You are here

6 recomandări pentru orașele care doresc să se alăture unei Rețele de Transfer URBACT

Edited on

18 December 2017
Read time: 6 minutes

Apelul pentru formarea  Rețelelor de Transfer URBACT este deschis până la 10 ianuarie 2018. Obiectivul acestor rețele este adaptarea și transferul Bunelor Practici URBACT către alte municipalități care întâmpină provocări asemănătoare, dar care au mai puțină experiență.

Pot surveni unele întrebări în cazul orașului care dorește să se înscrie în această competiție: Ce câștigă orașul de Bună Practică din schimbul de cunoștințe? Ce se întâmplă dacă diferă contextul politic și cultural al orașului? Ce capcane ar trebui evitate în momentul adoptării unei bune practici în propriul oraș?

Pentru a găsi răspunsuri, nu este necesar să căutați foarte departe, pentru că există suficientă experiență în cadrul URBACT.

TUTUR a fost o rețea de transfer URBACT pilot, axată pe utilizarea temporară a spațiilor vacante, înființată pentru a "testa" abordarea transferului de la un oraș la altul. Lansată în 2014, timp de 15 luni, rețeaua a avut trei parteneri: Roma (IT), Alba Iulia (RO) – ca orașe de transfer"; și Bremen (DE) – ca oraș de Bună Practică".

Câteva elemente importante legate de TUTUR:

Bremen: Orașul de Bună Practică ce a învățat de la Orașele de Transfer

Oliver Hasemann, urbanist, co-fondator al companiei de dezvoltare urbană AAA Ltd, lucrează pentru ZwischenZeitZentrale (ZZZ), care, în traducere aproximativă înseamnă Agenție de Perioadă Interimară. Începând cu anul 2012, Hasemann, împreună cu arhitectul și colegul său, Daniel Schnier, au condus agenția ZZZ în numele orașului Bremen. ZZZ este un proiect public, condus de AAA în calitate de contractor extern. Cei din AAA au realizat multiple proiecte de uz temporar de-a lungul ultimilor 10 ani. Ei au fost selectați de către oraș pentru că sunt în strânsa legătură cu utilizatorii, înțelegând totodată nevoile și constrângerile administrației publice. Scopul ZZZ este acela de a readuce la viață clădirile și zonele neutilizate, aflate atât pe domeniul public, cât și pe cel privat, prin înființarea posibilității de utilizare temporară a acelor locuri și, prin urmare, prin îmbunătățirea bunurilor imobile și a regiunilor înconjurătoare. Conceptul funcționează pe principiul spațiului ieftin pentru utilizare temporară, creându-se astfel condițiile ideale pentru întreprinderile mici, start-up-uri, inițiative și asociații.

Pentru agenția ZZZ, ingredientele esențiale pentru o utilizare temporară reușită sunt reprezentate de utilizatorii inventivi cu idei convingătoare, pe de o parte, și de proprietarii receptivi ai clădirilor și terenurilor vacante, pe de altă parte. În acest proces, ZZZ joacă un rol intermediar: membrii acesteia caută proprietăți potrivite, consultă proprietarii și dezvoltă proiecte de utilizare temporară. De asemenea, ZZZ propune idei pentru spațiile vacante și ajută utilizatorii să-și pună în aplicare proiectele pe o proprietate potrivită. În acest fel, creează situații reciproc avantajoase pentru toate părțile interesate.

În 2014, când orașul Bremen a decis să participe la TUTUR ca oraș de Bună Practică, ZZZ obținuse deja susținerea stakeholderilor, cum ar fi reprezentanții diferitelor departamente ale autorității locale, dar și a locuitorilor ai regiunii. Aceștia implementaseră deja o varietate de proiecte de utilizare temporară într-o zonă portuară din Bremen cu locații de fabrici vacante imense și foste zone de manevră, inclusiv evenimente deosebite derulate pe timpul verii, precum și practici culturale și sociale continue în diferite zone, cum ar fi foste clădiri de birouri, spitale sau incinte ale fabricilor.

