You are here

Το URBACT δημοσιεύει την έκθεση "Gender Equal Cities" για το 2022!

Edited on

05 July 2022
Read time: 3 minutes

Συστάσεις για τις πόλεις για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση της ισότητας των φύλων στις δημόσιες συγκοινωνίες, τον αστικό σχεδιασμό, τις θέσεις εργασίας και πολλά άλλα.

Τα θέματα που αφορούν στο φύλο αποτελούν παράγοντα ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ακμαζουσών πόλεων, ο οποίος περιλαμβάνει πολύ περισσότερα θέματα από ό,τι θα περίμενε κανείς. Είτε πρόκειται για την εξίσωση των όρων ανταγωνισμού στις δημόσιες συμβάσεις, είτε για τη μείωση των ανισοτήτων στην προσβασιμότητα στις δημόσιες συγκοινωνίες, είτε για την προώθηση της ισότητας των φύλων σε τομείς όπως τα STEM ή η εργασία φροντίδας, οι πόλεις έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τόσο στις δικές τους πολιτικές όσο και σε εκείνες που υποστηρίζουν τον ιδιωτικό και τον τρίτο τομέα.

Η τελευταία έκθεση του URBACT για τις Gender Equal Cities, που δημοσιεύθηκε στο URBACT City Festival 2022, μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για τις τοπικές αρχές σε ολόκληρη την ΕΕ να αξιοποιήσουν καλύτερα τη χρηματοδότηση και να αναπτύξουν πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες και οι άνδρες ταξιδεύουν, εργάζονται, παίζουν και ζουν στο αστικό περιβάλλον.

Ακολουθεί ενημέρωση από τη Mary Dellenbaugh-Losse, εμπειρογνώμονα του URBACT για την κοινωνική ένταξη, τη συμμετοχή στα κοινά και το φύλο, η οποία επιμελήθηκε την παραγωγή της έκθεσης μαζί με την Bianca Dreyer, εμπειρογνώμονα του URBACT για το φύλο και τη βιωσιμότητα.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/media/gec_employment-rate.jpg

Είναι ένα δροσερό ανοιξιάτικο απόγευμα στη Βιέννη. Αρκετοί ειδικοί σε θέματα φύλου είναι συγκεντρωμένοι γύρω από μια σελίδα flipchart που είναι τοποθετημένη σε ένα τραπέζι και που στην κορυφή έχει γραμμένη την ερώτηση "Ποιες ευκαιρίες βλέπετε για την επιτάχυνση της προόδου όσον αφορά την ισότητα των φύλων στις Ευρωπαϊκές πόλεις;". Ένας μακρύς κατάλογος λέξεων-κλειδιών που τεκμηριώνουν τη γόνιμη συνεδρίαση γεμίζει τη σελίδα: η βελτίωση των γνώσεων μεταξύ των υπευθύνων λήψης αποφάσεων, η μάθηση από καλές πρακτικές, η ανάπτυξη σχεδίων δράσης και η αντιμετώπιση των κενών μεταξύ των φύλων στην ηγεσία, την εκπροσώπηση και τη συμμετοχή, είναι μερικά από τα κυριότερα σημεία.

Ανταλλαγή πληροφοριών, ανάπτυξη ικανοτήτων, μάθηση από ομότιμους, συμμετοχή - όλες αυτές οι πτυχές αποτελούν το θεμέλιο του προγράμματος URBACT. Τα δίκτυα URBACT, όπως το GenderedLandscape, αντιμετωπίζουν ήδη πολλά από αυτά τα θέματα όσον αφορά στα φύλα, ανοίγοντας το δρόμο σε άλλες πόλεις να προσαρμόσουν και να υιοθετήσουν τις μεθόδους τους. Σε προγραμματικό επίπεδο, το URBACT εστιάζει σε αυτά τα θέματα από το 2018, όταν η πρώτη ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ισότητα των φύλων συναντήθηκε στη Βιέννη.

https://urbact.eu/sites/default/files/media/gec_vienna-1.jpg

GenderedLandscape network meeting in Vienna, 2022

Η πρώτη έκθεση για τις Gender Equal Cities προέκυψε από αυτή τη συνάντηση, καθώς και από μήνες έρευνας και συνεντεύξεων με περισσότερους από 15 δήμους στην Ευρώπη που αντιμετωπίζουν το ζήτημα του φύλου με νέους, εκπληκτικούς και καινοτόμους τρόπους. Η πρώτη στο είδος της, η έκθεση 2019 Gender Equal Cities report  κατέγραψε καλές πρακτικές σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και θεμάτων από πόλεις σε όλη την Ευρώπη που ενσωματώνουν την ισότητα των φύλων στις δημοτικές τους πολιτικές. Η έκθεση  Gender Equal Cities του 2022, η οποία κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα στο URBACT City Festival, επεκτείνει αυτό το έργο με νέες μελέτες περιπτώσεων, νέα κεφάλαια και νέα θέματα. Για να δώσει στις πόλεις ακόμη περισσότερα δεδομένα πάνω στα οποία θα δουλέψουν, η νέα έκθεση περιλαμβάνει επίσης πολλούς συνδέσμους, μεθόδους και σαφείς εκκλήσεις για δράση.

