You are here

Az URBACT IV-et hivatalosan is jóváhagyták!

Edited on

27 September 2022
Read time: 2 minutes

Vajon mit tartogat a program számára a jövő?

2022 átmeneti év volt az URBACT számára: az URBACT III városhálózatok utolsó fordulója befejeződött, az URBACT Városfesztivál pedig ünnepelhette a városok eredményeit, és szimbolikusan üdvözölhette az új programozási időszakot. Most, a konzultációs folyamatot követően az URBACT IV valósággá vált, és az Európai Bizottság hivatalosan is elfogadta.

 

Mi vár az URBACT IV-re?

Az URBACT IV (2021-2027) nem forradalmi újítás, hanem evolúció. A program továbbra is támogatja az integrált, fenntartható városfejlesztésen dolgozó városokat az uniós együttműködésen keresztül. A meglévő hálózattípusok visszatérnek:

  • Az akciótervezési hálózatok partnerei helyi integrált akcióterveket fognak kidolgozni városaik fejlesztése érdekében.
  • A transzferhálózatok partnerei megismerik, adaptálják és újra felhasználják a bevált jó gyakorlatot saját környezetükben.
  • Az innovációs transzfermechanizmus partnerei beruházási terveket dolgoznak ki a városi innovatív akciók és az európai városi kezdeményezés keretében.

Az URBACT IV városhálózatok szívesen látnak partnereket az EU 27 tagállamából, valamint a partnerállamokból (Norvégia, Svájc) és az IPA kedvezményezett országaiból: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia. Más országok városai saját költségükön vehetnek részt a program tevékenységeiben.

Az URBACT IV projektek továbbra is a városi témák széles körét fogják lefedni, amelyek közül a városok választhatnak. Nagyra értékeljük azonban, ha a folyamat során figyelembe veszik a program átfogó törekvéseit: környezetvédelem, nemek közötti esélyegyenlőség, digitális témák. Természetesen az URBACT kapacitásépítési és aktivizáló tevékenységei, valamint a kiemelt események 2027-ig folytatódnak!

 

Visszaszámlálás a következő pályázati felhívásig

Új év, új URBACT felhívás! Az URBACT IV első pályázati felhívása 2023 januárjában nyílik meg. Azok a városok és más szervezetek, amelyek csatlakozni kívánnak egy akciótervezési hálózathoz, partnerségeket építhetnek és a következő három hónapon belül küldhetik el pályázataikat.

Mindazonáltal a felkészülés hamarabb kezdődik! Egy online partnerkereső eszköz segít partnert találni a projektedhez, vagy felvenni a kapcsolatot a már meglévő ötletekkel rendelkező személyekkel. Ez a platform október folyamán indul el az URBACT weboldalán, így még több időd lesz arra, hogy új partnerségeket és a városod számára releváns témákat fedezz fel.

A szakértői támogatás továbbra is a program hálózatépítési tevékenységének középpontjában áll, ezért novembertől egy új adatbázis áll fel a validált szakértők számára. Akár a jövőbeli hálózat vezető szakértőjének szeretnél valakit keresni, akár URBACT IV szakértővé szeretnél válni, tartsd nyitva a szemed a pályázatok indulásáig.

A jövő városhálózati partnerei izgalmas kalandra készülnek, különböző programokkal és lehetőségekkel a tanulás, a tapasztalatcsere és a változás előmozdítása érdekében a jobb városokért. A COVID-19 alatti néhány online kiadást követően az URBACT Nyári Egyetem is újra jelentkezik személyesen, úgyhogy érdemes lesz figyelni a továbbiakban is! 

 

Szeretnél többet tudni?

à Vess egy pillantást az URBACT Együttműködési Programra (2021 -2027).

à Csatlakozz a Régiók és Városok Európai Hete rendezvényhez,"Készülj fel az akciótervezési hálózatoknak szóló új URBACT felhívásra!"

à Iratkozz fel az URBACT hírlevélre

 

Eredeti hír angol nyelven: https://urbact.eu/urbact-iv-officially-approved