Prin schimburile acestora cu Orașele de Transfer, au obținut o serie de noi perspective  despre modul în care, de exemplu, se poate asocia utilizarea spațiilor vacante cu șomajul în rândul tinerilor sau cu integrarea migranților și a refugiaților - subiecte care, acum, cu cinci ani mai târziu, sunt pe aceeași ordine de zi a orașului Bremen și agenției ZZZ. Scopul este de a face disponibile mai mult proiectele de utilizare temporară pentru aceste grupuri din oraș și de a dezvolta instrumente adecvate pentru a le transmite și pentru a le oferi un spațiu accesibil. În ultimii doi ani, ZZZ a colaborat cu mai multe ONG-uri pentru a găsi o modalitate adecvată de a face acest lucru și a participat la șapte ateliere de lucru în cadrul proiectului URBACT III REFILL.

Roma: Un Oraș de Transfer din care lipsesc cadrele de reglementare

Orașul Roma a avut un interes sporit pentru subiectul utilizării temporare. Capitala italiană deține multe proprietăți, inclusiv terenuri agricole, clădiri și spații deschise. În 2014, multe dintre acestea au fost utilizate parțial sau deloc, situație care s-ar fi putut prelungi în timp în așteptarea identificării unor noi scopuri adecvate și a punerii în aplicare a resurselor financiare necesare pentru renovări. Spațiile abandonate sau utilizate în mod necorespunzător au reprezentat o mare pierdere pentru comunitățile locale, în parte pentru că locul liber are un efect negativ asupra zonelor înconjurătoare. Experimentarea utilizării temporare în cadrul programului TUTUR a permis orașului să-și deschidă proprietățile spre noi întrebuințări, implicând în același timp și locuitorii.

„Deși practicile civice spontane au avut loc în spațiile aflate în domeniul public din Roma, nu am avut nici un cadru de reglementare pentru astfel de acțiuni. Prin urmare, politicile în vigoare din Bremen și modul în care acestea permit să aibă loc excepții atunci când este nevoie, au fost o mare lecție pentru noi. De fapt, Roma este reglementată într-un mod mai rigid decât Bremen în privința achizițiilor publice, securității și urbanismului. Într-un context de utilizare temporară, în Bremen a fost posibilă atribuirea proprietăților publice direct către părțile interesate locale fără concurență publică, chiar și în cazurile în care clădirile nu respectau pe deplin toate reglementările privind incendiile și securitatea. Acest lucru nu ar fi fost posibil în Roma, deoarece, conform politicii existente, utilizările temporare ar fi trebuit să respecte întocmai reglementările, ceea ce afectează în mare măsură angajamentul economic și responsabilitatea pe termen îndelungat a utilizatorilor”, spune Daniela Patti, coordonator al rețelei TUTUR pentru Romei. În cadrul TUTUR, orașul Roma, a inițiat activități cu locuitorii zonei din vecinătatea Pieței Viale Adriatico, a reușitt utilizarea temporară a fostului Viaduct Presidenti sub forma unui drum pentru biciclete și a unui centru comunitar, și a relansat folosirea școlii de teatru Don Bosco anterior abandonate. L-au inaugurat ca pe un spațiu public cu ateliere de ciclism, loc de joacă și un laborator pentru cetățeni. Utilizarea temporară a reprezentat pregătirea pentru transformarea viaductului abandonat într-o pistă de biciclete.

6 sfaturi utile din partea TUTUR

Oliver Hasemann, din partea orașului hanseatic german Bremen și Daniela Patti, din partea Romei, împărtășesc experiențele lor din cadrul TUTUR - oferind câteva sfaturi care vor ajuta orașele să profite din plin de Rețelele de Transfer URBACT în viitor.

