You are here

Comerțul cu amănuntul în centrul economiilor locale – RetaiLink investighează noi modele de afaceri pentru orașele de dimensiuni medii

Edited on

09 January 2017
Read time: 6 minutes

Acest articol își propune să ofere o mai bună înțelegere a sectorului de retail, în scopul de a oferi factorilor de decizie ai politicii publice, care vor să contribuie la crearea în cadrul orașului a unui mediu, în care comercianții cu amănuntul să poată prospera, concura, și inova pentru binele orașului și locuitoriilor săi.

Există numeroase studii și exemple de povești de succes și interacțiuni între comerțul cu amănuntul și economiile locale în orașele mai mari. Cu toate acestea, sunt mult mai dificil de găsit exemple în cazul în care obiectul de studiu este redus la orașe de dimensiuni medii. Acest articol are la bază stadiul implementării proiectului RetailLink, concentrându-se astfel pe realitățile și complexitatea orașelor de dimensiune medii, acestea împărtășind trăsături și provocări în cadrul imaginii generale a schimbărilor internaționale pe plan comercial, financiar, tehnologic și socio-economic.

Cum se schimbă domeniul comerțului cu amănuntul

Noi modele de afaceri în comerțul cu amănuntul

Pe parcursul anilor 1980 și 1990 mai multe orașe europene de dimensiune medie au adoptat un model de retail ce a constat în crearea unor complexe mari pentru vânzare cu amănuntul și petrecerea timpului liber. Mutând și fragmentând oferta tradițională de vânzare cu amănuntul din orașe, implementarea acestui model suburban a presupus adesea modificarea peisajului urban, rezultatul fiind o scădere accentuată a comerțului în centrele orașelor și o creștere în consecință a numărului de unități vacante de vânzare cu amănuntul, din cauza faptului că micii comercianți și furnizării de serviciu au fost nevoiți să închidă. Cu toate acestea, tendințele locale actuale indică faptul că în multe din aceste orașe centrele comerciale din exterior au început să experimenteze apariția „cariilor”. Ceva nu merge bine: este nevoie de noi modele de afaceri. Acestea sunt principalele tendințe semnalate.

COMERȚUL CU AMĂNUNTUL = DISTRIBUȚIE: În prezent, în ciuda diferențelor metodologice evidente între comercianții en-detail și en-gros, comerțul cu amănuntul (vânzare pentru consum final) și de distribuție se suprapun din ce în ce mai mult. Distincția între ele, precum și relația acestora cu firmele de producție a devenit neclară, deoarece acestea se deplasează pe lanțul de aprovizionare împreună în timp real: sunt din ce în ce mai mulți comercianți cu amănuntul care își produc și distribuie propriile produse, iar comercianții en-gros se deplasează mai aproape de clienții individuali, în special prin introducerea cumpărăturilor online.

FRANCIZA: Specializarea unui brand mare pare să câștige teren în comerțul cu amănuntul, în timp ce distribuitorii multi-brand dispar progresiv din vizor. Franciza a devenit astfel un model de afaceri pe scară largă, ceea ce face posibil ca aceleași branduri să fie găsite pe fiecare stradă mare și centru comercial în toată Europa.

SCARĂ + PERSONALIZARE: Factorii determinanți ai transformării modelelor din sectorul de afaceri includ aplicarea TIC (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor), aceasta fiind utilizată în căutarea eficienței prin economii de scară și din necesitatea unui profil diferențiat înaintea clienților pentru a face față la o astfel de scară, fără a renunța la oferirea unei experiențe personalizate și atractive a consumatorului.

NOI STRATEGII ÎN COMERȚUL CU AMĂNUNTUL: Ultima perturbare a vechiului model de afaceri de vânzare cu amănuntul are legătură cu evoluțiile recente ale strategiilor de vânzare pe mai multe canale, cu descoperiri tehnologice și cu presiunile de inovare. Concurența s-a transformat de la a fi despre alegerea produselor și prețurilor, la a fi despre „canal”: formatul, nivelul de servicii și experiența oferită.

Digitalizarea și instrumentele TIC pentru o experiență integrată a comerțului cu amănuntul (și de ce ar trebui să se preocupe orașele noastre)

 

CUMPĂRĂRTURI ONLINE: Digitalizarea și instrumentele TIC, inclusiv geolocatizarea (urmărirea poziției produsului selectat și personalizat și oferta de servicii), vânzarea online prin intermediul computerelor sau tabletelor și telefoanelor mobile, și noile servicii de livrare și colectare adaptate la cerințele clienților, contribuie la o experiență de cumpărături 24/7.