"Πολύ συχνά το φύλο θεωρείται κάτι "επιπλέον", κάτι που πρέπει να συζητηθεί ξεχωριστά από άλλα θέματα και αφού έχουν αντιμετωπιστεί τα "σημαντικά" θέματα. Αυτό που προσπαθούμε να περάσουμε στους αναγνώστες μας είναι ότι η ισότητα των φύλων δεν είναι ένα πρόσθετο δευτερεύον ζήτημα, αλλά από μόνο του ένας σημαντικός μοχλός αλλαγής", δήλωσε η Bianca Dreyer. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για αναδυόμενα, προσανατολισμένα στο μέλλον θέματα όπως η βιωσιμότητα, η διαχείριση έκτακτης ανάγκης και οι έξυπνες πόλεις, θέματα για τα οποία η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου ενέχει σημαντικές δυνατότητες και δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα.

Νέες προκλήσεις για την ισότητα των φύλων στην έκθεση του 2022

Στην ερώτηση "ποια είναι τα πιο σημαντικά θέματα του που αφορούν το μέλλον στον τομέα της ισότητας των φύλων;" οι εμπειρογνώμονες που συγκεντρώθηκαν στη Βιέννη απαρίθμησαν πολλά από τα νέα θέματα της έκθεσης του 2022 - που αφορούν σε άνδρες και αγόρια, στο κλίμα και στη βιωσιμότητα, στις ψηφιακές μεταβάσεις και στα δεδομένα - καθώς και θέματα που έχουν ήδη καταγραφεί στην έκθεση του 2019 - την πολιτική εκπροσώπηση των γυναικών, την ένταξη των προσφύγων και την εισοδηματική ισότητα.

https://urbact.eu/sites/default/files/media/gec_vienna-2.jpg

GenderedLandscape network meeting in Vienna, 2022

Οι συζητήσεις κατέστησαν σαφές ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να προωθηθεί η ισότητα των φύλων στις δημοτικές πολιτικές. Ο Ευρωπαϊκός δείκτης ισότητας των φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), το 2021, έδειξε μόνο οριακές βελτιώσεις στους δείκτες ισότητας των φύλων για την ΕΕ στο σύνολό της σε σύγκριση με τον δείκτη του 2019, και οι βαθμολογίες ορισμένων χωρών της ΕΕ στην πραγματικότητα μειώθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Μπόνους για τις πόλεις που λαμβάνουν υπόψη το φύλο

Ωστόσο, η συνεκτίμηση του φύλου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά και απροσδόκητα οφέλη από συνέργειες για τις πόλεις. Για παράδειγμα, η πόλη Umeå της Σουηδίας υπολόγισε ότι αν οι άνδρες χρησιμοποιούσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς τόσο συχνά όσο και οι γυναίκες, η πόλη θα επιτύγχανε σημαντικότερες μειώσεις CO2 από ό,τι με τη μετατροπή ολόκληρου του στόλου σε ηλεκτρικά λεωφορεία. Και το EIGE εκτιμά ότι η ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου στους προϋπολογισμούς και η ανάλυση των δημόσιων δαπανών για ακούσια ανισότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 6,1% έως 9,6% ή 1,95 έως 3,15 τρισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2050.

Το URBACT είναι υπερήφανο που υποστηρίζει αυτή την πρόοδο, τόσο μέσω της επικαιροποιημένης έκθεσης, όσο και μέσω της ανάπτυξης ικανοτήτων -για τις πόλεις του URBACT- σχετικά με το πώς να συμπεριλάβουν το φύλο ως βασικό στοιχείο στα ολοκληρωμένα σχέδια δράσης και στις συμμετοχικές διαδικασίες τους. Μέθοδοι από αυτό το νέο πρόγραμμα σπουδών θα είναι εγκαίρως διαθέσιμες στην Εργαλειοθήκη του URBACT πριν την επικείμενη έναρξη του URBACT IV. Επίσης οι εργασίες του προγράμματος για την ισότητα των φύλων θα αποτελέσουν κεντρικό θέμα στον επόμενο γύρο χρηματοδότησης.

Μάθετε περισσότερα για το URBACT και τις Gender Equal Cities

Παρακολουθήστε το έργο της ομάδας LinkedIn Gender Equal Cities  και τα tweets της με το hashtag #GenderEqualCities.