1) „Orașul de Bună Practică: Nu vă considerați ca fiind doar un instructor... găsiți și un alt scop în cadrul rețelei: fiți direcți cu administrația locală pentru a o atrage de partea dumneavoastră”

„Când ne-am alăturat programului TUTUR ca oraș de Bună Practică, am fost foarte curioși în legătură cu modul în care merg lucrurile privind utilizarea temporară în alte orașe europene”, spune Hasemann. Pe lângă împărtășirea cu alte orașe a propriilor experiențe pozitive, Hasemann subliniază faptul că este, de asemenea, foarte important ca Orașele de Bună Practică URBACT să găsească o altă activitate concretă în cadrul rețelei de transfer, în afară de rolul de "instruire" deținut de Orașele de Transfer.

În cazul Bremenului, acest lucru a însemnat că TUTUR le-a dat posibilitatea de a experimenta noi forme de utilizare temporară, cum ar fi tururi în cartierele orașului sub îndrumarea un ghid. Artiști profesioniști au participat la aceste tururi, făcându-le mai plăcute și mai concentrate pentru viziunea participanților. În cartierul Hemelingen din orașului Bremen, un cartier industrial istoric din Bremen, care a suferit transformări în procesele de lucru și se confruntă cu probleme sociale semnificative (șomaj, sărăcie în rândul tinerilor), multe spații libere cu caracteristici diferite (de la magazine goale, la terenuri industriale abandonate, până la zonele industriale goale) au fost aduse la viață printr-o rețea locală de organisme publice, părți interesate din sectorul privat și ONG-uri.

2) „Fii direct cu administrația locală pentru a o atrage de partea ta”

Titlul de Bună Practică URBACT poate fi un argument destul de puternic pentru orașe pentru a-și convinge administrația și reprezentanții locali cu privire la beneficiul transferului de experiență URBACT.

Cu toate acestea, Oliver Hasemann oferă și o altă abordare: „Schimbul transnațional și obținerea de noi surse de inspirație sunt destul de abstracte pentru mulți reprezentanți locali. Este mai ușor să îi atragi de partea ta spunând așa: în cadrul acestui proiect, vom implementa și evalua acțiunea concretă X în cartierul orașului nostru”.

3) „Este nevoie de o translatare politică și culturală”

„Deși contextele Romei și Bremenului sunt extrem de diferite, am învățat multe despre utilizarea temporară și despre colaborarea cu societatea civilă”, spune Daniela Patti. În ochii Romei, Bremenul a avut un sistem foarte inovator în privința transmiterii utilizării temporare: colaborarea orașului cu alte părți interesate la nivel regional și național a permis alocarea fondurilor și identificarea zonelor de intervenție prioritare unde Agenția ZZZ ar putea face legătura între utilizatori și spațiile neutilizate. Daniela adaugă că buna practică din Bremen a reprezentat o sursă de inspirație valoroasă pentru activitatea din Roma - însă cadrul politic necesar pentru a face posibil acest lucru la nivel local în contextul din Roma trebuia să fie unul complet diferit.

Convingerea ei este că „este imposibil să copiezi elemente de la un oraș la altul, trebuie să existe o translatare politică și culturală. La Roma, am realizat că elaborarea unei alte politici pentru a reglementa proprietăților publice vacante, de această dată în ceea ce privește utilizarea temporară, ar fi fost contraproductivă, deoarece aveam deja cinci politici care afectau într-un fel sau altul alocarea spațiilor verzi publice sau a clădirilor. În schimb, am folosit oportunitatea de a informa mai bine părțile interesate cu privire la cadrul legal existent, prin intermediul unui ghid, a materialelor online și a seminariilor. În același timp, am contribuit la elaborarea unei nou reglementări privind patrimoniul comun pentru întreaga administrație, care nu a fost implementată încă din cauza schimbărilor politice din Consiliul Local”.

4) „Dezvăluiți mecanismele de culise ale bunei practici”

„Este important să înțelegem Buna Practică și din perspectiva mecanismelor de culise, deoarece acelea sunt de multe ori esențiale pentru transfer. Dificultatea în a transfera o practică de la un context la altul constă în conștientizarea condițiilor specificei care afectează funcționarea în contextul local. În afară de diferențele culturale generale, adesea pot exista politici sau proceduri în vigoare care să afecteze în mod indirect succesul unui transfer”, spune Daniela Patti.

