Acordul de la Ljubljana pune accent pe orașele mici și mijlocii
Edited on
20 December 2021Descoperiți temele prioritare recent agreate pentru următoarea generație a Agendei Urbane pentru parteneriatele UE.
Președinția slovenă a Consiliului Uniunii Europene a emis Acordul de la Ljubljana (link extern) cu cea mai recentă actualizare privind implementarea Agendei Urbane pentru UE, care a început cu Pactul de la Amsterdam în 2016.
Acordul de la Ljubljana a reînnoit angajamentul statelor membre și al altor parteneri de a pune în aplicare Agenda Urbană pentru UE și menține cooperarea în cadrul parteneriatelor tematice, precum și accentul pe obținerea unei mai bune reglementări, a unei finanțări mai bune și a cunoștințelor mai bune. Acesta adaugă patru teme noi pentru cooperarea pe mai multe niveluri, introduce câteva caracteristici noi pentru parteneriate și subliniază importanța orașelor mici și mijlocii. Documentul urmărește, de asemenea, să consolideze cooperarea în domeniul dezvoltării teritoriale și urbane între diferitele structuri de cooperare informală între țări, Comisia Europeană și alți parteneri.
Petra Očkerl, Punctul Național URBACT pentru Slovenia, relatează...
Orașele oferă răspunsuri bazate pe loc și centrate pe cetățeni
La 26 noiembrie 2021, la o reuniune informală, miniștrii UE responsabili cu problemele urbane au aprobat Acordul de la Ljubljana.
Acordul de la Ljubljana a fost redactat ca ultimul dintre documentele trio-ului de președinție Germania-Portugalia-Slovenia, începând cu Noua Cartă de la Leipzig. Acordul constă din două documente: angajamentul politic de a implementa în continuare Agenda Urbană pentru UE (UAEU) și un Program de lucru multiannual (link extern) care definește detaliile implementării convenite.
Acordul recunoaște că orașele abordează cu succes provocările globale complexe și împletite, folosind răspunsuri bazate pe loc și concentrate pe cetățeni. De asemenea, recunoaște că orașele fac pași importanți pentru a deveni echitabile, ecologice și productive pentru a asigura îmbunătățirea calității vieții pentru toți cetățenii europeni.
Printre alte programe și inițiative ale UE, Acordul recunoaște munca și implicarea URBACT în Agenda Urbană pentru procesul UE. Programul URBACT este, de asemenea, fără îndoială, unul dintre principalii parteneri care sprijină implementarea viitoare a Agendei Urbane pentru UE, cu principiile sale puternic aliniate cu aceasta.
Aducerea orașelor mici și mijlocii în prim plan
Bazându-se pe experiența locală, una dintre prioritățile Președinției Slovene a fost să evidențieze importanța orașelor mici și mijlocii, precum și a orașelor care se confruntă cu provocările zonelor defavorizate. După cum se precizează în Acordul de la Ljubljana, este în „interesul comun al tuturor cetățenilor să aducă infrastructura, serviciile accesibile și bunurile aproape de toată lumea”.
În ceea ce privește acțiunile, Acordul subliniază că orașele mici și mijlocii ar trebui să beneficieze de cât mai mult sprijin posibil pentru a se implica mai bine în Agenda Urbană pentru parteneriatele UE sau alte forme de cooperare, fie direct, fie prin intermediul asociațiilor naționale care reprezintă și guvernele regionale.
Unele dintre măsurile de sprijinire a implicării orașelor mici și mijlocii în Agenda Urbană pentru parteneriatele UE presupun ca partenerii de prima generație să fie mentori, formularea unor criterii de selecție motivaționale și întâlniri online pentru a spori accesibilitatea.
Acordul sugerează, de asemenea, că provocările cu care se confruntă orașele mici și mijlocii ar putea fi definite ca una dintre temele prioritare și abordate în mod specific de unul dintre viitoarele parteneriate tematice.
Agreând faptul că „o reprezentare echilibrată și competentă a autorităților urbane de toate dimensiunile trebuie asigurată pentru a ține seama de diversitatea bogată a țesăturii urbane și regionale din Europa”, selecția partenerilor care reprezintă autoritățile urbane se va baza acum pe o cerere deschisă pentru exprimare a interesului. De asemenea, activitatea parteneriatelor tematice va fi susținută de acum înainte de o evaluare ex-ante.
