Cum își implică Aradul cetățenii în crearea de spații pentru oameni
Edited on
14 December 2021Orașul Arad găzduiește 176.000 de locuitori și este localizat foarte aproape de Ungaria, precum și aproape de granița cu Serbia. Acest context conferă Aradului o poziție cheie pentru conexiunile rutiere și feroviare internaționale, inclusiv un coridor al rețelei centrale TEN-T care traversează direct orașul. Aradul se află în prezent în proces de implementare a primului său Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) și în același timp își actualizează PMUD pentru următorii ani. Realizările recente în domeniul mobilității urbane au creat cea mai mare rețea urbană de ciclism din România, cu peste 150 km și rețele ample de transport public, care se întinde în zonele periurbane ale orașului. Lucrările pentru un serviciu de transport urban durabil continuă și vor avea parte de îmbunătățiri ulterioare ale rețelei de transport public cu vehicule noi, linii noi, opriri și management mai bun al traficului, precum și extinderea rețelei de biciclete și crearea de zone pietonale.
Unul dintre obiectivele principale de astăzi este revitalizarea centrului orașului. Ideea este de a reconsidera și redistribui spațiul public de la un design orientat spre mașină la crearea de spațiu pentru oameni. Aradul aplică extinderea spațiilor pietonale, crearea unei rețele pietonale și managementul parcărilor ca principale instrumente pentru a-și vitaliza centrul orașului.
Gestionarea locurilor de parcare este cunoscut ca unul dintre cele mai sensibile aspecte în planificarea mobilității urbane. Este nevoie de o abordare atentă, care să comunice bine de ce sunt luate în considerare schimbările, ce beneficii vor aduce ele și cui. În cazul Aradului, motivele schimbării sunt clare – crearea unui centru urban accesibil pe jos și locuibil. Cu toate acestea, transmiterea mesajului și implicarea oamenilor sunt cheia succesului. În acest sens, Arad a organizat două evenimente de implicare a cetățenilor și un sondaj public în august 2021. Ideea a fost de a obține o mai bună înțelegere a nevoilor și preferințelor oamenilor pentru îmbunătățirea spațiilor pietonale din centrul orașului.
Primul eveniment din 20-22 august 2021 a încurajat cetățenii să-și ofere propriile idei pentru spații pietonale mai bune și să-și exprime dorința privind extinderea zonelor pietonale din centru. Acest eveniment de participare a fost integrat într-o intervenție pilot pe Bulevardul Revoluției, care a închis la sfârșit de săptămână traficul pe partea de est a principalului bulevard al Aradului. Al doilea eveniment din 27-29 august 2021 a fost un exercițiu de co-creare în care oamenii au selectat activități sau facilități din mai multe opțiuni și le-au cartografiat în zona centrală. Ambele activități desfășurate la fața locului au fost completate de un sondaj online, disponibil pentru toată lumea în perioada 20 - 29 august 2021, despre spațiile pietonale atractive din centrul Aradului. Au fost colectate în total de 55 de idei și opinii și au răspuns la sondaj 128 de persoane.
Rezultatele sondajului au evidențiat că opțiunile oamenilor atunci când călătoresc în centrul orașului nu diferă de alegerile lor atunci când călătoresc în restul orașului, deși zona centrală este mai bine deservită de transportul public, iar spațiul public este încă mai generos pentru pietoni. comparativ cu alte părți ale orașului. În ciuda acestei accesibilități mai bune a centrului orașului, 25% dintre respondenți folosesc moduri active, 19% călătoresc cu transportul public, în timp ce majoritatea, 55%, călătoresc cu mașina fie ca șofer, fie ca pasager.
