Οι Ευρωπαίοι εταίροι του URBACT έχουν θετικές προσδοκίες για το μελλοντικό πρόγραμμα
Edited on
11 February 2021Η διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη επιβεβαίωσε την θετική ανταπόκριση για τα σχέδια του URBACT IV.
Μια συνάντηση διαβούλευσης που διήρκεσε μισή μέρα και περιλάμβανε περισσότερους από 15 οργανισμούς- εταίρους σε επίπεδο ΕΕ επιβεβαίωσε ότι το URBACT αντιμετωπίζεται ήδη θετικά και τα σχέδια για το μελλοντικό πρόγραμμα βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.
Το 2021 είναι ένα έτος κλειδί για το μέλλον του προγράμματος URBACT, καθώς τα σχέδια για το URBACT IV επεξεργάζονται και επιβεβαιώνονται μεταξύ των κρατών μελών και των εταίρων. Αδράξαμε την ευκαιρία να συμβουλευτούμε τους ενδιαφερόμενους οργανισμούς σε επίπεδο ΕΕ για να εξετάσουμε τις απόψεις τους για το URBACT ως πρόγραμμα, τι πρέπει να κάνει στο μέλλον και τις δυνατότητες περαιτέρω ενεργειών όσον αφορά τις εταιρικές σχέσεις.
Οι συμμετέχοντες περιλάμβαναν εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, προγραμμάτων και δικτύων πόλεων. Μπορείτε να βρείτε τη λίστα των συμμετεχόντων οργανισμών και ιδρυμάτων στο κάτω μέρος του άρθρου. Εδώ, παραθέτουμε τα βασικά μηνύματα που ελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ανώνυμων φράσεων.
Το URBACT έχει εξαιρετική φήμη μεταξύ των ομότιμών του
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες γνώριζαν καλά το URBACT, ενώ πάνω από το 65% συνεργάστηκε με το URBACT III ως μέρος των εργασιών τους. Οι συμμετέχοντες είχαν μια εξαιρετικά θετική εικόνα του URBACT συνολικά.
Λέξεις που συσχετίζουν οι συμμετέχοντες με το URBACT
Το παραπάνω "σύννεφο λέξεων" δείχνει ότι το URBACT είναι γνωστό για το βασικό του έργο στη «συνεργασία πόλεων», στα «δίκτυα» και στη « βιώσιμη αστική ανάπτυξη», αλλά και για ορισμένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματά του όσον αφορά την «ανάπτυξη ικανοτήτων», την «ανταλλαγή γνώσης και μάθησης» και την «αποτελεσματικότητα".
«Για μένα, αυτό είναι το καλύτερο πρόγραμμα που έχουμε στην αστική δράση. Κάνει τη διαφορά.»
Πέρα από τα πιο πραγματικά στοιχεία, ήταν επίσης ενθαρρυντικό ότι μερικοί συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν λέξεις που αντανακλούν εν μέρει τη ζεστασιά που πολλοί από εμάς που εργάζονται στο πρόγραμμα αισθάνονται ότι είναι το κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος, περιγράφοντάς το ως «υπέροχο» και τονίζoντας τη φήμη για «συναρπαστικές συναντήσεις»!
«Ευχαριστώ πολύ URBACT για την ευγενική πρόσκληση. Όπως και άλλοι συνάδελφοι, νομίζω ότι το URBACT επιτελεί εξαιρετικό έργο.»
Τα σχέδια για το URBACT IV κατευθύνονται προς τη σωστή κατεύθυνση
Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα σχέδια του URBACT IV, τα οποία είναι δομημένα σε τρεις κύριους άξονες δραστηριότητας:
- Δίκτυα ανταλλαγής και μάθησης - με αυξημένο μερίδιο προϋπολογισμού για τα δίκτυα και διαφοροποίηση της προσφοράς δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικού «μηχανισμού μεταφοράς» των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA).
- Δημιουργία ικανοτήτων - με ιδιαίτερη έμφαση στην οικοδόμηση ικανοτήτων για την υλοποίηση (και όχι μόνο τον προγραμματισμό) δράσεων, την ενίσχυση πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων και την αντιμετώπιση προκλήσεων διακυβέρνησης όπως η διάσταση του φύλου.
