You are here

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας 2020 - #ΓίνεΗΜέλισσα!

Edited on

19 May 2020
Read time: 4 minutes

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας αναφέρεται σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα - το ρόλο των μελισσών και των άλλων επικονιαστών στην ύπαρξη ζωής στον πλανήτη Γη, στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας… Ο στόχος αυτού του ενημερωτικού δελτίου είναι πιο μετριοπαθής. Στόχος μας είναι να σας παρουσιάσουμε μια σειρά δράσεων τις οποίες, πόλεις, γειτονιές, ιδρύματα, εταιρείες αλλά και καθένας από εμάς μπορεί να αναλάβει και να πράξει προκειμένου να συμβάλει σε μια μεγαλύτερη ιστορία - σε ένα πιο καθαρό και πιο πράσινο περιβάλλον, καθώς και στη διατήρηση των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας. Στο πρώτο μέρος θα σας πούμε λίγα λόγια για την έναρξη αυτής της πρωτοβουλίας και τη φετινή διεθνή γιορτή. Στη συνέχεια, θέλουμε να μοιραστούμε τις γνώσεις του δικτύου συνεργασίας, οι οποίες συγκεντρώνονται σε θεματικά ενημερωτικά δελτία (newsletter) και οδηγίες. Υπάρχουν έξι διαφορετικά και καινοτόμα προγράμματα εορτασμού που πιστεύουμε ότι θα σας εμπνεύσουν να συμμετάσχετε στην πρωτοβουλία μας για πόλεις φιλικές προς τις μέλισσες.

Η ιστορία της σταγόνας του μελιού Μετά από πάνω από μια δεκαετία, το 2014, η δράση «Μέλι για πρωινό στα Νηπιαγωγεία της Σλοβενίας και η Ημέρα των Σχολείων" έλαβε διεθνή αναγνώριση και αρκετές χώρες της ΕΕ ξεκίνησαν να εφαρμόζουν το «Ευρωπαϊκό πρωινό μελιού ». Η κίνηση αυτή σύντομα υιοθετήθηκε από δημόσια ιδρύματα και εταιρείες. Αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο, για την ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας στο πλαίσιο των εργασιών των Ηνωμένων Εθνών, τον Δεκέμβριο του 2017. Η εκστρατεία ξεκίνησε από τη Δημοκρατία της Σλοβενίας σε στενή συνεργασία με πολλούς κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, όπως η Σλοβενική Ένωση Μελισσοκόμων σε εθνικό επίπεδο και η Apimondia, η Διεθνής Ομοσπονδία Μελισσοκόμικων Συλλόγων σε διεθνές επίπεδο. Υποστηρίχθηκε από όλα τα κράτη του ΟΗΕ, ενώ 115 χώρες συνυπέγραψαν επίσης το ψήφισμα, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων χωρών όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Αυστραλία και όλα τα κράτη –μέλη της ΕΕ. Μελισσοσυνδέσεις Φέτος, ο τίτλος των εορταστικών εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας είναι «Bee Engaged». Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) σε συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία Γεωργικών Επιστημών (CAAS), τη Μελισσοκομική Επιστημονική Ένωση της Κίνας (ASAC), τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Σλοβενίας και την ΑΠΙΜΟΝΔΙΑ, θα πραγματοποιήσει μια εικονική γιορτή. Η εκδήλωση θα αναδείξει τη σημασία των μελισσών και των προϊόντων τους, καθώς και τον ρόλο των μελισσοκόμων. Θα ρίξει επίσης φως στις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στον τομέα της μελισσοκομίας και στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η παραγωγή, οι αγορές και κατά συνέπεια, η καθημερινότητα των μελισσοκόμων. Δείτε περισσότερα στο http://www.fao.org/webcast/home/ar/.

Γιορτές θα πραγματοποιηθούν επίσης σε πολλές χώρες και πόλεις σε όλο τον κόσμο. Προτείνουμε τους παρακάτω δύο συνδέσμους όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες https://www.worldbeeday.org/si/, http://www.fao.org/pollination/world-bee-day/en/ Γίνετε μέλος του φιλικού προς τη μέλισσα αστικού κινήματος Η πόλη της Λιουμπλιάνα αντιμετωπίζοντας με επιτυχία προκλήσεις όπως η αυξημένη ρύπανση, η απώλεια φυσικών πόρων και η μείωση της βιοποικιλότητας…, δημιούργησε ένα δίκτυο 35 εθελοντών από διαφορετικούς τομείς (π.χ. μελισσοκόμοι, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και υγειονομικά ιδρύματα, εταιρείες, ΜΚΟ κ.λπ. ) και σε στενή συνεργασία μαζί τους σχεδίασε το BEE PATH. Ένα δίκτυο που περιλαμβάνει ενδιαφερόμενους φορείς, τουριστικό και εκπαιδευτικό μονοπάτι, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πηγή ανάπτυξης νέων ιδεών επιχειρηματικότητας. Η επιτυχία αναγνωρίστηκε όταν στην πόλη απονεμήθηκε ο τίτλος της Ορθής Πρακτικής URBACT.

