You are here

5η Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων-222 προτάσεις έργων έχουν παραληφθεί για τις Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (Urban Innovative Actions-UIA).

Edited on

23 December 2019
Read time: 1 minute
Στις 12 Δεκεμβρίου 2019, 222 αιτήσεις υποβλήθηκαν με επιτυχία στις Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (Urban Innovative Actions-UIA). Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στατιστικά της 5ης Πρόσκλησης και η εικόνα από ποια κράτη-μέλη προήλθαν οι περισσότερες εξ αυτών, τα πιο δημοφιλή θέματα, τον τύπο και το μέγεθος των αστικών αρχών και των εταίρων παράδοσης που εμπλέκονται καθώς και για το μέγεθος των εταιρικών σχέσεων.

Ισχυρό και ανανεωμένο ενδιαφέρον από ολόκληρη την ΕΕ

Η πρωτοβουλία για τις Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (UIA)  έλαβε αιτήσεις από 23 κράτη-μέλη. Σε σύγκριση με την 4η Πρόσκληση, η Κύπρος και η Εσθονία επιστρέφουν στο UIA (η τελευταία υποβολή της Εσθονίας ήταν στην 1η Πρόσκληση, ενώ η τελευταία υποβολή της Κύπρου ήταν στην 3η Πρόσκληση). Όπως και στις τρεις πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, η Ιταλία και η Ισπανία διακρίνονται όσον αφορά στο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν για την παρούσα πρόσκληση, με το 41% του συνολικού αριθμού αιτήσεων να προέρχεται από αυτές τις χώρες. Ακολουθεί η Ελλάδα με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό υποβληθεισών αιτήσεων (20), ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (15).

 

https://www.uia-initiative.eu/sites/default/files/1_3.png
 


Ειδικότερα, η Ελλάδα καταγράφει αύξηση + 3,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μέσο όρο της.

https://www.uia-initiative.eu/sites/default/files/2_0.png
Συνολικά, οι μεσογειακές χώρες είναι αυτές που εκπροσωπούνται καλύτερα στην Πρόσκληση 5 (που αντιπροσωπεύουν το 57% του συνολικού αριθμού αιτήσεων), με τις αστικές αρχές της Κεντρικής Ευρώπης, κυρίως την Ουγγαρία, το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες, να διατηρούν τα προηγούμενα ποσοστά τους. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ των 13 (που προστέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2004) είδαν τη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία UIA να αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν. Οι αιτήσεις από την Ρουμανία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Σλοβακία αντιπροσώπευαν το 17% όλων των υποβληθεισών αιτήσεων (έναντι 11,6% κατά μέσο όρο για όλες τις προηγούμενες Προτάσεις).


 

 

 

 

 

Όλες οι τέσσερις θεματικές ενότητες τέθηκαν επί τάπητος

Οι τέσσερις θεματικές ενότητες της Πρόσκλησης δεν έτυχαν του ίδιου ενδιαφέροντος από τους αιτούντες. Η θεματική ενότητα Πολιτισμός και η Πολιτιστική Κληρονομιά έχει προσελκύσει τον εντυπωσιακό αριθμό των 105 αιτήσεων, σχεδόν το 50% των συνολικών υποβολών. Η Κυκλική οικονομία και η Ποιότητα του Αέρα έχουν προσελκύσει ομοιόμορφο αριθμό αιτήσεων, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι αποτελούν θέματα μείζονος σημασίας για τις αστικές αρχές σε ολόκληρη την ΕΕ, με 54 και 46 αιτήσεις αντίστοιχα (24% και 21% του συνολικού αριθμού αιτήσεων). Στην τρέχουσα πρόσκληση καταλαμβάνουν την 2η και η 3η θέση στις θεματικές ενότητες αυτής της Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων. Η Δημογραφική Αλλαγή προσέλκυσε τις λιγότερες αιτήσεις: συγκεκριμένα, μόλις 17 πόλεις υπέβαλαν αίτηση για αυτό το θέμα (ήτοι, το 7% του συνόλου).

 

https://www.uia-initiative.eu/sites/default/files/3_1.png

 

 

Γεωγραφικές τάσεις για διάφορα θέματα

Ο Πολιτισμός και η Πολιτιστική Κληρονομιά έχουν μία ευρύτητα στην χωρική εξάπλωση μεταξύ των αιτούντων, με αστικές αρχές από 21 διαφορετικά κράτη-μέλη υποβάλλουν αίτηση για το θέμα αυτό. Οι πόλεις από τη Νότια και Ανατολική Ευρώπη έχουν δείξει σαφές ενδιαφέρον στην επεξεργασία καινοτόμων λύσεων για τον πολιτισμό, ενώ οι περισσότερες από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του θέματος αυτού προέρχονται από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα (καταλαμβάνοντας το 50% όλων των προτάσεων) με προτάσεις από πόλεις της Ουγγαρίας (7) και  της Γαλλίας (7) να ακολουθούν. Η Αυστρία και η Κύπρος έχουν υποβάλλει σε αυτή τη θεματική ενότητα την μία και μοναδική τους πρόταση.