Respondenții au fost entuziasmați de extinderea procesului de pietonizare în zona centrală, fie pe străzi selectate, fie direct pe bulevardul principal, Bulevardul Revoluției: 82% au solicitat măsuri de pietonizare până la bulevard. Au fost evidențiate în mod deosebit unele zone specifice ale bulevardului, precum zona din fața Primăriei și tronsonul dintre Teatrul Clasic și Primărie. Străzile adiacente din acest tronson, str. Unirii, str. Lucian Blaga, Vasile Goldiș, toate în apropierea Teatrului Clasic, au fost propuse de către majoritatea respondenților pentru transformare în pietonale.
Bulevardul Revoluției este o arteră de circulație majoră, dar și un spațiu public important pentru oraș. Pentru a găsi cea mai bună intervenție pentru aceasta, au fost prezentate cetățenilor trei opțiuni:
• Opțiunea 1 – transformarea parțială a bulevardului în pietonal, pe latura de est, între Primărie și Teatrul Clasic.
• Opțiunea 2 – transformarea totală a bulevardului în pietonal, între Primărie și Teatrul Clasic.
• Opțiunea 3 – fără modificări ale modelelor de trafic, eliminarea locurilor de parcare pe stradă și lărgirea trotuarelor.
Acțiunea pilot de închidere a Bulevardului a lăsat o impresie bună asupra oamenilor, deoarece o mare majoritate a respondenților (80%) dorește să vadă intervenții în stradă, cu varianta preferată de transformarea totală a bulevardului în pietonal (35%), urmată de transformarea parțială a bulevardului în pietonal ( 32%) și al treilea doar eliminând locurile de parcare (13%).
Respondenții și-au exprimat preferințele pentru cum și când ar trebui făcute astfel de intervenții. Acestea au variat de la schimbări permanente sau experimentale, la schimbări temporare în timpul anotimpurilor calde sau weekendurilor. Cel mai mare grup dorește schimbări permanente pe Bulevardul Revoluției (23%), urmate de modificări doar în weekend, dar pe tot parcursul anului (22%), iar a treia, modificări în perioada mai - octombrie (13%). Modificările experimentale au primit încă 13% din aprobarea respondenților.
Exercițiul de co-creativitate de la sfârșitul lunii august 2021 a adăugat idei suplimentare la preferințele de extindere a zonelor pietonale: local se poate indica orice idee, iar apoi ideile se pot insera pe o hartă a orașului. Cele mai interesante locuri pentru îmbunătățirea spațiilor publice au fost Bulevardul Revoluției, zona Primăriei, Piața Avram Iancu, promenada Mureșului și patru parcuri centrale. Ideile s-au concentrat în jurul elementelor precum: cafenele pe stradă, restaurante sau camioane cu mâncare pentru zona centrală, precum și facilități precum mobilier stradal, variații de pavaj, iluminat și verdeață; de semenea, locuri de odihnă umbrite pentru a crea spații publice atractive.
Bulevardul Revoluției a atras cel mai mare interes pentru propuneri: 24% dintre idei s-au concentrat pe această zonă. Cetățenii, inspirați cel mai probabil de proiectul pilot pentru tranformarea bulevardului în pietonal, și-au exprimat dorința să vadă mai multe locuri cu mâncare de stradă sau chioșcuri cu băuturi, decorațiuni de iluminat, bănci și pergole și spații umbrite. De asemenea, vor să aibă mai multe evenimente culturale sau festivaluri. Cea mai mare nevoie de zone umbrite de pe bulevard, potrivit respondenților, este în fața Primăriei. Alte propuneri pentru Bulevardul Revoluției includ: artă stradală, șah stradal, jocuri de cuvinte pe stradă, bibliotecă pentru copii, chioșcuri de meșteșugari sau piață pentru tărguri și fântâni cu apă.
Pe baza lecțiilor învățate în timpul activităților de implicare, echipa locală Space4People planifică viitoare evenimente de mobilitate durabilă în centrul orașului. Rămâneți la curent pentru informații viitoare despre spațiile publice din Arad și acțiunile orașului pentru a le face mai atractive!
Publicat de Claus Kollinger la 16 noiembrie 2021.
Submitted by Irina Panait on