- Ανταλλαγή γνώσεων-με την αναγνώριση του URBACT ως "παραγωγού" και "μεσίτη" γνώσης, και σχέδια για ευρείες θεματικές «Κοινότητες Πρακτικής».
Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τη σπουδαιότητα των παραπάνω δηλώσεων από το 1 έως το 5 (με το 1 να αντιστοιχεί στο χαμηλότερο και το 5 στο υψηλότερο).
Οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά στους προτεινόμενους στόχους και δραστηριότητες του URBACT IV.
«Το URBACT I, II & III κατάφερε να ανταποκρίνεται πάντα στις ανάγκες των πόλεων και νομίζω ότι αυτό που προτείνατε είναι ακριβώς αυτό που ζητούν. Νομίζω, λοιπόν, ότι ταιριάζει πολύ με όσα γνωρίζω από τις ανάγκες τους.»
Τα σχέδια για το URBACT IV περιλαμβάνουν επίσης αναγνώριση σημαντικών συνδέσεων μεταξύ του URBACT, αφενός, και της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Αστική Πολιτική, αφετέρου. Ωστόσο, οι απαντήσεις των συμμετεχόντων υποδηλώνουν ότι εξακολουθεί να μην είναι απολύτως σαφές σε αυτούς πώς αυτές οι συνδέσεις πρέπει να γίνουν στην πράξη.
Προκλήσεις
Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τη σπουδαιότητα διαφορετικών προτεινόμενων πτυχών του μελλοντικού προγράμματος URBACT IV. Εκτός από το να συμφωνήσουν ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη βασική δραστηριότητα του URBACT για τη στήριξη της διακρατικής δικτύωσης μεταξύ των πόλεων, οι συμμετέχοντες τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη οικοδόμησης της ικανότητας των πόλεων προκειμένου να υλοποιήσουν τις προγραμματισμένες δράσεις τους.
«Η ανταλλαγή και η έμπνευση είναι καλή. Όμως ... δεν έχουμε πολύ χρόνο να συνεχίσουμε να συζητάμε για διάφορα πράγματα ... ο χρόνος κυλά και πρέπει να δράσουμε, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τους κλιματικούς στόχους.»
Προτεινόμενη πτυχή του URBACT IV | Βαθμός Σπουδαιότητας (1=χαμηλότερο,5 =υψηλότερο) |
Υποστήριξη της διακρατικής δικτύωσης μεταξύ των πόλεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αστικής ανάπτυξης | 4.4 |
Δημιουργία ικανοτήτων για τις πόλεις προκειμένου να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους για βιώσιμη αστική ανάπτυξη | 4.2 |
Προτεραιότητα στις μικρές και μεσαίες πόλεις σε όλο το πρόγραμμα | 4.2 |
Υποστήριξη της μεταφοράς καλών πρακτικών αστικής ανάπτυξης μεταξύ πόλεων | 3.9 |
Υποστήριξη πόλεων για την εφαρμογή των αρχών της Χάρτας της Λειψίας: συμμετοχική, ολοκληρωμένη, πολυεπίπεδη διακυβέρνηση | 3.8 |
Υποστήριξη της δοκιμής -μικρής κλίμακας-καινοτόμων δράσεων σε τοπικό επίπεδο | 3.7 |
Υποστήριξη του Άρθρου 9 ειδικά για τις πόλεις και την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους για βιώσιμη αστική ανάπτυξη και για μια πιο αποτελεσματική χρήση των πόρων της Πολιτικής Συνοχής | 3.7 |
Υποστήριξη της μεταφοράς επιτυχημένων έργων των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (Urban Innovative Actions) | 3.7 |
Συλλογή γνώσεων και ανατροφοδότηση αυτών σε συζητήσεις σχετικά με την αστική πολιτική (σε όλα τα επίπεδα) | 3.6 |
Οικοδόμηση και ανάπτυξη ικανοτήτων για τις πόλεις και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γειτονικές χώρες) για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη | 2.6 |
Πίνακας 1: Μέση βαθμολογία σπουδαιότητας που δίνεται από τα ενδιαφερόμενα μέρη σε πιθανές πτυχές του προγράμματος URBACT IV
Οι συμμετέχοντες τόνισαν επίσης την ανάγκη του URBACT να δώσει προτεραιότητα στην εργασία με μικρές και μεσαίες πόλεις. Ωστόσο, ένας συμμετέχων τόνισε ότι δεν ήταν απαραίτητα πάντα το μέγεθος μίας πόλης που είχε τη μεγαλύτερη σημασία, όσο η εγγύτητα ή η απόσταση της από τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.
«Εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα στο να προσεγγίσουμε τις πόλεις και τις τοπικές κοινότητες που νιώθουν απομονωμένες από ό, τι κάνει η Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει στις μικρές πόλεις, αλλά και σε επίπεδο γειτονιάς στις μεγάλες πόλεις. Μπορούμε τώρα να προσεγγίσουμε αυτές που δεν μπορούσαμε να προσεγγίσουμε μέχρι τώρα;»
Συμμετοχή στην παραγωγή και ανταλλαγή γνώσεων
Τέλος, όσον αφορά τις ιδέες τους για ενίσχυση της συνεργασίας ή της εταιρικής τους σχέσης με το URBACT στο μέλλον, οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προγραμματισμένες εργασίες γύρω από την παραγωγή και την ανταλλαγή γνώσεων.
«Θα μας ενδιέφερε να μάθουμε για τη γνώση που πηγάζει από τις πόλεις του URBACT, αλλά και να συνεργαστούμε με το URBACT στην παραγωγή γνώσης.»
Αυτό θεωρήθηκε ως βασικό καθήκον πολλών, δεδομένου του επείγοντος να βελτιωθούν οι απαντήσεις στις αυξανόμενες κοινωνικές, οικονομικές και κλιματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τον πολύτιμο ρόλο του URBACT - παράλληλα με τα δίκτυα των πόλεων και των ίδιων των πόλεων - στην παραγωγή γνώσεων σε τοπικό επίπεδο.
Μια άλλη βασική πρόκληση είναι να κάνουμε αυτές τις πληροφορίες όσο το δυνατόν πιο προσιτές και εδώ αναγνωρίστηκε ο ρόλος του URBACT ως "μεσίτη" γνώσεων. Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν επίσης τις πιθανές συνδέσεις με την Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία και άλλες ευρωπαϊκές πλατφόρμες, καθώς και τον πολύτιμο ρόλο των φορέων σε εθνικό επίπεδο για τη διάδοση και προσαρμογή των πληροφοριών στην εθνική τους γλώσσα.
“«Το ενδιαφέρον μας είναι κυρίως η ανταλλαγή γνώσεων και η παραγωγή γνώσης… θα θέλαμε πάρα πολύ να κινηθούμε αμοιβαία [με το URBACT]. Πρέπει να βρούμε τους τρόπους… Θέλουμε να δούμε πού μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμπληρώσουμε σε αυτό που κάνετε ».
Περισσότερες πληροφορίες
Το νέο πρόγραμμα URBACT IV, 2021-2027, προετοιμάζεται επί του παρόντος από μια Eπιτροπή Προγραμματισμού που αποτελείται από κράτη μέλη και εταίρους, από δύο ευρωπαϊκούς οργανισμούς που εκπροσωπούν πόλεις και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Γαλλία ψηφίστηκε και πάλι ως η διαχειριστική αρχή του URBACT IV.
Αυτή η συνάντηση διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 14 Ιανουαρίου 2021. Μια προηγούμενη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη πραγματοποιήθηκε με τη μορφή ανοικτής έρευνας σχετικά με τις ανάγκες των πόλεων που ξεκίνησε τον Μάιο του 2020. Το προσχέδιο του προγράμματος θα είναι διαθέσιμο την άνοιξη του 2021, μετά από έγκριση από την Επιτροπή Προγραμματισμού, προτού καταβληθεί για επίσημη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το φθινόπωρο του 2021.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη συνάντηση διαβούλευσης προέρχονταν από ευρωπαϊκούς οργανισμούς και θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής των Περιφερειών, των Energy Cities, των Eurocities, του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR), των Πρωτοβουλιών Κοινού Προγραμματισμού( Joint Programming Initiatives-JPI Urban Europe), του Κοινού Κέντρου Ερευνών (EC-JRC), Eurotowns, το Διεθνές Συµβούλιο για Τοπικές Περιβαλλοντικές Πρωτοβουλίες (International Council for Local Environmental Initiatives -ICLEI), Interact, Interreg Europe, POLIS, τις Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (Urban Innovative Actions) και UN-Habitat.
Submitted by mpapoutsi on