You are here

Το Εθνικό Σημείο Επαφής URBACT Ελλάδας – Κύπρου στις Διεθνείς Συναντήσεις των Δικτύων Μεταφοράς που μετέχουν Ελληνικές και Κυπριακές πόλεις

Edited on

20 September 2018
Read time: 2 minutes

Το Εθνικό Σημείο Επαφής URBACT Ελλάδας – Κύπρου παρευρέθηκε στις Διεθνείς Συναντήσεις των εταίρων των Δικτύων Μεταφοράς που ηγούνται ο Δήμος Πειραιά, Ελλάδα και ο Δήμος Αθηένου, Κύπρος.  Οι πόλεις ως Επικεφαλείς Εταίροι στα Δίκτυα Μεταφοράς URBACT θα μεταφέρουν και θα προσαρμόσουν την Καλή Πρακτική τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Διεθνής Συνάντηση των εταίρων του Δικτύου Μεταφοράς Καλής Πρακτικής URBACT για τον εθελοντισμό, με τίτλο «Πόλη Εθελοντισμού» πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αθηένου, στην Κύπρο στις 27 και 28 Αυγούστου. Ο Δήμος Αθηένου (http://www.athienou.org.cy/) συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος του Δικτύου Μεταφοράς «Πόλη Εθελοντισμού», με εταίρους την πόλη Capizzi της Σικελίας και την Kildare County Council της Ιρλανδίας από την Α’ φάση του δικτύου. Στη Β’ Φάση το δίκτυο θα επεκταθεί σε σύνολο 8 Ευρωπαϊκών πόλεων και πιο συγκεκριμένα τις πόλεις Ratlin της Πολωνίας, Altena της Γερμανίας, Altea της Ισπανίας, Arcos de Valdevez της Πορτογαλίας και Pregrada της Κροατίας, τις πόλεις στις οποίες θα μεταφερθεί η Καλή Πρακτική του Δήμου Αθηένου.

 

Στη συνάντηση παρέστησαν εκπρόσωποι του Δήμου Αθηένου, υπεύθυνοι του Προγράμματος URBACT από το Παρίσι, εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής του URBACT Ελλάδας και Κύπρου καθώς και εκπρόσωποι από τις ευρωπαϊκές πόλεις που μετέχουν στο Δίκτυο. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των τοπικών φορέων με εκπροσώπους από τις παραγωγικές μονάδες και τα πολιτιστικά κέντρα του δήμου καθώς και εκπροσώπους της θρησκευτικής κοινότητας και των διαφόρων συντεχνιών. 

 

Κατά την έναρξη της συνάντησης απηύθυνε χαιρετισμό ο κος Κυριάκος Καρεκλάς, Δήμαρχος Αθηένου που αναφέρθηκε στη συμμετοχή του δήμου ως Ευρωπαϊκή Πόλη Καλής Πρακτικής URBACT και εξέφρασε ευχαριστίες στην Εκπρόσωπο της Διαχειριστικής Αρχής του URBACT Ελλάδας και στέλεχος του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης Ελλάδος, κα Ματθίλδη Κωνσταντοπούλου και στην Εκπρόσωπο της Μονάδας των Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρου, κα Χριστίανα Σύζηνου για τη σημαντική συμβολή τους στο έργο του Δήμου. Η Εκπρόσωπος της Τεχνικής Γραμματείας του Προγράμματος URBACT, κα Adele Bucella, σημείωσε ότι το εν λόγω Δίκτυο έχει σημαντική δράση και κινητοποιεί ευαίσθητα και νευραλγικά κοινωνικά ζητήματα. Επίσης, τόνισε ότι η Γραμματεία του URBACT θα συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί στην επιτυχία του δικτυού καθ’ όλη την πορεία εργασιών του καθώς και στην πρόταση  για τη Β’ Φάση υλοποίησης του.   

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η διαδραστική συμμετοχή των παρευρισκόμενων στην αναγνώριση των θετικών στοιχείων της Καλής Πρακτικής ώστε να αποτελέσουν κίνητρο για τη μεταφορά της αλλά και των αδυναμιών που αντιμετωπίζουν οι πόλεις-εταίροι για τις οποίες χρειάζεται αρωγή και ενίσχυση από τους δυνατούς παίκτες του Δικτύου. Με αφορμή αυτή την «άσκηση» η Επικεφαλής Εμπειρογνώμονας του Δικτύου από την Πορτογαλία, κα Maria Joao, ανέπτυξε τη μεθοδολογία που απαιτείται για τη μεταφορά της Καλής Πρακτικής (transferability study), τα προαπαιτούμενα και τα παραδοτέα για την υποβολή της αίτησης του Δικτύου στη Β’ Φάση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα 4 Προγράμματα του ΣΚΕ Αθηένου, τα οποία δημιουργούν την Καλή Πρακτική του Δήμου για τον εθελοντισμό δηλαδή το Κωνσταντινελένειον Κέντρο Ενηλίκων, την Κλεάνθειο Κοινοτική Στέγη Ηλικιωμένων, τον Κοινοτικό Βρεφοκομικό Σταθμό και την Επιτροπή Πρόνοιας. Σκοπός του Δικτύου Μεταφοράς της Καλής Πρακτικής «Πόλη Εθελοντισμού» είναι η ανάδειξη του εθελοντισμού ώστε να προωθηθεί η κοινωνική ένταξη και συνοχή και η καταπολέμηση της φτώχειας.

