10 δήμοι της Ευρώπης στην Αθήνα στο πλαίσιο του προγράμματος URBACT Refill
Edited on
02 March 2018
Read time: 1 minute
Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και αιρετοί εκπρόσωποι από τη Γάνδη, τη Ρίγα, τη Βρέμη, την Αθήνα, το Πόζναν, το Άμερσφοορτ, την Οστράβα, το Ελσίνκι, το Κλουζ και τη Νάντη, βρέθηκαν τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 στο Σεράφειο, το σύγχρονο κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας του δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του προγράμματος URBACT Refill. Θέμα συζήτησης: η προσωρινή επανάχρηση των κενών χώρων των πόλεων και η δημιουργική σύμπραξη των δήμων με την κοινωνία των πολιτών.
Παρουσιάζοντας το φάσμα των πρωτοβουλιών του δήμου Αθηναίων για την ενεργοποίηση των κενών χώρων και τη σχέση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα εγκαταλειμμένα κτίρια, η Αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας, κα Αμαλία Ζέπου, αναφέρθηκε στο πρωτότυπο, ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, συμμετοχικό μοντέλο που εφαρμόζεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, καθώς και σε ποικιλία δράσεων που προκύπτουν από τη συνεργασία του βραβευμένου συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων με τους ενεργούς πολίτες.
Το έργο Refill, από τον Οκτώβριο 2015, έχει συνδέσει δέκα ευρωπαϊκές πόλεις σε έναν διάλογο γύρω από τους κενούς χώρους, τις μεθόδους αξιοποίησής τους και τη σημασία της ανάπτυξης συνεργειών ανάμεσα στις δημοτικές αρχές και τους ενεργούς πολίτες. Αποστολή του προγράμματος URBACT είναι να ενεργοποιήσει τις πόλεις ώστε να συνεργαστούν και να αναπτύξουν ολοκληρωμένες λύσεις στις κοινές αστικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν, όπως η αστική φτώχεια, το προσφυγικό, η ανεργία.
Η κα Ζέπου στάθηκε και σε αλλά έργα, όπως τα Ίχνη Εμπορίου και η σύσταση της στέγης του συνΑθηνά, του αυτοδιαχειριζόμενου - από ομάδες πολιτών - χώρου του δήμου Αθηναίων στην πλατεία Βαρβακείου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην πρωτοβουλία του Δήμου « Curing the Limbo », που περιλαμβάνει ενεργοποίηση εγκαταλειμμένων κτηρίων με συνεργατικές δράσεις για την αντιμετώπιση της αδράνειας των προσφύγων. Η πρωτοβουλία τιμήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Urban Innovative Actions για την καινοτόμα προσέγγιση της και έχει κερδίσει χρηματοδότηση ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ.
Η Γάνδη, η πόλη-επικεφαλής εταίρος ετοιμάζεται σε ένα μήνα να φιλοξενήσει το τελικό συνέδριο με τα συμπεράσματα του έργου και εκπροσωπείται στη συνάντηση της Αθήνας από τον δήμαρχο, κ. Ντανιέλ Τερμόντ. Αντίστοιχα, οι αντιδήμαρχοι των υπόλοιπων πόλεων παρουσιάζουν τις δικές τους πρωτοβουλίες για ενεργοποίηση κενών κτιρίων με εφήμερες χρήσεις και τις καλές πρακτικές.
Submitted by mpapoutsi on