You are here

Πρώτη Διαδικτυακή Συνεδρία από κοινού του URBACT και των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA): «Μοντέλα Στέγασης με την Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων»

Edited on

14 May 2020
Read time: 1 minute

Στις 24 Απριλίου 2020 πραγματοποιήθηκε η πρώτη από κοινού εκπαιδευτική συνεδρία του URBACT και των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA). Το ενδιαφέρον ήταν εξαιρετικά μεγάλο και οι συμμετοχές ξεπέρασαν τα 450 άτομα. Το θέμα του webinar ήταν «Μοντέλα Στέγασης με την Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων» (Community-led Housing Models) με σκοπό τη διερεύνηση πρακτικών τρόπων για την εφαρμογή του δικαιώματος στη στέγαση.

Αξιοποιώντας την πείρα των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων ( UIA ) και του δικτύου των πόλεων του προγράμματος URBACT , η διαδικτυακή εκδήλωση, με συντονιστές τους Laura Colini και Levente Polyak, εμπειρογνώμονες του προγράμματος URBACT και των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA) αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν στην ένταξη και στο δικαίωμα στη στέγαση ενώ πραγματοποιήθηκε συζήτηση με ένα αξιόλογο πάνελ ομιλητών με εμπειρία και γνώσεις πάνω στα θέματα της στέγασης και τις πρακτικές συνεταιριστικής ιδιοκτησίας (cooperative), της συλλογικής συστέγασης (co-housing), και των κοινοτικών καταπιστευμάτων γης (community land trusts, CLTs).

Στο webinar αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι η επαρκής στέγαση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως έκτακτη ανάγκη και όλες οι συζητήσεις θα συμβάλουν επίσης στην Ευρωπαϊκή Εταιρική Σχέση για την Αστική Ατζέντα αναφορικά με τη στέγαση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αrthur Cady, επικεφαλής του έργου UIA CALICO (κυρίως για community land trusts) στις Βρυξέλλες, και η κα. Rebeca Szabo, για το UIA E-CO Housing (ένα παράδειγμα καλής πρακτικής κυρίως για τη συλλογική συστέγαση) στη Βουδαπέστη, αναφέρθηκαν στα δύο αυτά έργα, στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επιλογή των δικαιούχων (μισθολογικό κλιμάκιο, λίστα αναμονής περίπου των 5 με 6 χρόνων πριν γίνει παράδοση ενός κοινοτικού καταπιστεύματος γης) και στην πολυμορφία των δικαιούχων-συμμετεχόντων (κοινωνικά ευπαθείς ομάδες όπως ηλικιωμένοι με χαμηλή σύνταξη, οικογένειες μεταναστών, μονογονεϊκές οικογένειες).

Στη συνέχεια, ο Dr Michael LaFond , ακτιβιστής, ερευνητής και ειδικός πάνω σε θέματα συλλογικής συστέγασης και CLTs στο Βερολίνο, αναφέρθηκε στα επιτυχημένα έργα Spreefeld, Co-housing Berlin και στο πιο πρόσφατο έργο Co-housing Inclusive και στην προσπάθεια που γίνεται προκειμένου τα κοινοτικά καταπιστεύματα γης να επιστήσουν την προσοχή των αρμόδιων αρχών και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι απόψεις των Andreas Wirz, αρχιτέκτονα και συνέταιρο της συνεταιριστικής Kraftwerk1, μέλος του ΔΣ του Swiss Housing Cooperatives Association , στη Ζυρίχη και Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας Archipel GmbH καθώς και της Dr Darinka Czischke , λέκτορα στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Delft στην Ολλανδία. Συγκεκριμένα, ο κος Wirz, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο δημόσιος τομέας στις Ελβετικές συνεταιριστικές πρακτικές ιδιοκτησίας (Swiss Cooperatives) και ότι μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι , μεταξύ άλλων, η παλαιότητα των κτιρίων, η γήρανση του πληθυσμού και τα κλιματικά προβλήματα. Στα θετικά σημεία των συνεταιριστικών πρακτικών συνεργασίας αναφέρθηκαν η ανάπτυξη βιώσιμων γειτονιών, η δόμηση της περιφέρειας και η περαιτέρω εξέλιξη (scaling up). Επιπλέον, σύμφωνα με τη Dr. Darinka Czischke , τα εναλλακτικά μοντέλα στέγασης είναι ένα φαινόμενο που αυξάνεται στις πόλεις της Ευρώπης που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τη γήρανση του πληθυσμού.

 

Τέλος, ο κος Μιχάλης Γουδής, δημοσιογράφος και υπεύθυνος επικοινωνίας του Housing Europe, της Eυρωπαϊκής Ομοσπονδίας δημοσίων, συνεταιριστικών και κοινωνικών κατοικιών, ένα δίκτυο 45 οργανώσεων-μελών σε 24 χώρες που διαχειρίζονται 26 εκατομμύρια σπίτια , αναφέρθηκε ενδεικτικά σε παραδείγματα όπως στην Ιρλανδία όπου μία ομάδα νοσηλευτριών έχει δημιουργήσει μία ομάδα συνεταιριστικής συστέγασης και στη Σουηδία όπου αναπτύσσονται εξειδικευμένες πρακτικές για τους νέους εργαζόμενους.

O κος Γουδής έδωσε δύο χρήσιμους συνδέσμους https://www.responsiblehousing.eu , https://www.cohabitat.io/en για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές και τα μοντέλα στέγασης.

Το webinar του URBACT και του UIA ολοκληρώθηκε μετά από ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και απαντήσεις μεταξύ των ομιλητών και των συμμετεχόντων, και ανανέωσε το ραντεβού της για την επόμενη διαδικτυακή συνάντηση στις 26 Ιουνίου, 2020 με θέμα «No one left behind” !!