 

https://pbs.twimg.com/media/Dio2EhjXsAA0sce.jpg

 

Η Διεθνής συνάντηση για το έργο BluAct (BLUegrowth cities in ACTion) στο οποίο ο Δήμος Πειραιά είναι ο επικεφαλής εταίρος, πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Αυγούστου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το έργο BluAct αφορά στη συγκρότηση ενός Πανευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων για τη μεταφορά του διαγωνισμού καινοτομίας BlueGrowth που υλοποιείται εδώ και χρόνια στην πόλη του Πειραιά. Μέσω του έργου BLUACT, o Δήμος Πειραιά απευθύνεται σε παράκτιες πόλεις ή και σε πόλεις λιμάνια, όπου η θαλάσσια οικονομία και η στήριξη της γαλάζιας επιχειρηματικότητας αποτελούν μοχλό βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Το BLUACT, εφαρμόζοντας τη συμμετοχική προσέγγιση, έχει ως στόχο τη μεταφορά, διεύρυνση και βελτίωση της σημερινής πρακτικής της Πρωτοβουλίας BlueGrowth, για την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε τομείς και κλάδους της γαλάζιας οικονομίας.

 

Κατά την έναρξη της συνάντησης, κος Πέτρος Κόκκαλης εκπροσωπώντας τον Δήμο Πειραιά - Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας, απηύθυνε χαιρετισμό στους προσκεκλημένους και στη συνέχεια παρουσίασε την πρωτοβουλία BlueGrowth και την προσπάθεια του προγράμματος URBACT για την ανάδειξη του Πειραιά ως πόλης πρότυπο για την ανάπτυξη νέων τομέων της γαλάζιας επιχειρηματικότητας.

Στη συνάντηση συμμετείχε η κα Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής η οποία τόνισε τη σοβαρή πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής για την προώθηση της γαλάζιας ανάπτυξης στον Πειραιά. Στη συνέχεια, ο κ. Χρήστος Οικονόμου, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας (DG MARE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέλυσε τις μελλοντικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Στρατηγική της Γαλάζιας Ανάπτυξης και ο κ. Σταύρος Καλόγνωμος, εκπρόσωπος της Διάσκεψης των Απομακρυσμένων και Θαλάσσιων Περιφερειών (Conference of Peripheral Maritime Regions) υπέδειξε δράσεις για την προώθηση των επενδύσεων στη Ναυτιλιακή Οικονομία.

Η κα Adele Bucella, υπεύθυνη των Δικτύων Μεταφοράς του Προγράμματος URBACT και η κα Clemetine Gravier, εκπρόσωπος του Προγράμματος URBACT που συγχρηματοδοτεί το έργο έδωσαν συμβουλές και κατευθυντήριες γραμμές στους Δήμαρχους και τους εκπρόσωπους των  πόλεων από την Πορτογαλία (Ματοσίνος), τη Βουλγαρία (Μπουργκάς), το Βέλγιο (Οστάνδη), τη Ρουμανία (Γαλάτι) και την Ισπανία (Ματαρό), οι οποίοι είναι μέλη του Δικτύου Μεταφοράς «BluAct».  Η κα Νατάσσα Ζαρκοπούλου, στέλεχος του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και εκπρόσωπος του Εθνικού Σημείου Επαφής URBACT Ελλάδας – Κύπρου και ο κ. Jims Sims, ειδικός εμπειρογνώμονας του Δικτύου συνέβαλλαν με τις γνώσεις τους και απήντησαν στις απορίες και στα ερωτήματα που τέθηκαν όσον αφορά την υλοποίηση του Δικτύου Μεταφοράς.

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού για την εξειδίκευση των δράσεων του έργου, υπό το πρίσμα της έγκρισης της χρηματοδότησης της Β’ φάσης του Δικτύου Μεταφοράς URBACT.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του δήμου Αθηένου http://www.athienou.org.cy/ καθώς και την ιστοσελίδα του έργου BluAct https://www.bluact.eu/ του δήμου Πειραιά.