You are here

BLUACT: Waarom de Blauwe Economie een groeiende zee van kansen is

Edited on

20 November 2018
Read time: 3 minutes

Jim Sims duikt in de Blue Economy, een concept dat tot doel heeft zowel filosofieën als praktische stappen voor economische groei gelinkt aan de mariene en maritieme economie te bevorderen.

Rekening houdend met de actuele milieuproblemen, is het behoud en de economie van de mariene wereld in ieders gedachten, in het bijzonder het Piraeus Blue Growth Initiative (BGI) dat innovatie en ondernemerschap van de blauwe economie bevordert.

De oorsprong van het Blue Economy-concept kan worden teruggevoerd tot halverwege de jaren 90, toen de Belgische zakenman die auteur werd, Gunter Pauli, door de Verenigde Naties werd gevraagd om na te denken over innovatieve bedrijfsmodellen van de toekomst.

Oorspronkelijk bedacht met het doel de gezamenlijke doelstellingen van stimulatie van ondernemerschap bijeen te brengen om mariene ecosystemen te behouden, omvat de term 'Blue Economy' vandaag een reeks potentiële beleidsinterventies variërend van:

  • Praktische programma's voor het leveren van elke vorm van economische groei die gekoppeld is aan de mariene en maritieme economie;
  • Meer complexe economische filosofieën die putten uit een reeks 'circulaire economie'-concepten en -kaders om groei te realiseren op een manier die het mariene milieu behoudt, onderhoudt en verbetert (en daarom significantere langetermijnvoordelen oplevert voor de samenleving).

Dit laatste concept is een zich steeds verder ontwikkelend model, dat recentelijk tot bijzonder belang is gekomen, vanwege de toenemende bezorgdheid over de invasieve impact van kunststoffen voor eenmalig gebruik op het mariene milieu.

In 2012 schatte de Europese Commissie de Blauwe Economie op meer dan 5 miljoen banen en een bruto toegevoegde waarde van ongeveer 500 miljard euro per jaar - een cijfer dat ruwweg overeenkomt met 4% van de totale economische output van de EU. Het treft ook een groot aantal inwoners van de EU met naar schatting 40% van de EU-bevolking die op 50 km van de zee woont.

In het afgelopen decennium hebben sommige lidstaten de blauwe economie sneller zien groeien dan hun nationale economieën. Een stad die in de voorhoede heeft gestaan ​​om innovatieve, nieuwe Blue Economy-bedrijven te stimuleren, is de stad Piraeus in Griekenland.

 

Blue Growth-ondernemers helpen 'investeringsklaar' te worden

Het Piraeus Blue Growth Initiative (BGI) is een wedstrijd gestructureerd rond ondernemerschap en innovatie van de mariene en maritieme economie. Het was de eerste innovatiecompetitie op EU-niveau voor de mariene en maritieme economie (Blue Economy) die oorspronkelijk in 2014 werd opgericht. Vorig jaar kreeg deze met succes een URBACT Good Practice-status toegekend.

Het BGI helpt startende ondernemers bij het ontwikkelen en concretiseren van innovatieve businessconcepten en het creëren van banen in de Blue Economy. Het initiatief fungeert als een jaarlijkse businessplanwedstrijd en is in feite een activiteitenprogramma om ambitieuze Blue Growth-ondernemers 'investeringsklaar' te laten worden - om hun zakelijke ideeën doeltreffend te ontwikkelen naar een stadium waarin zij externe investeringen kunnen verkrijgen.

Het Blue Growth Initiative is opgebouwd rond een aantal elementen:

  1. Governance: oprichting van een sterke multi-agency Blue Growth-governancestructuur voor het toezicht op de uitvoering van het programma;
  2. Voorbereiding van de wedstrijd: opbouw van het op partnerships gebaseerde opleveringsprogramma en ontwikkeling van het marketingmateriaal;
  3. Uitvoering van de wedstrijd: omvat het genereren van businessplanideeën, het evalueren van voorstellen, het voorbereiden van de succesvolle aanvragers op een demodag; en het organiseren van de manifestatiedag / prijsuitreiking
  4. Incubatieprogramma: ondersteuning van succesvolle ondernemers bij het opschalen van hun bedrijf;
  5. Inzegening en aanhoudende promotie: de contouren van de wedstrijd vastleggen en het jaar erna regenereren.

Overdracht van de praktijk naar andere steden in heel Europa

Nadat de stad Piraeus bekroond was met het URBACT Good Practice Label, slaagde ze er vervolgens in om financiering te verkrijgen voor samenwerking met Burgas in Bulgarije en Matosinhos in Portugal, om het potentieel te verkennen voor de oprichting van een URBACT Transfer Network, om na te gaan wat de beste manier was om de goede praktijk over te brengen naar zeven andere steden in Europa.

Dit proces zal in oktober van dit jaar worden afgerond, wanneer Piraeus zijn aanvraag voor fase 2 van het URBACT Transfer Network-programma bij zijn zeven partnersteden indient.

