You are here

Apelul pentru Bune Practici se va lansa curând!

Edited on

15 December 2016
Read time: 2 minutes

În luna octombrie la Bratislava Comitetul de Monitorizare URBACT a decis lansarea unui nou tip de apel pentru selecția bunelor practici. Având la bază soluțiile identificate pentru dezvoltarea urbană în Europa, acest apel are ca obiectiv conturarea unui set de bune practici care pot fi înțelese, adaptate și reutilizate de către orașele din Europa și nu numai.

Data lansării – Decembrie 2016

Orașele se confruntă cu provocări comune în Europa, iar Pactul semnat recent la Amsterdam reflectă acest lucru. Acesta consolidează Agenda Urbană pentru UE și stabilește priorități clare de urmat.

De asemenea, orașele sunt în stadiul în care găsesc soluții pentru provocările stringente ale secolului 21. Acestea sunt deja în avangarda combaterii problemelor legate de mediu, aspecte economice și sociale. Deci, cum putem asigura mai bine împărtășirea lecțiilor învățate și, cel mai important, transferul acestora la scară cât mai largă?

Timp de 14 ani, în cadrul programului URBACT am investit în formarea rețelelor urbane și schimbul de cunoștințe în UE. Până acum, punctul de plecare pentru orașele participante a fost o anume problematică în dezvoltarea urbană locală, fiind punctul central al colaborării dintre orașe.

Un nou tip de rețele

În acest an ne vom lărgi repertoriul de instrumente de sprijin pentru orașe, cu introducerea Rețelelor de Transfer de Bune Practici. Acestea vor răsturna conceptul original de rețea prin formarea parteneriatelor în jurul unor exemple de bune practici stabilite în prealabil, o soluție existentă cu potențial de transfer. Acest aspect a transferului este extrem de important.

În epoca informațională sunt multe exemple de bune practici în orașe. Cu toate acestea, exemplele de bune practici nu ar trebui să reprezinte un scop în sine. Obiectivul nostru este sprijinirea răspândirii conceptului de dezvoltare urbană durabilă integrată. În consecință, la baza noului model de rețele URBACT stă procesul de transfer și capacitatea de a scala soluții în toată Europa.

Înțelege, adaptează, reutilizează

Trei principii ne-au ghidat abordarea - înțelege, adaptează, reutilizează – care derivă din exercițiul rețelelor pilot din 2015. Experiența rețelelor pilot a arătat că o precondiție a unui transfer de succes este o înțelegere foarte bună a practicii respective. Deși o intervenție poate să fi funcționat foarte bine într-un oraș, aceasta poate să nu fie transferată eficient. Există mai multe obstacole în procesul de transfer – printre care guvernamentale, politice și financiare – acest proces neputând fi folosit fără o înțelegere profundă a modelului de bună practică.

Prima dată se va stabili un set de bune practici din Europa. Fiecare dintre acestea va fi analizat, explicat și prezentat la scară largă. Orașele URBACT cu exemple de bune practici vor avea oportunitatea să câștige recunoaștere pentru practicile lor, în timp ce le rafinează și îmbunătățesc cu ajutorul experților URBACT. De asemenea, aceștia vor fi în poziția de mentor și vor coordona (parteneri lideri) Rețelele de Transfer, implicând orașele interesate să le importe conceptele.

Ce urmează?

Cum se pot implica orașele? În luna decembrie 2016 se va lansa primul apel pentru bune practici. Scopul este selectarea bunelor practici care adresează provocări complexe din mediul urban prin utilizarea abordărilor integrate și participative în găsirea soluțiilor. Pe baza bunelor practici selectate, se va lansa ulterior un apel pentru crearea Rețelelor de Transfer în 2017. Pentru mai multe informații vizitați www.urbact.eu și urmăriți @urbact pe Twitter.