You are here

COVID19- Πώς οι τοπικές και περιφερειακές αρχές ανταποκρίνονται στην κρίση: Η περίπτωση της Αθήνας

Edited on

11 May 2020
Read time: 1 minute

Δεν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στην ιστορία όπου μια παγκόσμια κρίση όπως η πανδημία COVID-19, έχει γίνει μοχλός αλλαγής, αναβαθμίζοντας τη φροντίδα για τους λιγότερο ευνοημένους και τους πιο μειονεκτούντες πολίτες, όπως οι άστεγοι.

Εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο στο Δήμο Αθηναίων και εκείνοι που - σύμφωνα με μελέτες - ήταν οι πιο ευάλωτοι στην πανδημία, δηλαδή οι άστεγοι, ήταν το κύριο μέλημα του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το απαγορευτικό (lockdown).

Από την πρώτη στιγμή, προτεραιότητα του ΚΥΑΔΑ ήταν η προστασία της υγείας τόσο των δικαιούχων όσο και του προσωπικού τους και ο περιορισμός της εξάπλωσης της COVID-19, λαμβάνοντας πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας:

Η απολύμανση με χημικά μέσα πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση, στις περιοχές του Κέντρου που είναι ανοιχτές στο κοινό (π.χ. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό φαρμακείο). Διατηρείται η κατάλληλη απόσταση και όλοι οι δικαιούχοι και οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται ιδιαίτερα να χρησιμοποιούν μάσκες και αντισηπτικά. Τα διαχωριστικά Plexiglass εγκαθίστανται στους χώρους του Κέντρου που είναι ανοιχτοί στο κοινό (Κοινωνικές υπηρεσίες, Κέντρο Αμοιβαίας Βοήθειας Πολιτών, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο). Εάν χρειαστεί, το προσωπικό μας χρησιμοποιεί επίσης μάσκες και στολές μιας χρήσης. Ένας οδηγός προστασίας από την COVID-19 ετοιμάστηκε και διανέμεται στους δικαιούχους μας. Η δημοτική αστυνομία είναι πάντα παρούσα στα κτίρια μας, διασφαλίζοντας ότι τηρούνται όλα τα μέτρα (ειδικά οι αποστάσεις ασφαλείας).

Προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που μετακινούνται στην πόλη κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού (lockdown), περιορίσαμε επίσης το χρόνο που οι Κοινωνικές Υπηρεσίες μας ήταν ανοιχτές για την εξυπηρέτηση του κοινού. Ταυτόχρονα, έκλεισε προσωρινά η Αθηναϊκή Αγορά ( Athenian Market ), τμήμα του ΚΥΑΔΑ όπου τα άτομα που έχουν ανάγκη μπορούν να βρουν χρησιμοποιημένα ρούχα και παπούτσια).

Το  ΚΥΑΔΑ υποστηρίζει περίπου 26.000 δικαιούχους το μήνα, όχι μόνο άστεγους αλλά και άτομα και οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτό αναπόφευκτα καθιστά το ΚΥΑΔΑ τη ναυαρχίδα των κοινωνικών υπηρεσιών στον Δήμο Αθηναίων.

Ένα νέο καταφύγιο για τους άστεγους της πόλης

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, είχαμε προβλέψει την ανάγκη για ένα Κέντρο Ημερήσιας φροντίδας για τους Άστεγους και την ανάγκη για ένα Υπνωτήριο, όπου οι άστεγοι θα μπορούσαν να πηγαίνουν να πλύνουν τα ρούχα τους και να βρουν ένα ασφαλές μέρος για να μείνουν και να κοιμηθούν, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι », λέει ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ.

«Το στρατηγικό μας σχέδιο για την ελαχιστοποίηση των αστέγων ξεκίνησε αμέσως - διπλασιάσαμε τις επιτόπιες παρεμβάσεις που κάνουν οι ομάδες μας στο δρόμο, παρέχοντας στους άστεγους που παραμένουν στους δρόμους φαγητό, νερό, σνακ. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, εκτυπωμένες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο προστασίας από την COVID-19, αντισηπτικά, μάσκες διανέμονται επίσης στους αστέγους της πόλης.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη φιλοδοξία μας για την προστασία των αστέγων έγινε πραγματικότητα στις αρχές Απριλίου, όταν ένα νέο πολυδύναμο κέντρο αστέγων με δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων από 400 ατόμων δέχτηκε τους πρώτους κατοίκους του.

Η νέα κατασκευή αποτελείται από τρία κτήρια 7 ορόφων και συνολικά 55 διαμερίσματα. Το κάθε διαμέρισμα (από) διαθέτει 2-3 δωμάτια με κοινόχρηστη κουζίνα (με ψυγείο) και μπάνιο. Κάθε δωμάτιο διαθέτει τηλεόραση, θέρμανση με φυσικό αέριο και ανεμιστήρα οροφής.

Το συγκρότημα ανακαινίστηκε πλήρως σε χρόνο ρεκόρ, σε ελάχιστο χρόνο και κόστος, χάρη στη γενναιόδωρη συνεισφορά πολλών χορηγών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΥΑΔΑ, «ποτέ δεν είχε αντιδράσει τόσο γρήγορα ο Δήμος Αθηναίων και πραγματοποίησε ένα τόσο φιλόδοξο κοινωνικό σχέδιο. Μιλάμε για μια τεράστια δομή που ήρθε για να μείνει, ένα από τα μεγαλύτερα έργα των δεκαετιών με τόσο έντονο κοινωνικό αντίκτυπο ».Τώρα οι ομάδες του ΚΥΑΔΑ επικεντρώνονται στο να πείσουν τους άστεγους που παραμένουν στους δρόμους να έρθουν στη νέα δομή.

Εναλλακτικά «κοινωνικά εστιατόρια»

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει, λόγω της COVID-19, τα ανοιχτά κοινωνικά εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (που φιλοξενούσε καθημερινά ανοιχτά συσσίτια για 1.500 άτομα) κατέγραψε αμέσως τα άτομα που συνήθιζαν να προσέρχονται καθημερινά στη διανομή τροφίμων μας και τώρα τους παρέχει πακέτα τροφίμων σε εβδομαδιαία βάση. Το ΚΥΑΔΑ παρέχει επίσης φαγητό σε όλες τις εγκαταστάσεις διαμονής των αστέγων εντός της πόλης.

Επιπλέον, για τους δικαιούχους που έρχονταν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και στο Κοινωνικό μας Φαρμακείο και δεν μπορούν πλέον να το κάνουν, λόγω της COVID-19, ξεκίνησε μια υπηρεσία οικιακής διανομής, παρέχοντας βασικά προϊόντα (φάρμακα και είδη παντοπωλείου) σε όσους έχουν ανάγκη. «Στόχος μας είναι να προστατεύουμε και να φροντίζουμε κάθε άτομο σε αυτήν την πόλη που χρειάζεται τη βοήθειά μας», κατέληξε ο κ. Leon.