Ποια είναι η κατάσταση της συνεργασίας των πόλεων όταν δεν μπορούν να συναντηθούν;
Edited on
28 April 2020Ένα άρθρο από τη Γραμματεία του URBACT σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας Covid-19 στη συνεργασία των πόλεων.
Προς την αγαπημένη μας ευρωπαϊκή κοινότητα,
Αντιμετωπίζουμε την πιο ασυνήθιστη κρίση που έπληξε την Ευρώπη και τον κόσμο τους τελευταίους μήνες. Η αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία μας ανάγκασε όλους να σταματήσουμε για λίγο και να στοχαστούμε τις ενέργειές μας, τις συνέπειες και τον ρόλο μας σε αυτόν τον κόσμο. Αυτή η κρίση έχει σοβαρό αντίκτυπο για την κοινότητα URBACT, η οποία έχει τις ρίζες της στην ομότιμη μάθηση, στις ανταλλαγές απόψεων, πρακτικών και στη συμμετοχή.
Όσον αφορά τις πόλεις που εμπλέκονται στα ευρωπαϊκά δίκτυα ανταλλαγών μας, είναι απολύτως κατανοητό ότι για ορισμένες από αυτές, το προσωπικό έχει κληθεί για να αντιμετωπίσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Για άλλους, μπορεί να θέσει ακόμη και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα σε κίνδυνο, καθώς οι προϋπολογισμοί και οι πόροι διοχετεύονται αλλού.
Τίθεται λοιπόν ένα θεμελιώδες ερώτημα για το πρόγραμμα: τι συμβαίνει όταν ξαφνικά η βάση του URBACT, η οποία βασίζεται τόσο σταθερά στην προσέγγιση των ανθρώπων, εντός πόλεων, μεταξύ χωρών, για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης όπου οι προκλήσεις και οι αδυναμίες μπορούν να μοιραστούν σε έναν ασφαλή και διαμορφωμένο χώρο καταργείται;
Οι απαντήσεις και οι αντιδράσεις που έχουμε δει από τους συναδέλφους της Γραμματείας URBACT, από τα Εθνικά Σημεία Επαφής URBACT και από τις ίδιες τις πόλεις ήταν εξαιρετικά θετικές. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών τώρα, χρειάζονται περισσότερο από ποτέ. Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν, η προστασία αυτού του ασφαλούς χώρου για μάθηση είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ άλλοτε.
Και έτσι έχουμε δει τις πόλεις να κάνουν το ψηφιακό άλμα - η ψηφιακή μετάβαση που ανήκει τώρα σε εκείνη την εποχή του «πριν» - πραγματοποιεί διακρατικές συναντήσεις για τα χιλιάδες διαδικτυακά εργαλεία με τα οποία εξοικειώνονται γρήγορα, χρησιμοποιώντας την εμπειρία URBACT για να αντιμετωπίσουν αυτές τις νέες προκλήσεις στην πόλη τους. Είναι τιμή μας να δοκιμάσετε και να επισημάνετε μερικές από αυτές τις ενέργειες στον διαδραστικό μας χάρτη.
Η γραμματεία του URBACT αποκόπηκε επίσης από το συνηθισμένο και κοινό χώρο εργασίας της. Είτε έρχεστε αντιμέτωποι με τις δυσκολίες της μοναξιάς ή τις προκλήσεις της διαβίωσης, της εργασίας και της σχολικής εκπαίδευσης σε ένα περιορισμένο χώρο, και όλες τις ενδιάμεσες καταστάσεις, εμείς ανταποκρινόμαστε, προσαρμόζουμε, αλλά προτείνουμε επίσης νέες δραστηριότητες για να είμαστε συνοδοιπόροι με τις πόλεις αυτές τις δύσκολες στιγμές. Παραμένουμε πιστοί στις αξίες μας, όπως να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των πόλεων και να ανταποκρινόμαστε με τον τρόπο που αρμόζει ειδικά σε κάθε κατάσταση.
Έχουμε αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα του έργου για να επιτρέψουμε επιπλέον χρόνο προκειμένου να ολοκληρώσουμε τις δραστηριότητες ανταλλαγής και μάθησης. Δοκιμάζουμε νέα εργαλεία και επανατοποθετούμε τα υπάρχοντα για διαδικτυακή συνεργασία, συνάντηση και συζήτηση. Η προσέγγιση του URBACT ήταν πάντα να δώσει το καλό παράδειγμα προς τις αλλαγές που θα θέλαμε να δούμε και τώρα δεν είναι διαφορετική. Αν και βρισκόμαστε στην ίδια επίπονη καμπύλη μάθησης, είμαστε σίγουροι ότι μαζί με τις πόλεις, θα βρούμε νέους και καινοτόμους τρόπους εργασίας.
Καθώς η αδρεναλίνη της αντίδρασης και της αναδιοργάνωσης αρχίζει να εξασθενεί, συνειδητοποιούμε ότι τα πράγματα δεν θα επανέλθουν στην κανονικότητα σύντομα. Ως πρόγραμμα αφιερωμένο στην καλύτερη χάραξη πολιτικής και πρακτικών στις πόλεις για βιώσιμη αστική ανάπτυξη, πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να βοηθήσουμε τη διαδικασία ανοικοδόμησης να προχωρήσει προς μια άλλη κατεύθυνση: μίας πιο ολοκληρωμένης διαδικασίας χάραξης πολιτικής, όπου οι πολίτες συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση , που αντιλαμβάνεται την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα τόσο σοβαρά όσο αντιλαμβάνεται και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.
Τις επόμενες εβδομάδες, οι ειδικοί του προγράμματος θα παράγουν μία σειρά άρθρων στοχασμού, εξετάζοντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη χάραξη πολιτικής και τον τρόπο με τον οποίο η κρίση στην υγεία επηρεάζει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, τα τρόφιμα, την αστική φτώχεια και την οικονομική ανάκαμψη.
Και φυσικά, αυτός ο προβληματισμός τροφοδοτεί τις προετοιμασίες για το πρόγραμμα URBACT IV (2021 - 2027). Ποιες μορφές συνεργασίας θα χρειαστούν οι πόλεις στα επόμενα στάδια; Πώς μπορεί το URBACT και οι άλλες αστικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο να είναι πιο συνεκτικές για τις πόλεις προκειμένου να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι;
Ο δρόμος μπροστά μπορεί να μην είναι ακόμα εναργής, αλλά αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι πόλεις εξακολουθούν να έχουν όρεξη για συνεργασία και το URBACT θα είναι δίπλα τους, οδηγώντας στην αλλαγή.
Submitted by mpapoutsi on