Συνάντηση εργασίας Τοπικής Ομάδας Στήριξης Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του έργου RESILIENTEUROPE
Edited on
02 February 2017Η 2η συνάντηση της Ομάδας Τοπικής Υποστήριξης (Urbact Local Group-ULG) της πόλης των Ιωαννίνων στο πλαίσιο του δικτύου URBACT III – Ανθεκτική Ευρώπη (Resilient Europe), πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016 στο Κεντρικό Δημαρχείο της Πόλης.
Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει στο δίκτυο πόλεων «Resilient Europe» (http://urbact.eu/resilient-europe) του Προγράμματος URBACT III.Το δίκτυο των πόλεων με επικεφαλής τον Δήμο του Ρότερνταμ αποτελείται από τις ακόλουθες πόλεις:
- Γλασκώβη-Σκωτία
- Μπουργκάς-Βουλγαρία
- Μπρίστολ-Αγγλία
- Αμβέρσα-Βέλγιο
- Κατοβίστε-Πολωνία
- Ρώμη-Ιταλία
- Ποτέντζα- Ιταλία
- Μάλμε-Σουηδία
- Βέιλε-Δανία.
- Θεσσαλονίκη-Ελλάδα
- Ιωάννινα-Ελλάδα
Η έννοια της «αστικής ανθεκτικότητας», η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου αναφέρεται στη δυνατότητα μιας πόλης να επιβιώσει, να προσαρμοστεί και να αναπτυχθεί παρά τις όποιες χρόνιες πιέσεις και τις όποιες απρόσμενες κρίσεις μπορεί να δέχεται. Ενδεικτικά, ως «χρόνιες πιέσεις» μπορούν να θεωρηθούν οι εξής: «ανεργία, αστεγία, φτώχεια, απουσία κοινωνικής συνοχής, διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, κλιματική αλλαγή, ρατσισμός/ξενοφοβία/ναζισμός, μεταναστευτικό, έλλειψη κοινωνικών υποδομών και δομών, ελλιπής σχολική στέγη, έλλειψη μέσων μαζικής μετακίνησης, κυκλοφοριακό, κακή ατμοσφαιρική ποιότητα κ.τλ.
Ως «απρόσμενες κρίσεις» μπορούν να θεωρηθούν οι εξής :«σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, ένα ξαφνικό και πολύ έντονο μεταναστευτικό κύμα, μια ξηρασία» και άλλα σχετικά.
Υπό το πρίσμα των παραπάνω πιέσεων και με κοινό τόπο την αστική ανθεκτικότητα, η πόλη των Ιωαννίνων στοχεύει στη δημιουργία του Τοπικού Σχεδίου Δράσης (ΤΣΔ) για το «άνοιγμα» της πόλης στη Λίμνη Παμβώτιδα. Η Λίμνη των Ιωαννίνων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της πόλης και το σημαντικότερο περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, τουριστικό, οικονομικό και κοινωνικό ορόσημο. Στόχος της Ομάδας είναι η αναζωογόνηση του Παραλίμνιου Αστικού Μετώπου και ο σχεδιασμός δράσεων, ώστε οι πολίτες να ανακαλύψουν νέους τρόπους επικοινωνίας με το παραλίμνιο μέτωπο.
Η Τοπική Ομάδα Εργασίας έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί σε 3 επίπεδα. Στο 1ο επίπεδο λαμβάνουν χώρα οι εργασίες σε εσωτερικό επίπεδο Δήμου. Των εργασιών επιμελείται το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο κ. Θανάση Μανταλόβα, ενώ συμμετέχουν οι Διευθύνσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Πολεοδομίας Ιωαννίνων.
Στο 1ο επίπεδο, ο ρόλος των εσωτερικών εργασιών επικεντρώθηκε στις κύριες κατευθύνσεις που θα πρέπει να έχει το Τοπικό Σχέδιο Δράσης και ορίστηκε το πλαίσιο του διαλόγου με ορθά τεχνικά και χωροταξικά κριτήρια.
Σε 2ο επίπεδο, ο Δήμος σχεδίασε συναντήσεις με αρμόδιους φορείς της Πόλης, οι οποίοι εξειδικεύονται στα ειδικότερα θέματα του Σχεδίου (π.χ. κινητικότητα, αναπλάσεις, περιβαλλοντική προστασία). Στη 2η συνάντηση συμμετείχαν (ενδεικτικά) ο Σύλλογος Προστασία ς της Λίμνης Παμβώτιδας, ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, η Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, ο Σύλλογος ΑμεΑ, το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου και άλλοι.
Η Ομάδα εργάστηκε πάνω σε χάρτες της Πόλης, όπου σημειώθηκαν και συνδέθηκαν τα κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος κάθε φορέα. Στην έναρξη της συνάντησης, έγινε πλήρη ενημέρωση του έργου από τις αρμόδιες υπηρεσίες και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση, όπου κάθε φορέας αποτύπωσε το όραμά του για την Πόλη και το Παραλίμνιο Μέτωπο με σημειώσεις πάνω στον χάρτη.
Ο «χάρτης των κρίσιμων ζητημάτων», όπως διαμορφώθηκε, θα αποτελέσει οδηγό για το 3ο επίπεδο διαβούλευσης, όπου θα καλεστούν πολίτες και σύλλογοι πολιτών από ολόκληρη την πόλη να αποτυπώσουν τα δικά τους θέματα αλλά και το όραμα για την περιοχή παρέμβασης.
Απώτερος στόχος της διαβούλευσης είναι η δημιουργία του «Εργαστηρίου Συμμετοχικού Σχεδιασμού» (Urban Living Lab) με κύριους μετόχους τους πολίτες, ώστε, συμμετοχικά και με μια καινοτόμα για την Πόλη προσέγγιση «από κάτω προς τα πάνω (bottom-up)» να προκύψει το Σχέδιο Δράσης της Πόλης.
Στα βήματα που ακολουθούν, ο Δήμος Ιωαννιτών προετοιμάζεται για τις συναντήσεις με τους πολίτες με την υποστήριξη Εμπειρογνώμονα του προγράμματος RESILIENTEUROPE. Τέλος, στις 28-30 Μαρτίου 2017, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων των εταίρων στα Ιωάννινα με στόχο την παρακολούθηση εργασιών του Δικτύου και ειδικότερα του Δήμου Ιωαννιτών.
Submitted by mpapoutsi on