You are here

6 oraşe cu poveşti care ne inspira

Edited on

26 July 2019
Read time: 2 minutes

Căutați o doză rapidă de inspirație urbană? De la Helsinki (FI) până la Belgrad (RS), Vancouver (CA) până la Cape Town (ZA), vă oferim o poveste despre orașele pline de idei, imagini și atitudine orientată către schimbare!

1. Inegalitatea urbană în imagini

Aceste fotografii aeriene ale lui Johnny Miller oferă un memento vizibil și puternic al diviziunilor economice, sociale și fizice dintre vecinii aceluiași oraș. Pe site-ul său, ,,Scenarii Inegale", Miller scrie: Dacă imaginile provoacă sentimente de teamă, disperare sau o realizare neliniștită a complicității - e bine. Așa trebuie să fie.

National Geographic publică 10 fotografii care produc un puternic impact emoțional. Doriți să vizualizați inegalitatea? Vizualizați orașele de sus!

2. Acceptare sau interdicţie: modul în care orașele abordează trotinetele electrice

Vedeți trotinetele electrice ca pe ceva periculos sau ca pe un bilet de bun venit către libertate?

În ziarul ,,The Guardian”, Laura Laker spune că această tactică ,,întâi ajungi, iar după ceri" a companiilor de închiriere a trotinetelor a supărat orașe din întreaga lume - dar tehnicienii și autoritățile orașului găsesc soluții. Vă invit într-un tur ciudat unde veți vedea diferitele moduri prin care orașele se adaptează la Lime, Bird și rivalii lor.

3. Soluția radicală a capitalei Finlandei, Helsinki, la problema persoanelor fără adăpost:

Finlanda este singura țară din UE unde lipsesc persoanele fără adăpost. Jon Henley de la ,,The Guardian” investighează: ,,Secretul? Acordarea de locuințe oamenilor de îndată ce au nevoie de ele – necondiționat”. O prezentare detaliată a proiectului ,,O locuință înainte de toate" și cum a luat ființă.

(Dacă vi se pare interesant, consultați și articolul URBACT despre rolul orașelor în demersul împotriva problemei persoanelor fără adăpost- mai multe de la URBACT)

4. "Chiar și orașul are un termen de valabilitate"

Această scurtă prezentare evidențiază doar un caz "CityChangers" din multele exemple inspirație, pe care Conferința Globală ,,VIITORUL URBAN" le definește drept ,,oameni pasionați care conduc schimbarea spre orașe mai viabile". Fostul arhitect şef al Vancouver, Brent Toderian, motivează orașele să se ocupe de atitudinea nu putem face asta. El spune: Vă puteți transforma orașul rapid și temporar,  cu o schimbare efectivă ce aduce beneficii tuturor. Pe măsură ce construim orașul pe care îl vom avea 100 de ani sau mai mult, trebuie să construim orașul pe care îl avem pentru ca în următoarele șase luni să fie un oraș de tip SMART și, de asemenea, mai creativ, învățând întotdeauna atât din ceea ce funcționează, cât și din ce nu funcționează.

5. Aglomeratele orașe turistice din America de Nord nu știu când să oprească auto-promovarea

Din orașul Vancouver, oraș aflat acum la o "capacitate turistică de 95%", Molly Mccluskey oferă o perspectivă interesantă din nordul Americii asupra unei întrebări pe care multe orașe europene o abordează de ani de zile: laturile negative ale turismului.

6. 5 centre culturale impresionante

Cele mai surprinzătoare, artistice și aglomerate locuri de pe planetă nu sunt cele la care vă așteptați - titlu din BBC Culture, Libby Banks ne invită în stilul ei autentic să descoperim cinci orașe cu scene artistice înfloritoare și să explorăm ce este de fapt un centru cultural.

***

Traducere după Amy Labarrière, 18 iulie, 2019