You are here

Chiar este posibil un Festival al Orașelor URBACT neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon?

Edited on

15 September 2022
Read time: 4 minutes

Ediția din acest an a Festivalului Orașelor URBACT a adus multe noutăți, inclusiv măsuri de neutralizare a emisiilor de carbon. Iată ce reținem din această experiență!

Datorită angajamentului tot mai mare al URBACT față de tranziția ecologică - unul dintre obiectivele de bază ale Președinției franceze a Consiliului UE 2022, în cadrul căruia a avut loc Festivalul Orașelor URBACT - programul s-a angajat să organizeze primul său eveniment neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Acceptând această provocare, au fost învățate multe lecții: de la planificarea modului de reducere a amprentei de carbon, la implicarea și stimularea participanților, până la eliminarea emisiilor și compensarea alternativă a acestora.

De unde începem? - Un plan pentru reducerea emisiilor

De unde provin cele mai multe emisii? Au fost identificate mai multe surse care generează o amprentă de carbon puternică, inclusiv locul de desfășurare și mesele.

Festivalul URBACT City 2022 s-a desfășurat în La Cité Fertile (Pantin/Greder Paris), o locație ecologică deținută de serviciul public de transport francez (SNCF), care utilizează experimental zone de tranziție urbană și folosință temporară. Fiind un vechi complex logistic care a fost transformat provizoriu într-un spațiu comun pentru petrecerea timpului liber, La Cité Fertile utilizează exclusiv energie regenerabilă, fără aer condiționat. Prin utilizarea toaletelor uscate, se economisește, de asemenea, o cantitate mare de apă. În plus, deșeurile organice sunt utilizate în mod sistematic în composturi.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/media/screen_shot_2022-09-08_at_11.50.29.png

Mâncarea și cateringul pot fi un lucru dificil atunci când se planifică un eveniment. Mesele servite la Festivalul Orașelor URBACT au fost fie vegetariene, fie vegane, pentru a reduce amprenta de carbon. Ori de câte ori a fost posibil, în rețete au fost folosite ingrediente locale de sezon. Mesele au fost calculate cu precizie, iar resturile au fost distribuite la sfârșitul fiecărei zile.  Ambalajele pentru mese au fost reduse la minimum, iar echipa URBACT este foarte mândră să spună că nu a existat plastic de unică folosință la eveniment. Întotdeauna este loc de îmbunătățiri, desigur, dar aceste măsuri stabilesc o bună referință pentru evenimentele viitoare!

Spre deosebire de orice altă ediție anterioară, acum nu s-a utilizat hârtia. Participanții au dus acasă doar amintiri frumoase și inspirație, deoarece nu au fost produse pachete de bun venit. În loc să se tipărească mii de pliante care aveau viață scurtă, toate informațiile practice de la eveniment au fost adunate pe un website dedicat. Orașele, rețelele și alți parteneri URBACT au fost invitați să fie creativi atunci când și-au prezentat realizările și rezultatele în cadrul expoziției, evitând tipărirea și expedierea prin poștă a sute de publicații.

Înainte, în timpul și după eveniment – campania de comunicare și deplasarea

 

Când vine vorba de acțiuni ecologice, este imposibil să ignorăm elefantul din cameră: amprenta de carbon a călătoriilor. Potrivit Agenției franceze pentru tranziție ecologică (ADEME), în medie, deplasarea este responsabilă pentru 80% din emisiile unui eveniment.

 

 

https://urbact.eu/sites/default/files/media/22cityfest-carbon-neutral-table.png

Conștientă de acest fapt, echipa URBACT a decis să atragă potențialii participanți și să îi implice în eforturile de neutralitate din punct de vedere al emisiilor de carbon încă de la început. O campanie de conștientizare a fost realizată înainte de eveniment, explicând motivele care au stat la baza deciziei de a organiza un eveniment neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, dar și modalitățile prin care o făceam. Aceasta a inclus o serie de articole, mesaje și chiar un ghid online cu un simulator de carbon. Participanții au devenit conștienți de amprenta de carbon generată de călătoriile lor, iar URBACT i-a încurajat să aleagă alte mijloace de transport decât avionul.

