea locală este activ implicată în colectarea deșeurilor alături de primărie, companii de profil, asociații non-profit, școli, organizații de tineret sau de pensionari.

Curățarea străzilor, a zonelor rezidențiale și a spațiilor verzi, plantarea arborilor de către elevi de Ziua Pământului, inițierea unui proiect educațional intitulat „Să vedem, să cunoaștem și să facem!”, participarea la Ziua europeană a curățeniei, colectarea deșeurilor din zonele rezidențiale și testarea produselor prietenoase cu mediul sunt doar câteva dintre soluțiile propuse de Tallinn pentru un oraș mai curat.

Inițiativa de ecologizare a orașului Tallinn trece testul sustenabilității și al abordării integrate, printr-o bugetare anuală separată la nivelul primăriei, prin implicarea cetățenilor din toate cartierele orașului atât în activitățile propriu-zise, cât și în luarea deciziilor legate de acestea. „Cei mai activi cetățeni implicați în campania de ecologizare sunt apreciați și premiați la sfârșitul evenimentului cu… săpun, ceai (daruri tradiționale autohtone) și petreceri!”, spune Gennadi Gramberg, șeful Departamentului de Proiecte de Mediu și al Diviziei pentru Educație, din cadrul primăriei orașului Tallinn.

De ce trebuie să fie interesate orașele europene de trasferul acestei Bune Practici? Pentru că forța acestei acțiuni de ecologizare este dată implicarea cetățenilor. Sau pentru că o inițiativă comună cu beneficii comune devine atractivă pentru orice oraș, indiferent de domeniu, iar a învăța de la un oraș care a testat o astfel de soluție timp de 26 de ani cu succes, reprezintă o reală oportunitate.

Mai multe informații aici: http://urbact.eu/spring-clean-campaign

Parcul de utilitate publică realizat de Primăria Sectorului 2, București aduce la viață un spațiu viran, urmărind sugestiile comunității locale

Buna Practică a Sectorului 2, București are ca scop creșterea calității vieții comunității locale și a gradului de coeziune socială. Printre obiectivele specifice ale inițiativei se numără cele legate de calitatea mediului înconjurător, precum creșterea suprafeței spațiilor publice modernizate, în special a celor recreaționale, dar și obiective cu carater social, precum promovarea nediscriminării și a incluziunii sociale.

Printre problemele identificate în Planul Integrat pentru Dezvoltare Urbană se numărau lipsa spațiilor verzi, lipsa zonelor de recreere și inexistența pistelor pentru biciclete, nivelul ridicat al poluării aerului, lipsa conștientizării privind protecția mediului, existența unui singur parc cu o suprafață insuficientă, localizat la periferia cartierului, o populație diversă din punct de vedere al gradului de incluziune socială și o amplasare nefavorabilă din punct de vedere al securității cetățenilor. Viziunea autorităților locale a fost aceea de a colabora cu cetățenii pentru a realiza o schimbare majoră în modul de gestionare a terenurilor și pentru a oferi comunității un cartier mai sigur. Pentru a oferi o soluție eficientă dedicată necesităților zonei într-o manieră integrată, a fost elaborat și finanțat cel de-al doilea Plan de Dezvoltare Urbană Integrată în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013.

Primăria Sectorului 2 a reușit să reabiliteze o suprafață mare de teren și să rezolve nevoi importante sociale si de mediu ale locuitorilor cartierului. Proiectul a avut și o componenta de conștientizare a importanței protecției mediului, împreună cu alte inițiative din cadrul planului de dezvoltare urbană, reușind să crească vizibil calitatea vieții locuitorilor si să îmbunătățească imaginea cartierului.

Parcul Ion Creangă a fost amenajat pe un teren cu suprafață de 19.600 m2 care era utilizat anterior de către populație pentru depozitarea neautorizată a deșeurilor. Structura parcului a reieșit în urma consultării cu locuitorii zonei care și-au exprimat dorințele, nevoile și au venit cu sugestii și soluții pentru amenajare. Astfel, a luat naștere un spațiu ce cuprinde o zonă de promenadă, zone destinate activităților sportive (teren multisport, skatepark, traseu de biciclete cu obstacole), zone de joacă, zone de relaxare și socializare și infochioșcuri de protecție a mediului, ca surse de informare dedicate vizitatorilor.

Mai multe informații aici: http://urbact.eu/public-utility-park 

Aceste exemple de Bună Practică pot fi transferate în orașele care au obiective similare în domeniul protecției mediului.

Bunele practici selectate pot fi o valoroasă susrsă de inspirație pentru orașul dumneavoastră, care poate face parte din viitoarele Rețele de Transfer în calitate de Partener. În această calitate, orașul va primi rețeta de succes în vederea propriei dezvoltări și îmbunătățirii politicilor în domeniul vizat. Oportunitatea de a învăța de la colegi omologi și de a adapta, reutiliza sau transfera bune practici deja testate, reprezintă o opțiune extrem de valoroasă în contextul deficitului de resurse.

Vă invităm așadar să treceți în revistă toate cele 97 de Bune Practici selectate de panelul de experți independenți URBACT și să vă orientați în alegerea celor mai potrivite obiective de dezvoltare urbană durabilă urmărite de orașul dumneavoastră.

 

By Ancuța Maria CÎRSTEA