Așa-numitele strategii de vânzare cu amănuntul pe unul sau mai multe canale permit cumpărătorilor de astăzi să caute comercianți, care oferă o experiență de brand, fără probleme atât online, cât și offline. Noțiunea actuală este că acei comercianți cu amănuntul care au echilibru și soluții combinate, precum: online, puncte de vânzare pe stradă, aplicații pe mobil, soluții electronice în magazine, împreună cu un serviciu de calitate pentru clienți, vor fi comercianții cu cel mai mare succes.

Cu toate acestea, digitalizarea este adoptată mai ales de către companiile mari și noii antreprenori de comerț cu amănuntul. Însă este o provocare pentru alții, precum afacerile de familie în particular sau microîntreprinderile tradiționale locale, ale căror patroni nu au simț practic – sau nu sunt interesați – în tehnologiile noi, care găsesc dificilă adaptarea la o lume nouă cu know-how și instrumente ce se schimbă rapid.

APTITUDINI ȘI LOCURI DE MUNCĂ: Digitalizarea sectorului de comerț cu amănuntul are implicații semnificative pentru angajare, atât în ceea ce privește numărul total al angajaților, cât și din punct de vedere al schimbării abilităților necesare.

În ceea ce privește nevoile de angajare, vestea bună este că sectorul comerțului cu amănuntul indică rezultate suficient de bune în reducerea neconcordanței existente între competențele existente și cele cerute de piață. În concordanță cu noile modele de afaceri de comerț de amănuntul, gama de competențe necesare merge dincolo de aptitudini comerciale, dar continuă să crească odată cu dezvoltarea de noi formate și canale, în special cererea crescută pentru competențe IT.

2 din 19 milioane de locuri de muncă europene provin direct sau indirect din comerțul cu amănuntul online. De aceea, orașele de dimensiuni medii ar trebui să acorde o atenție deosebită, deoarece actualizarea și modernizarea sectorului comerțului cu amănuntul la nivel local va solicita un nou sistem de infrastructură și suport pentru consolidarea competențelor, ca o sursă pentru noi locuri de muncă.

Comportamentul și așteptările clienților

Schimbarea tipologiei de cumpărător este un factor determinant ce condiționează modelul strategiei de comerț cu amănuntul într-un oraș.

Europenii trăiesc mai mult și locuiesc preponderent în orașe.

În timp ce tinerii au tendința să se mute în orașe mari, orașele de dimensiuni medii sunt populate de obicei într-o proporție destul de mare de pensionari și forță de muncă mai în vârstă, cu o pondere mai mare de copii de vârstă școlară. Aceste aspecte au impact direct asupra obiceiurilor de consum și de cumpărături. Persoanele în vârstă încetinesc nivelul de consum și cumpără mai puțin, având nevoie de magazine mici în apropiere. Adulții mai tineri au nevoie de mai multă simplitate și comoditate, pentru a putea acorda mai mult timp de calitate familiei și comunității. Pe scurt – „a lua la pachet” și „o mai bună utilizare a energiei” sunt preferate în locul „statului la cozi lungi” și a „stocării în frigidere mari”.

Consumatorii de azi sunt mai bine educați și informați, precum și adepții utilizării tehnologiilor digitale:

  • Se așteptă să obțină informații mai rapid și mai ușor.
  • Sunt mai preocupați de aspecte legate de mediu și societate. Și pentru că sunt mai bine educați și conectați, sunt, de asemenea, în măsură să ceară mai multă responsabilitate de la vânzători.
  • Sunt interesați în egală măsură de experiența de a cumpăra, precum de produsul în sine.
  • Solicită o combinație optimă a ofertei de produse și servicii.

