You are here

3η συνάντηση του δικτύου Refill

Edited on

21 February 2017
Read time: 1 minute

Μια διαφορετική συνάντηση με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και ακόμη 17 φορέων της Αθήνας με θέμα τη χρήση εκ νέου κενών κτιρίων στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στο νέο χώρο της Αγοράς της Κυψέλης. Την συνάντηση διοργάνωσε η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (Ε.Α.Τ.Α.), εταίρος του προγράμματος, Refill “Reuse of vacant spaces as driving force for innovation on local level”, URBACT III και η τοπική ομάδα στήριξης του έργου.

REFILL logo

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και στην ανάπτυξη στρατηγικών, που αξιοποιούν την προσωρινή χρήση κτηρίων ως εργαλείο αστικής αναγέννησης και οικονομικής ανάπτυξης.

Επίσης, παράλληλος στόχος του έργου είναι να δημιουργηθούν κίνητρα συμμετοχής και συμβολής των δημιουργικών ομάδων των πολιτών στον δημόσιο διάλογο και στην ανάπτυξη των πόλεων.

Επίκεντρο της συζήτησης ήταν η παρουσίαση της ομάδας του Impact Hub, με το προτεινόμενο μοντέλο διαχείρισης της Αγοράς της Κυψέλης και η προσωρινή χρήση των κενών καταστημάτων στη στοά εμπόρων «Ίχνη Εμπορίου» στην οδό Βουλής και Λέκκα, από την αρχιτέκτονα - Urban designer, Κλέλια Θέρμου.

Συζητήθηκαν επίσης οι προκλήσεις, προοπτικές και καλές πρακτικές και παραδείγματα που υπάρχουν στην Αθήνα. Τη συζήτηση συντόνισε ο Συντονιστής της Τοπικής Ομάδας Στήριξης του έργου Βασίλης Σταμογιάννης και η Αντιδήμαρχος της Κοινωνίας των Πολιτών Αμαλία Ζέππου. Ο Διδάσκων στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παν. Θεσσαλίας / ΕΑΠ, Νικόλαος Καραχάλης προχώρησε σε μία πρώτη εισαγωγή των συμμετεχόντων στο πλαίσιο του έργου, στο Τοπικό Σχέδιο Δράσης καθώς και στο χρονοδιάγραμμα του, ενώ στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), του ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), των ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου), του ΥΠΕΝ (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), το Μουσείο Μπενάκη και πολλοί άλλοι.

Στο δίκτυο του Refill με Επικεφαλής Εταίρο την πόλη της Γάνδης, συμμετέχουν οι πόλεις: Αθήνα (Ελλάδα), Βρέμη (Γερμανία), Amersfoort (Ολλανδία), Ρίγα (Λετονία), Πόζναν (Πολωνία), Νάντη (Γαλλία), Οστράβα (Τσεχία), Ελσίνκι (Φιλανδία) και Cluj-Napoca (Ρουμανία). Μέσα στο πλαίσιο της επίτευξης του τοπικού σχεδίου δράσης για τα κενά κτήρια στην πόλη, θα πραγματοποιηθούν δέκα συναντήσεις εργασίας και τα συμπεράσματα τους θα ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο δράσης. Η συνάντηση αυτή ήταν η 3η κατά σειρά και αναμένεται η επόμενη να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο. Το έργο Refill συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «URBACT III» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ποσοστό 80% και 20% από εθνικούς πόρους.