Ο Δήμος Αθηένου και το Δίκτυο Μεταφοράς Καλής Πρακτικής «Πόλεις Εθελοντισμού» με τον εθελοντισμό προσεγγίζει τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια.
Edited on
18 June 2020Όλος ο κόσμος βιώνει σήμερα μία κρίση που προκαλείται από την πανδημία του κορωνοϊού και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Δοκιμάζονται ένα σύνολο βασικών συστημάτων στη σύγχρονη κοινωνία και ο αντίκτυπος αυτής της συνθήκης φέρνει έντονη επιρροή και αλλαγές τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία.
Οι πόλεις και οι αντίστοιχοι δήμοι τους δοκιμάστηκαν και αυτές με τη σειρά τους καθώς τα γεγονότα των τελευταίων μηνών επέβαλαν την τροποποίηση του προγραμματισμού και τη διακοπή της κανονικής ροής των δραστηριοτήτων τους και καλέστηκαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Η ψηφιακή τεχνολογία και η καινοτομία διαδραμάτισαν και συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην περαίωση των δραστηριοτήτων τους.
Ο Δήμος Αθηένου στην Κύπρο δίνοντας το καλό παράδειγμα όλη αυτή την περίοδο δεν σταμάτησε να προωθεί το Δίκτυο Μεταφοράς Καλής Πρακτικής «Πόλεις Εθελοντισμού» (Volunteering Cities), το οποίο κατόπιν απόφασης της Γραμματείας URBACT πήρε παράταση έξι μηνών, ήτοι έως τις 4 Ιουνίου 2021. Έτσι διοργάνωσε διαδικτυακές συναντήσεις του Δικτύου και της Ομάδας Τοπικής Δράσης, παρακολούθησε τις 2 παρουσιάσεις του URBACT, που έγιναν από τη Γραμματεία του Προγράμματος, παρουσίασε τις δράσεις που έλαβαν χώρα την περίοδο του Κορωνοϊού στη σελίδα του URBACT Post onto the blog, καθώς και στην εφημερίδα του Δήμου «Η Αθηένου», που διανέμεται σε όλα τα υποστατικά του Δήμου και στέλλεται σε Αθηενίτες στην Αθηένου και όπου βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.
Επίσης, ο Δήμος Αθηένου τονίζει τη σημαντικότητα των Τοπικών Ομάδων URBACT (ULG) και δη για το δίκτυο στο οποίο συμμετέχει, «Πόλεις Εθελοντισμού», για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιούργησε η πανδημία της Covid-19. Η τοπική ομάδα δράσης του Δήμου Αθηένου τόνισε ότι ανάμεσα στα κίνητρα των μελών του ULG είναι, μεταξύ άλλων, η εμπλοκή της κοινότητας, η μάθηση και η απόκτηση εμπειρίας από άλλους και η υποστήριξη του εθελοντισμού. Στη συνέχεια ανέφερε ότι η διασφάλιση της λειτουργίας του ULG βοηθά σημαντικά στη διατήρηση της συνοχής της κοινότητας. Επιπλέον, δίνει κίνητρο στα μέλη για ανάπτυξη δυνατοτήτων, ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, επαφή, συνεχείς συναντήσεις, υποστήριξη από την επιχειρηματική σφαίρα, θέληση από το Δήμο και τις Αρχές, καταρτισμό σχεδίων δράσης (π.χ. το Γραφείο Ενεργού Πολίτη και Εθελοντισμού που έχει ιδρυθεί πρόσφατα από το Δήμο Αθηένου και με το οποίο οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν μέσω ξεχωριστής τηλεφωνικής γραμμής, ενώ οι δράσεις του αφορούν όλα τα είδη εθελοντισμού).
Αξιοσημείωτη είναι και η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός που πρωτοστάτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η συνεργασία μεταξύ των δημοτικών αρχών, των εθελοντών και των εθελοντικών οργανώσεων, διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στη διαχείριση της έκτακτης αυτής κατάστασης και των νέων αναγκών. Συγκεκριμένα, πληθώρα δράσεων έλαβαν χώρα αυτή την περίοδο στις οκτώ πόλεις του δικτύου, όπως:
- Υλική και ψυχολογική στήριξη ευπαθών ομάδων, όπως προμήθεια των απαραίτητων υλικών αγαθών και φαρμάκων, δωρεά μπουκέτων λουλουδιών για ηλικιωμένους, ζωγραφιές παιδιών για τους ενοίκους οίκων ευγηρίας.
- Διευκόλυνση επικοινωνίας με ευπαθείς και απομονωμένες ομάδες, για παράδειγμα μέσω καθιέρωσης ειδικής τηλεφωνικής γραμμής.
- Παραγωγή μασκών προστασίας και απολύμανση δημόσιων χώρων από εθελοντές.
- Δωρεά αγαθών από τοπικές επιχειρήσεις
- Δωρεά χρηματικών ποσών στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας
- Χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για στήριξη και ψυχαγωγία των πολιτών, όπως μουσική, γυμναστική, προτάσεις για οικογενειακές δραστηριότητες και διαλέξεις.
Ο Δήμος Αθηένου εφαρμόζοντας πολλά από τα στοιχεία της Καλής Πρακτικής, μέσω της συμμετοχής του στο Δίκτυο «Πόλεις Εθελοντισμού», βλέπει το μέλλον με θετικότητα όσον αφορά τη σημαντικότητα της προσπάθειας αυτής αλλά και τη βιωσιμότητα των σχεδιασμών
Submitted by mpapoutsi on