Als dit lukt, kan dit project een pan-Europees programma opstellen van investeringsvoorbereiding van ambitieuze Blue Growth-ondernemers en een netwerk van steden die graag bouwen aan hun maritieme en maritieme activa.

Een Europees platform voor investeren in de blauwe economie

Wat dit URBACT-project specifiek opportuun maakt, is dat de Europese commissaris voor milieu, Karmenu Vella, tijdens de Europese Maritieme Dag van 2018 in Burgas heeft aangekondigd dat DG Milieu, Maritiem Zaken en visserij bouwt aan een Europees investeringsplatform dat zich uitsluitend richt op de blauwe economie.

Dit bouwt voort op het meerjarig financieel kader voor 2021-2027, waarin de Commissie heeft voorgesteld:

  • Dat het Europees Fonds voor maritieme zaken en visserij zich zal richten op het bevorderen van de blauwe economie in visserij- en aquacultuurgebieden, toerisme, oceaanenergie of blauwe biotechnologie, in kustgemeenschappen, op EU-niveau om echte EU-meerwaarde te creëren door EU-regeringen, industrie en belanghebbenden aan te moedigen gezamenlijke benaderingen te ontwikkelen om de groei te stimuleren en tegelijkertijd het mariene milieu te beschermen ".
  • “Deze synergiën voor de maritieme en blauwe economie zullen beheerd worden met het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling voor de investeringen in blauwe groeisectoren en voor de zeebekkenstrategie, met het Europees Sociaal Fonds+ om vissers opnieuw te kwalificeren bij het verwerven van vaardigheden en met het Europese Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling voor steun aan de aquacultuur. De samenwerking en synergiën met Horizon Europe voor marien onderzoek en innovatie zullen worden bereikt, bijvoorbeeld door het ondersteunen van kleine en middelgrote ondernemingen voor de inzet en markttoepassing van innovatieve oplossingen voor blauwe groei en door ondersteuning van een thematisch investeringsplatform voor onderzoek en innovatie in de blauwe economie”; en
  • “Het InvestEU-fonds zal een belangrijke rol spelen bij financiële instrumenten voor marktgerelateerde actie, met name door ondersteuning van een thematisch investeringsplatform voor onderzoek en innovatie in de blauwe economie'.

In hetzelfde document wordt verder uitgelegd dat een bepaald onderdeel van het EUInvest-programma, InvestEU-Assistance, zal worden vastgesteld door partners, om advies te verlenen en begeleidende maatregelen te nemen om de oprichting en ontwikkeling van projecten te bevorderen, projecten van de grond te helpen krijgen en investeringsklaar te maken.

InvestEU Assistance moet echter diep in de Blue-Growth-ondernemersgemeenschap in heel Europa doordringen, wil het erin slagen innovatieve, nieuwe bedrijfsideeën te stimuleren die het potentieel hebben om waarde aan de Europese economie toe te voegen. Dat is waar een hechte integratie met initiatieven zoals Blue Growth Initiative van Piraeus echt kan helpen.

Petros Kokkalis, de wethouder voor lokale economische groei en ondernemerschap in de gemeente Piraeus, merkte op: "Het Blue Growth-initiatief van Piraeus heeft een waarde gecreëerd voor de stad en voor Europa, omdat het een platform heeft gecreëerd om verschillende delen van het innovatie ecosysteem, ter ondersteuning van toekomstige Blue Growth-ondernemers ".

Een van de grootste uitdagingen voor veel beginnende bedrijven die we zien, is het aantrekken van de middelen die ze nodig hebben om hun bedrijf te ontwikkelen en hun activiteiten te laten evolueren. We verwelkomen de oprichting van een centraal Blue Economy-investeringsplatform, omdat dit zal helpen dit kritieke gebied van marktfalen aan te pakken en we verheugen ons op de samenwerking met Blue Growth Entrepreneurs. "

Een toenemende zee aan kansen?

Het is eigenlijk een weinig bekend feit, maar het woord 'opportuniteit' of kans komt van een Latijnse zeevarende zin 'ob portus', die bestaat uit de termen ob, wat 'richting' betekent, en portus, wat 'poort' betekent. Het woord kwam tot stand, omdat zeilers altijd moesten wachten op de juiste combinatie van wind, stroming en vloed om met succes de haven in te varen. Ze moesten de juiste kans grijpen.

Vandaag de dag is de kans die de Blue Economy in heel Europa biedt aanzienlijk en groeit. Ondanks de goed ontwikkelde aard van de blauwe economie is er ruimte om de productiviteit, het potentieel en de bijdrage aan de Europese economie verder te vergroten.

Hoewel er een breed scala aan mogelijkheden bestaat om dit doel te bereiken, zal de uitbreiding van de goede praktijken van Piraeus op het gebied van investeringsvoorbereiding naar een aantal andere steden in Europa en het verbinden ervan aan een centraal investeringsplatform zoals dat door de Commissie wordt ontwikkeld, helpen om een samenhangende, sectoroverschrijdende strategie vast te stellen om een ​​van de grootste obstakels voor de groei in de sector aan te pakken.

Originele tekst: Jim Sims, 25/09/2018

Vertaling: Séverine Baert