Această animație produsă de rețeaua RetaiLink din cadrul URBACT sintetizează principalele tendințe ce transformă sectorul de comerț cu amănuntul:

Video cu Evoluția în comerțul cu amănuntul (animație)

Ce trebuie să știe orașele Orașele de dimensiuni medii se luptă cu o piață extrem de competitivă și internaționalizată. Numărul de unități de comerț cu amănuntul în acest tip de orașe este în scădere și pare că nu vor reveni la nivelul anterior. Aceasta se datorează unei combinații negative de:

  • Preferințe noi de consum
  • Ofertă învechită de comerț cu amănuntul
  • Mall-urile din exteriorul orașelor / centrele comerciale din oraș
  • Oferta atractivă pentru cumpărături și petrecerea timpului liber din marile orașe

Orașul și actorii interesați de comerțul cu amănuntul trebuie să înțeleagă și să fie conștienți de noile obiceiuri de consum și preferințe. Diferitele intervale de vârstă în zonele de vânzare cu amănuntul, potențialul atragerii comerțului cu amănuntul, turismul etc., toate acestea pot necesita adaptarea tipologiei de magazine la interesul rezidenților și vizitatorilor, astfel încât să se poată obține un amestec de vânzare cu amănuntul ce poate oferi produsul potrivit consumatorului potrivit, în modul potrivit, la prețul potrivit. În acest context, vânzătorii cu amănuntul trebuie să cunoască factorii ce determină cerințele pieței și să fie pregătiți să satisfacă cerințele clienților.

Aspectele cheie ce urmează să fie abordate de către rețeaua RetailLink

RetaiLink va explora un număr de soluții și abordări posibile subliniate mai jos, folosind întotdeauna Analiza Consumatorului ca fundament al oricărei acțiuni.

Abordările inovative pentru stimularea sectorului de comerț cu amănuntul sunt numeroase și creative: acestea variază de la oferte culturale atractive centrate în jurul sectorului de comerț cu amănuntul, coordonarea activităților de stradă, curse, concursuri, evenimente pentru copii cu program de vânzare cu amănuntul; servicii digitalizate în cartiere care oferă informații și tururi virtuale prin oferta de comerț cu amănuntul din zona respectivă; atracții și evenimente publice pentru comunitate, artă, concerte și activități sportive. Soluții specifice pentru comerțul cu amănuntul, precum WiFi deschis și geo-locație pot fi activate în acord cu sectorul comerțului cu amănuntul. Posibilitățile de inovare sunt mari, chiar și pentru orașele de dimensiuni medii.

Proiectul RetaiLink ia în calcul faptul că nu există o abordare unică ce poate rezolva numeroasele provocări de revitalizare a sectorului comerțului cu amănuntul în orașe. În cadrul acestui proiect a lua în considerare totuși interconexiunea inteligentă a diferitelor opinii, interese și expertize în domeniile de comerț cu amănuntul și ariile adiacente va ajuta la formularea unei strategii cuprinzătoare și de succes pentru sectorul de comerț cu amănuntul din orașe.

Pentru că provocările actuale și viitoare ale orașelor presupun un efort de a acționa dincolo de măsuri individuale și abordări pornite de la scară mare, proiectul RetaiLink face apel la o abordarea cuprinzătoare de jos în sus a mai multor părți interesate, ce aduce în cadrul Grupului Local URBACT (GLU) mulți agenți de comerț cu amănuntul relevanți la nivel local. GLU va cuprinde în principal serviciile publice locale, întreprinderile private și actori imobiliari, entități din sectorul cultural și creativ și reprezentanți din administrația publică, dincolo de consiliile locale.

Orașele partenere din proiect vor formula Planuri de Acțiune Integrate ce vor încorpora diferitele dimensiuni ale dezvoltării comerțului cu amănuntul, inclusiv tendințele de consum, reglementările, ocuparea forței de muncă, planificarea urbană, gestionarea spațiilor publice, mobilitatea, domeniul cultural și creativ și participarea cetățenilor, printre altele.

Pentru a se ridica la înălțimea acestor provocări RetaiLink va încuraja schimbul de experiență și învățare pe o serie de teme. Unele dintre ele sunt legate de:

REGLEMENTĂRI: În cadrul fiecărui stat membru, reglementările sunt distribuite la un nivel administrativ mai mare sau mai mic și diferă de la o țară la alta. Ca un exemplu, Directiva UE privind timpul de lucru și reglementările naționale referitoare la tranzacționarea duminică este decisă în cadrul fiecărui stat membru.

IMPOZITE: Managementul fiscal local, precum și nivelul de descentralizare, poate influența în mare măsură, orice spațiu de manevră la nivel administrativ local, în vederea stimulării sectorului de comerț cu amănuntul.