În cazul Bremen, modelul de guvernanță este esențial pentru buna funcționare”. De fapt, practica de utilizare temporară din Bremen beneficiază de strânsa colaborare și sprijinul financiar din partea diferitelor departamente și niveluri guvernamentale. În plus, flexibilitatea orașului în aplicarea politicilor asupra clădirilor utilizate în mod temporar nu este comună pentru toate orașele din Europa, de exemplu în ceea ce privește securitatea sau sănătatea. Un alt aspect important îl reprezintă rolul intermediar pe care îl joacă agenția ZZZ între administrația publică și utilizatori, ceea ce garantează accesul comunității locale inventive la aceste spații. În multe alte orașe din Europa, acest lucru ar trebui să se întâmple prin proceduri de achiziții publice și nu prin atribuire directă, ca în cazul Bremenului.

5) „Alegeți parteneri cu o situație comparabilă”

În ceea ce privește dimensiunea partenerilor, URBACT nu impune restricții. Cu toate acestea, pentru o soluție satisfăcătoare de care să beneficieze toate părțile implicate, este avantajos ca partenerii să împărtășească situații similare. „Cu cel de-al treilea partener TUTUR, Alba Iulia, a avut loc un schimb eficient privind aspectele de organizare și cadrul legal. Cu toate acestea, provocările dintr-un oraș mic sunt complet diferite decât cele dintr-o capitală ca Roma sau dintr-un oraș-stat ca Bremen. Orașele ar trebui să țină seama de aspectul comparabilității atunci când caută parteneri de rețea", sfătuiește Oliver Hasemann în baza experienței sale.

6) „Obțineți susținerea colegilor și a părților interesate de la nivel local”

Implicarea părților interesate în proiectele de dezvoltare urbană reprezintă o „mantră” esențială a programului URBACT. Daniela Patti poate confirma această premisă: aceasta recomandă cu tărie orașelor URBACT care fac parte din rețelele de transfer să obțină susținerea părților interesate de la nivel local – „inclusiv a celor imprevizibile și dificile!

Pe lângă aceasta, colegii din alte departamente trebuie să fie implicați: „Ei sunt esențiali pentru strategie, vă vor ajuta să identificați provocările și posibilitățile de a implementa buna practică în contextul dumneavoastră local”, spune ea.

După procesul de transfer

Hasemann și Patti sunt de acord că orașele lor au beneficiat de experiența de transfer. „TUTUR ne-a permis să începem un program-pilot privind utilizarea temporară într-una din regiunile Romei, reactivând unele spații împreună cu locuitorii din zonă și să dezvoltăm recomandări politice pentru reglementarea orașului privind Patrimoniul comun, deși, din păcate, acest lucru nu a fost aprobat încă, în consecința schimbărilor politice”, spune Patti. La rândul său, Bremen a câștigat ocazia de a da o formă mai concretă demersului lor de utilizare temporară prin implementarea mai multor proiecte noi în regiunea orașului Hemelingen, cum ar fi WURST CASE într-o fabrică veche de prelucrare a cărnii, sau a proiectului bay-WATCH, dezvoltat pe un teren industrial abandonat pe malul râului din Hemelingen. În plus, finanțarea pentru agenția ZZZ a fost prelungită până în 2020. Unele dintre ideile dobândite în timpul proiectului TUTUR constituie acum accentul principal al activității de astăzi, concentrându-se asupra legăturilor dintre utilizarea temporară și integrarea migranților.

Mai multe informații despre: 

TUTUR
ZZZ
Bunele Practici URBACT 
Apelul pentru Rețele de Transfer (termen de depunere a aplicațiilor: 10 Ianuarie 2018)
Lecții învățate în urma Rețelelor de Transfer pilot

Articol de Heike Mages, 25 Octombrie, 2017