 

Κατά παρόμοιο τρόπο, το θέμα της κυκλικής οικονομίας προσέλκυσε το ενδιαφέρον των αστικών αρχών 17 κρατών-μελών. Η χωρική διαίρεση [ΔΓ1] είναι αρκετά παρόμοια σε αυτό το θέμα, με τις ισπανικές πόλεις να πρωτοπορούν, αντιπροσωπεύοντας το 20% των υποβληθεισών αιτήσεων, την  Ελλάδα, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες να ακολουθούν. Συνολικά, το 55% όλων των προτάσεων για το θέμα αυτό προέρχεται από ένα από αυτά τα τέσσερα κράτη μέλη.

 

Η ποιότητα του αέρα έχει λάβει αιτήσεις από 14 κράτη-μέλη. Εκτός της Ιταλίας (16 αιτήσεις συνολικά) και της Ισπανίας (συνολικά 8 αιτήσεις), η ενότητα αυτή δεν έχει προσελκύσει περισσότερες από 3 αιτήσεις από οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα 12 κράτη-μέλη. Είναι ενδιαφέρον ότι η Βουλγαρία είχε 2 από τις 3 υποψηφιότητές της σε αυτή τη θεματική.

 

Οι δημογραφικές αλλαγές τράβηξαν το ενδιαφέρον 9 κρατών - μελών. Το 40% του συνολικού αριθμού αιτήσεων της Λεττονίας έχει υποβληθεί σε αυτή τη θεματική ενότητα. Η Εσθονία, η Κροατία και η Φινλανδία είναι οι άλλες χώρες που ενδιαφέρθηκαν για την θεματική της δημογραφικής αλλαγής.


 

https://www.uia-initiative.eu/sites/default/files/5.png


 

Αντιπροσώπευση του πλήρες φάσματος του μεγέθους των αστικών αρχών της ΕΕ 
Πάνω από 320 αστικές αρχές συμμετέχουν στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της 5ης Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων και αντιπροσωπεύουν περίπου 195 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες (το 25% του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης). Το μέγεθος και η κατανομή των αστικών αρχών που υποβάλλουν αίτηση για την 5η Πρόσκληση δεν είναι παρόμοια με τις προηγούμενες Προσκλήσεις. Το βασικό κοινό (48%) παραμένουν οι πόλεις μεταξύ 50.000 και 250.000 κατοίκων, γεγονός που ευθυγραμμίζεται με τον μέσο ευρωπαϊκό αστικό ιστό. Ωστόσο, μόνο το 18% των αιτούντων αστικών αρχών είναι πόλεις με λιγότερους από 50.000 κατοίκους (έναντι 26% στην προηγούμενη Πρόσκληση) - και επομένως επέλεξαν να υποβάλλουν κοινή προσφορά με άλλους δήμους - ενώ το 34% των αιτούντων είναι μεγάλες πόλεις άνω των 250.000 κατοίκων (έναντι 21% στην προηγούμενη Πρόσκληση). Ειδικότερα, οι πόλεις άνω του ενός εκατομμυρίου κατοίκων αύξησαν σημαντικά το ενδιαφέρον τους (13% στην 5η Πρόσκληση  έναντι 6% στην 4η Πρόσκληση).

 

Αίτημα του Εδαφικού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

Παρόλο που για τα έργα μπορούν να ζητήσουν προϋπολογισμό ύψους έως 5 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΤΠΑ, κατά μέσο όρο, οι αιτήσεις υποψηφιότητας της 5ης  Πρόσκλησης απαιτούν περίπου 3,7 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΤΠΑ (ελαφρώς χαμηλότερη από την 4η Πρόσκληση). Η μεγαλύτερη συνεισφορά του ΕΤΠΑ ανέρχεται σε 5 εκατ. Ευρώ, ενώ η μικρότερη είναι 0,9 εκατ. €.

 

Επόμενα βήματα και Χρονοδιάγραμμα

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, η Μόνιμη Γενική Γραμματεία της πρωτοβουλίας UIA θα προχωρήσει τώρα στον έλεγχο της επιλογής των υποβληθεισών προτάσεων, μια διαδικασία η οποία αναμένεται να λήξει έως τις 31 Ιανουαρίου. Για τις προτάσεις που θα επιλεγούν θα γίνει σχετική ενημέρωση ότι έχουν επιλεχθεί να συμμετάσχουν στη στρατηγική φάση αξιολόγησης, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου. Μετά από αυτό, θα γίνει ενημέρωσή  των εγκεκριμένων προτάσεων για την είσοδο τους στη φάση της λειτουργικής αξιολόγησης, η οποία θα λήξει στις 30 Ιουνίου. Όλες οι προτάσεις που έφτασαν σε αυτή τη φάση θα ενημερωθούν για το τελικό αποτέλεσμα.