Noi teme pentru cooperarea cu mai multe părți interesate în Agenda Urbană
Reînnoind angajamentul de a sprijini implementarea Agendei Urbane pentru UE prin parteneriate tematice, acordul adaugă, de asemenea, următoarele teme la lista de priorități ale Agendei: orașe ale egalității; alimente; ecologizarea orașelor; și turismul durabil. Ecologizarea orașelor și turismul durabil vor începe să se formeze în 2022.
Tema prioritară Orașele egalității este sugerată să abordeze incluziunea socială ca o parte importantă a viziunii UE. Parteneriatul tematic ar trebui să abordeze inegalitățile „pe baza unor caracteristici precum gen, vârstă, dizabilitate, orientare și identitate sexuală, etnie, statut migrațional. Axele potențiale ale parteneriatului sunt educația, participarea pe piața muncii, furnizarea de servicii, siguranța, planificarea urbană și designul, inclusiv spațiile publice accesibile și sigure.”
Producția, distribuția și consumul de alimente nu sunt importante doar din punct de vedere economic, ci au și dimensiuni sociale și ecologice puternice. După cum se precizează în programul de lucru al UAEU, „Orașele sunt centrele de distribuție și consum de alimente, ceea ce face autoritățile locale actorii cheie în lanțul de aprovizionare cu alimente. Accentul s-ar putea pune pe reziliența și durabilitatea alimentelor, producția echitabilă și durabilă, legăturile urban-rural, lanțurile locale de aprovizionare cu alimente, achizițiile inovatoare, sănătatea și hrana de calitate”.
Orașele „se confruntă cu inundații frecvente, secetă, valuri de căldură, ploi intense și alte pericole legate de climă și suferă o poluare crescută a aerului, deficit de apă și o insecuritate alimentară în creștere”. Prin urmare, parteneriatul Greening Cities s-ar putea concentra pe „pădurile urbane și dezvoltarea spațiului verde; asigurarea stocării și sechestrării carbonului; reducerea poluării aerului; apa purificatoare; stoparea pierderii biodiversităţii; îmbunătățirea sănătății fizice și psihice a cetățenilor”.
Având în vedere sectorul turistic, multe orașe suferă de „consecințe negative asupra calității vieții”. Parteneriatul pentru Turism Durabil s-ar putea concentra pe „provocările turismului nereglementat și de calitate scăzută, rezistența și durabilitatea turismului, impactul asupra comunității și asupra calității vieții, locuințe, digitalizarea sectorului și utilizarea datelor, noile cerințe legate de Covid-19. pandemie și revitalizarea centrelor orașelor”.
Ce înseamnă pentru programul URBACT?
Din perspectiva documentelor recente, precum noua Cartă de la Leipzig, Agenda teritorială, precum și această ultimă completare – Acordul de la Ljubljana, Programul URBACT se dovedește din nou a fi în fruntea politicii urbane. Programul a abordat provocările evidențiate în documente deja în perioada de programare anterioară și s-a adaptat la noile priorități pe parcurs.
Cele mai multe dintre temele prioritare pentru următoarea generație de parteneriate au fost discutate și cercetate amănunțit fie de rețelele URBACT, fie de fluxurile de lucru transversale. Prin urmare, ne putem aștepta ca orașele URBACT, precum și programul în sine să joace un rol important în noile parteneriate, de la nominalizarea partenerilor până la contribuția cu experiență și cunoștințe.
De asemenea, este important pentru URBACT ca orașele mici și mijlocii să fie prezentate ca o prioritate, deoarece programul și-a concentrat sprijinul pe acest tip de unități administrative.
Lectură suplimentară:
• Acordul de la Ljubljana (link extern) și Programul de lucru multianual pentru Agenda Urbană pentru UE – următoarea generație (link extern)
• Cea mai recentă lucrare a URBACT privind Orașele promotoare ale egalității de gen, alimente și turism durabil
• Contribuția URBACT la Carta de la Leipzig
Fotografiile de la adoptarea Acordului de la Ljubljana sunt prin amabilitatea Ministerului Mediului și Amenajării Teritoriului Sloven (link extern).
Autor: petraockerl
Submitted by Irina Panait on