SPECIFICUL LOCAL: Apoi, există alte reguli aplicabile non-fiscale, care au un rol specific. Acestea sunt stabilite de comun acord la nivel național și local și includ planificare urbană și reglementări precum: orele de deschidere, zone de localizare, tip de unități de vânzare cu amănuntul în diferite zone urbane, utilizarea terenurilor, mobilitatea etc. Deosebit de sensibilă este problema privind aprobarea municipalității privind dezvoltarea unităților de comerț cu amănuntul în exteriorul localității, aspect controversat la nivel european, care confruntă liberalizarea cu punctele sensibile privind echilibrul pieței la nivel local.

COMPETITIVITATEA IMM-urilor: Programe de formare profesională, incubatoare de afaceri și de vânzare cu amănuntul sau de stimulare a antreprenorialului sunt măsuri pe care consiliile locale le pot aproba și implementa ca parte a politicilor lor de dezvoltare urbană pentru a revigora acest sector.

ASPECTE TRANSVERSALE: Există unele directive ale UE privind chestiuni precum gestionarea deșeurilor, performanțele legate de mediu, sau standarde etice de producție care trebuie să fie luate în seamă de către comercianții cu amănuntul, indiferent de scara la care lucrează. Sunt deosebit de relevante directivele UE privind mediul, cum ar fi Directiva privind echipamentele electrice și deșeurile electrice; privind sănătatea, cu directivele privind sănătatea și securitatea pentru anumite ocupații, precum și protecția consumatorilor.

De ce este importantă strategia de comerț cu amănuntul pentru toate orașele

  • Activitatea de vânzare cu amănuntul creează afaceri, valoare adăugată și locuri de muncă (directe, indirecte și induse) care cântăresc greu în economiile naționale și locale. Deși este dificil să se calculeze un efect multiplicator exact, unul din patru locuri de muncă sunt estimate a fi dependente de sectoare de vânzare cu amănuntul și cu ridicata.
  • Comerțul cu amănuntul este, de asemenea, o sursă de venit direct, prin impozite pe diferite grile reglementate. Venitul local direct provenit din impozitare poate varia de la o țară la alta și poate fi din impozitele pe proprietate, vânzări, activitate de afaceri sau ale angajaților, acestea fiind cele mai frecvente.
  • Sectorul comerțului cu amănuntul este o pârghie puternică atât în amonte cât și în aval în cadrul lanțului valoric, deoarece sectorul contribuie la stimularea cererii de consum pentru produsele și serviciile altor firme. Acest sector creează efecte colaterale în alte activități locale, cum ar fi baruri și restaurante.
  • În cele din urmă, o parte din comerțul cu amănuntul beneficiază de un program de activități de cultură și de petrecere a timpului liber. Mai mult, parade, festivaluri și activități în aer liber creează un sentiment de loc și de identitate pentru o comunitate și, prin urmare, este mult mai probabil ca proprietarii de afaceri să cumpere și să creeze un sentiment de proprietate.

RetaiLink subliniază câteva principii fundamentale pentru a susține anumite acțiuni: Dezvoltarea economică și socială a orașelor europene este strâns legată de schimbările ce se desfășoară în sectorul de vânzare cu amănuntul în prezent. Comerțul cu amănuntul este recunoscut ca o verigă cheie în dezvoltarea economică și socială a unui oraș și este cel mai apropiat sector de cetățeni și consumatorii din lanțul valoric, ceea ce înseamnă că orașele, care combină comerțul cu amănuntul diversificat și adecvat cu bunăstarea locuitorilor lor, pot preveni migrarea populației către orașele mai mari.

Fiind extrem de internaționalizat, sectorul comerțului cu amănuntul este supus acelorași tipuri de schimbări majore la nivel mondial și tendințe care afectează orașele în general. În vremuri de recesiune economică, cele mai multe orașe europene au cunoscut o scădere semnificativă a sectorului de comerț cu amănuntul, care rezultă în clădiri vacante, pierderea oportunităților și reducerea locurilor de muncă. Acest lucru este evident mai ales în orașele de dimensiuni medii. RetaiLink va sprijini orașele partenere să-și reconsidere modelele lor locale pentru comerțul cu amănuntul, în scopul de a oferi o experiență de cumpărături mai atractivă.