Το BeePathNet, είναι ένα έργο που υποστηρίζεται από το URBACT και του οποίου η ολιστική προσέγγιση για την αστική μελισσοκομία μεταφέρεται σε πέντε ευρωπαϊκές πόλεις φιλικές προς τις μέλισσες. Το δίκτυο BeePathNet δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για βιώσιμη αστική μελισσοκομία και προσεγγίζει τα ζητήματα της διατήρησης της αστικής βιοποικιλότητας και της αυτάρκειας των τροφίμων στις πόλεις μέσω της «προοπτικής των μελισσών». Συνδέει 6 πόλεις της ΕΕ: Λιουμπλιάνα Σλοβενία, ως κύριο εταίρο, Amarante-Πορτογαλία, Bydgoszcz-Πολωνία, Cesena-Ιταλία, Νέα Προποντίδα-Ελλάδα και Hegyvídek-Ουγγαρία.

Η συνεργασία αυτή εξέδωσε θεματικά ενημερωτικά δελτία για τη βιοποικιλότητα, την εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και τον τουρισμό και δύο ακόμη τόμοι θα δημοσιευθούν τους επόμενους μήνες (νέα προϊόντα και τελικός τόμος). Καθένα από αυτά παρέχει ένα ολοκληρωμένο άρθρο, επιλεγμένη έρευνα για να εμβαθύνει τις γνώσεις σας - η Έξυπνη μέλισσα, ειδήσεις από τις πόλεις τις Μελισσοπόλεις, Τι βουίζει? και μερικά εκπληκτικά γεγονότα για τις μέλισσες. Για να μοιραστούμε τις γνώσεις μας μα τους εταίρους μας αλλά και με άλλες πόλεις που θα ήθελαν να εξελιχθούν σε πιο φιλικές προς τις μέλισσες, αναπτύξαμε εγχειρίδια με οδηγίες. Σε καθένα από αυτά θα βρείτε μια λεπτομερή περιγραφή ενός συγκεκριμένου θέματος που αναπτύχθηκε στην Πόλη της Λιουμπλιάνα, μελέτη περίπτωσης για την πόλη-εταίρο, συμβουλές καθώς όλα τα πρόσθετα έγγραφα για την υποστήριξη της μεταφοράς γνώσης. Οι ήδη δημοσιευμένες οδηγίες παρατίθενται παρακάτω ενώ μερικές ακόμη θα δημοσιευθούν τους επόμενους μήνες: - BeePathNet Οδηγός - Τόμος 2 Διαχείριση τοπικών ομάδων δράσης BeePathNet - BeePathNet Οδηγός - Παρουσίαση της καλής πρακτικής του BEE PATH - Οι οδηγίες παρουσιάστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της πρώτης εκπαιδευτικής συνάντησης των εταίρων στη Λιουμπλιάνα 8. - 12. 4. 2019 - Μελέτη περίπτωσης με οδηγίες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στις αστικές περιοχές - Εκπαιδευτικό πακέτο και υλικό με οδηγίες για την εφαρμογή του. Οι οδηγίες δημοσιεύονται-ć στα αγγλικά ενώ τα θεματικά ενημερωτικά δελτία δημοσιεύονται σε επτά γλώσσες της ΕΕ. Είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του URBACT https://urbact.eu/beepathnet.

Τι σχεδιάζετε στις πόλεις εταίρους του BeePathNet για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας 2020;

Θα θέλαμε να επισημάνουμε μερικές από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας 2020, στις πόλεις εταίρους του BeePathNet και να δώσουμε έμπνευση σε άλλες πόλεις και κατοίκους της ΕΕ. Λόγω των περιστάσεων, μεταφέραμε ένα μέρος των δραστηριοτήτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι λοιπόν τον Μάιο διοργανώσαμε διάφορες εκστρατείες ευαισθητοποίησης, διαδικτυακά παιχνίδια, διαδικτυακά σεμινάρια… Οι υπόλοιπες δράσεις μας θα οργανωθούν τους επόμενους μήνες, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) με τον τίτλο «Νέες μέλισσες χτίζουν την πράσινη πόλη της Λιουμπλιάνα» μπορείτε να επισκεφθείτε μια έκθεση η οποία περιλαμβάνει κυψέλες και χρήσιμα αντικειμένα όπως αναμνηστικά, γλάστρες με μελισσοκομικά φυτά, τσάντες μεταφοράς και κουτιά για προϊόντα κυψέλης… σχεδιασμένα από μαθητές της Σχολής Σχεδίου, στο πλαίσιο του έργου BeeKull. Επίσης μπορείτε να περπατήσετε τη μελισσοδιαδρομή της πόλης, να ομορφύνετε το μπαλκόνι ή δημόσιους χώρους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ας βοηθήσουμε τη μέλισσα - φυτέψτε λουλούδια στην πόλη»… ή να φορέσετε μια κονκάρδα με μέλισσα ή και να την ανεβάσετε στο προφίλ σας στο FB.