Din cauza infrastructurii actuale de transport din Europa și a faptului că comunitatea URBACT include entuziaști urbani dintr-o mare diversitate de țări, majoritatea participanților au fost totuși nevoiți să zboare în Franța. Cu toate acestea, unii participanți au utilizat trenurile și mijloacele de transport alternative pentru a se angaja în provocarea noastră de neutralitate în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon, iar cineva a înfruntat chiar o călătorie cu trenul de două zile din Finlanda!

Privind înapoi - rezultatele și măsurile de compensare

Festivalul Orașelor URBACT s-a încheiat pe 16 iunie 2022, dar munca echipei URBACT nu s-a oprit aici! Acum a sosit momentul calculării efective a amprentei de carbon a evenimentului nostru. Metodologia de contabilizare a emisiilor de carbon a evaluat emisiile evenimentului în cele trei domenii: emisii directe, emisii indirecte legate de consumul de energie și alte emisii indirecte.

Emisiile totale s-au ridicat la 254 de tone de dioxid de carbon, echivalentul a 144 de călătorii dus-întors Paris - New York sau al emisiilor anuale a 26 de francezi (Datagir by ADEME). Prin urmare, nu este o cantitate nesemnificativă. Cea mai mare parte a emisiilor a provenit, fără nicio surpriză, din călătoriile participanților din întreaga Europă, reprezentând 77,7% din amprenta de carbon a evenimentului, dintre care 78% a fost cauzată de utilizarea avionului.

https://urbact.eu/sites/default/files/media/22cityfest-carbon-neutral-graphic2.png https://urbact.eu/sites/default/files/media/22cityfest-carbon-neutral-graphic1.png

Eforturile de a reduce la minimum amprenta de carbon rezultată din mese au dat roade: acestea au reprezentat doar 1,4% din amprenta totală de carbon a evenimentului, adică 3,5 t de dioxid de carbon. Alegerea unui loc de desfășurare sustenabil s-a dovedit a fi, de asemenea, alegerea corectă, deoarece emisiile noastre de energie și de clădiri s-au ridicat la numai 0,6 t dioxid de carbon și, respectiv, 0,9 t dioxid de carbon.

În timp ce reducerile amprentei de carbon au fost realizate în mod corespunzător, pentru a atinge obiectivul de neutralitate în materie de carbon a mai rămas un pas de făcut: compensarea numărului de emisii către proiecte semnificative, ca și rezervoare naturale de carbon, care au capacitatea de a absorbi și stoca emisiile de gaze cu efect de seră. Au fost selectate două proiecte pentru compensarea emisiilor de dioxid de carbon: împădurirea și tranziția către o agricultură durabilă în Franța.

Primul proiect, Bois de l'Etang, în nord-estul Franței, se concentrează pe împădurirea unor parcele folosite în prezent ca pajiști. Un copac absoarbe în medie 25 kg de dioxid de carbon pe an, prin urmare, dezvoltarea pădurilor este una dintre cele mai bune modalități de a sprijini absorbția naturală a dioxidului de carbon. Cel de-al doilea proiect ales se concentrează pe tranziția către o agricultură durabilă. Sprijinirea biodiversității nu este doar crucială pentru conservarea vieții pe Pământ, ci și pentru că solurile pot fi puternice rezervoare de carbon care absorb emisiile.

În cele din urmă, ce ne așteaptă la viitoarele evenimente URBACT?

https://urbact.eu/sites/default/files/media/screen_shot_2022-09-08_at_11.51.26.png

Participanții la Festivalul Orașelor URBACT fac grădinărit de gherilă în Pantin (Franța).

Festivalul ORAȘELOR din acest an a fost primul eveniment URBACT, dar cu siguranță nu și ultimul, neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Odată cu viitorul URBACT IV, tranziția ecologică va fi integrată în toate activitățile la nivel de program și de rețea. URBACT va continua să își reducă emisiile prin înlocuirea unor evenimente fizice cu evenimente online, care au proliferat deja în timpul pandemiei COVID-19. Ori de câte ori se organizează evenimente față în față la nivel de program, principiul neutralității emisiilor de dioxid de carbon va fi păstrat și recomandat cu tărie pentru evenimentele organizate de orașele și rețelele URBACT.

 

Așadar, da! Pentru a răspunde la întrebarea din titlu, este posibil să se organizeze și să se desfășoare un eveniment neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, chiar dacă este unul mare, cu peste 500 de participanți.