Στην Cesena, ο εορτασμός του WBD 2020 θα ενεργοποιήσει την εκστρατεία τους «Cesena amica delle api» (Cesena – η φίλη των μελισσών, Ιταλία) η οποία θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης άνοιξης, όπου οι πολίτες μένουν στα σπίτια τους και ξαναανακαλύπτουν τη μυρωδιά του καθαρού αέρα, τον ήχο των πουλιών και των μελισσών στα μπαλκόνια, θα μοιραστούμε μαζί τους γνώσεις, ιδέες και θετική ενέργεια.

Το Bydgoszcz (Πολωνία) ονόμασε την καμπάνια του «Αστική πραγματικότητα για τις μέλισσες και τους ανθρώπους - ας δημιουργήσουμε έναν κόσμο πιο φιλικό προς τις μέλισσες». Εκτός από τις εκπαιδευτικές ταινίες μικρού μήκους και ένα φυλλάδιο… οι εταίροι από την Πολωνία θα μπουν στη ζωή των πολιτών, δημοσιεύοντας πληροφορίες σχετικά με τις μέλισσες, παροιμίες με μέλισσες… ενώ φωτογραφίες θα εμφανίζονται σε LED πίνακες σε στάσεις λεωφορείων και τραμ. Ειδικό γραφικό έχει σχεδιαστεί να αναρτηθεί στις 20 Μαΐου 2020.

Honey products

«Amarante, μια πόλη φιλική προς τις μέλισσες» (Πορτογαλία). Ένα σύνολο διαφοροποιημένων δραστηριοτήτων, έχει σχεδιαστεί οι οποίες επιδιώκουν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τη σημασία των μελισσών στο φυσικό κόσμο, καθώς και των προϊόντων κυψέλης: τα παιδιά θα δώσουν φτερά στη φαντασία τους, φτιάχνοντας χειροποίητες κατασκευές με μέλισσες για τα μπαλκόνια, δημιουργική γραφή με θέμα τις μέλισσες, online παραμύθια, διαλέξεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης…

Υπό τον τίτλο «#Μένουμε Σπίτι και γινόμαστε αστικοί κηπουροί» το Hegyvidék (Ουγγαρία) θα πραγματοποιήσει πολλές συναρπαστικές δράσεις μέχρι τα τέλη Μαΐου. Με στόχο την προστασία των επικονιαστών και προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, τα μέλη της τοπικής ομάδας δράσης, θα σπείρουν περισσότερα από τριάντα είδη φυτών σε πολλούς δημόσιους χώρους πρασίνου. Επίσης θα προχωρήσουν στη φύτευση φυτών σε έναν δρόμο του δήμου τα οποία μπορούν να υιοθετήσουν οι κάτοικοι της περιοχής και να τα κακομάθουν με νερό τις ξηρές μέρες…

Στη Νέα Προποντίδα (Ελλάδα), οι δράσεις με τίτλο «Μαθαίνοντας από τις μέλισσες για τις μέλισσες, μέσω του Μελισσοτουρισμού», θα πραγματοποιηθούν προς το παρόν στο Διαδίκτυο. Μόλις έρθει η κατάλληλη ώρα, θα ξεκινήσουν οι δραστηριότητες οι οποίες περιλαμβάνουν υπέροχο ταξίδι στη γαστρονομία, ταξίδι στη γνώση για τη συμβολή των μελισσών στην επικονίαση, περιήγηση στην πόλη και δημιουργία ξενοδοχείων για μοναχικές μέλισσες και φυσικά μια επίσκεψη σε ένα φιλόξενο μελισσοκομείο στα βουνά της Χαλκιδικής… Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τις πόλεις, τις γειτονιές ή τους πολίτες να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας. Αν όχι για τις μέλισσες, κάντε το για εσάς και τα παιδιά των παιδιών σας. Γίνε λοιπόν η Μέλισσα - γίνε μέλος της πρωτοβουλίας Φιλικες προς τη μέλισσα πόλεις! #ΓίνεΗΜέλισσα!